תיעוד ראשון: כך נראה חור שחור
חוקרים ברחבי העולם הצליחו לתעד חור שחור ענק במרכז גלקסיית M87. "ראינו את מה שחשבנו שאי אפשר לראות", אמר אחד החוקרים
כך נראה חור שחור, אחד הדברים המסתוריים ביקום: לראשונה הצליחו חוקרים לצלם חור שחור. מדובר בחור השחור הענק הנמצא במרכז גלקסיית M87, הממוקמת כ-55 מיליון שנות אור מאיתנו. התמונה צולמה בשיתוף פעולה של חוקרים ברחבי העולם בפרויקט Event Horizon Telescope. התמונה הוצגה אחר הצהריים (יום ד') במסיבות עיתונאים שנערכו במקביל בוושינגטון, בריסל, טוקיו, שנגחאי, טייפה וסנטיאגו.
התמונה, שבה נראית צורה טבעתית בצבעים צהוב, כתום ושחור - צולמה על ידי שישה טלסקופים המוצבים במקומות שונים בכדור הארץ. "ראינו את מה שחשבנו שאי אפשר לראות, ראינו וצילמנו תמונה של חור שחור, הנה זה", הכריז שפרד דולמן מאוניברסיטת הרווארד.
ג'סיקה דמפסי, סגנית מנהל מצפה הכוכבים בהוואי, אמרה כי כשראתה את התמונה היא נזכרה בעינו של סאורון מ"שר הטבעות".
התמונה עצמה, כך לפי המדענים, צולמה במשך ארבעה ימים שבהם תנאי מזג האוויר בכל המקומות שבהם הוצבו הטלסקופים "היה מושלם". החוקרים אמרו כי התמונה מסייעת לאשר את תורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין, שפורסמה לפני כ-100 שנה. במסיבת העיתונאים בוושינגטון אמרו החוקרים כי מדובר בתמונה המציגה כיצד נראה החור השחור לפני 55 מיליון שנה.
חור שחור, באסטרופיזיקה, הוא השלב הסופי בחייהם של כוכבים בעלי מסה גדולה. לפי התיאוריה האסטרופיזיקלית המקובלת על מחזור החיים של כוכבים, כאשר אוזל הדלק הגרעיני המספק אנרגיה לכוכב בתהליך ההיתוך, גורמת הכבידה לקריסת חומר הכוכב לתוכו פנימה (עד אז, לחץ הקרינה היוצאת מקזז את משיכת הכבידה כלפי פנים).
חורים שחורים על-מסיביים מתעוררים זמן קצר יחסית לאחר שהגלקסיות שלהם נוצרות, זוללים כמויות אדירות של גז, אבק ואפילו כוכבים כדי להגיע לגודל כה עצום.
רזולוציה חסרת תקדים
פרופ' ראם סרי, אסטרופיזיקאי וסגן הנשיא למחקר ופיתוח באוניברסיטה העברית בירושלים, הסביר כיצד הצליחו החוקרים לצלם את החור השחור. "במחקר שתוצאות ראשונות שלו מתפרסמות היום, החוקרים יצרו טלסקופ חדש על ידי שילוב של מספר טלסקופים קיימים", הוא הסביר. "הטלסקופים נמצאים בחלקים שונים של כדור הארץ, במרחק של אלפי קילומטרים זה מזה, ובכך מתאפשרת יכולת הפרדה (רזולוציה) חסרת תקדים".
פרופ' סרי הוסיף לגבי התמונה: "חור שחור מעוות את המסלולים של אור שעובר קרוב אליו, והתמונה יכולה להראות עיוות זה, בפיקסלים שסביב החור השחור. עיוות זה מכונו 'צילו של החור השחור'. בחינות של תמונות מסוג זה - יאפשרו להבין תכונות מסקרנות של החור השחור, כמו קצב הסיבוב שלו סביב צירו,
ובכך לשפוך אור על הדרך שבה נוצר".