כך המריא והתרסק משה פייגלין
גלגולה של מפלגה שהביאה חידושים מסעירים - מעוררי תקווה או מסוכנים - למפה הפוליטית, ותיעוד מקרוב ביום הבחירות שהסתיים במפלה | מחר ב"ידיעות אחרונות", במוסף "7 ימים": גיל ריבה ליווה את פייגלין בשבועות האחרונים
ממפלגה חדשה ואנונימית שלא מופיעה בסקרים, הפכה "זהות" של משה פייגלין תוך ארבעה חודשים לתופעה שכבשה את הרשתות החברתיות ואת כלי התקשורת, נסקה בסקרים ולא השאירה אף אחת מהשחקניות הפוליטיות הוותיקות והחדשות אדישות. ברגעי השיא הסקרים ניבאו לה אף שבעה מנדטים, אבל ברגע האמת ביום הבוחר, השיח הציבורי הנרחב והקמפיין היעיל לא באו לידי ביטוי בקלפיות. עם כ-117 אלף מצביעים בלבד, המפלגה נשארה הרבה מתחת לאחוז החסימה.
עד כמה באמת התכוונו התומכים בסקרים להכניס את הפתק "ז" לקלפי? את זה לא ניתן באמת להעריך. אבל אפשר אולי ללמוד משהו מגלגולה של מפלגה שהביאה לדעת כולם חידושים מסעירים למפה הפוליטית - בין אם הם נתפסים כחיוביים ומעוררי תקווה ובין אם כמסוכנים. כך נראית ההיסטוריה הקצרה של מי שהבטיחה להפוך להפתעת הבחירות - ולבסוף הפתיעה בכך שנשארה בחוץ.
מרץ 2015: פייגלין מקים את מפלגת זהות
משה פייגלין היה חבר כנסת מטעם הליכוד ואף התמודד על הנהגת המפלגה נגד בנימין נתניהו בשנת 2007, עמד בראש תנועת "זו ארצנו" והיה ממובילי המחאות נגד הסכמי אוסלו. לפני ארבע שנים הכריז על הקמת מפלגת זהות והצהיר כי בין יעדיה יהיו למקסם את חופש הפרט עבור האזרח, היא תממש ריבונות בהר הבית ותשמור על ערכי המשפחה והקהילה המסורתיים.
יולי 2018: יוצא לאור "מצע זהות" כספר
340 העמודים שעל פניהם נפרס המצע מציגים רעיונות כלכלים-ליברליים ברוח "השוק החופשי": חזון להפוך את צה"ל לצבא מקצועי, רפורמת הפרטה במערכת החינוך ועוד. עוד מובאים במצע תכניות מדיניות לסיפוח יהודה ושומרון והחלת ריבונות ישראלית מלאה בהר הבית, ועידוד "עזיבה מרצון" של האוכלוסייה הפלסטינית. המצע של זהות אמנם הפך לרב-מכר שעורר סקרנות ועניין, אך גם ביקורות קשות מכל קצוות הקשת הפוליטית ואף מחוץ לה. מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר, למשל, קרא בהמשך להצעה להפריט את הביטוח הלאומי "עזות מצח והסתה".
31 בינואר: השקת הקמפיין בגני התערוכה
יום לאחר השקת מפלגת "חוסן לישראל" של בני גנץ קיים פייגלין אירוע דומה באותו הביתן בגני התערוכה בתל אביב, בהשתתפות עשרות פעילים, ובו הוצגו חברי רשימתו שנבחרו בפריימריז פתוחים בהצבעה אינטרנטית. בהשקה נאם לראשונה מי ששובץ כמספר שתיים במפלגה, הרב חיים אמסלם, יו"ר תנועת "עם שלם" וחבר כנסת לשעבר מטעם מפלגת ש"ס. התקשורת בשלב זה עוד לא ממש התעניינה. פייגלין אמר באירוע: "אני לא דואג מהסקרים, כי האנרגיות כאן מוכיחות שאנחנו נהיה הפתעת הבחירות".
תחילת מרץ: מומנטום הלגליזציה
בניסיון למשוך קולות צעירים זהות חורטת על דגלה את המאבק למען לגליזציה לקנאביס, ורותמת לצורך כך אקטיביסטים בולטים: הסטנדאפיסט עידן מור, המכונה גדי וילצ'רסקי, שובץ במקום ה-18 ופעל ברשתות כדי לרתום מצביעים. אליו נוסף מאיר קדוש, אב לילדה אפילפטית שעורר סערה כששתה בדיון בוועדת הבריאות בכנסת בקבוקון שלם של תמצית קנאביס רפואי.
זהות אכן מצליחה להניח את הלגליזציה בלב סדר היום התקשורתי ובעקבות כך, מפלגות רבות מתייחסות לנושא בחיוב, גם אם לא מאמצות לחלוטין את הפיכת השימוש בקנאביס לחוקי. ראש הממשלה בנימין נתניהו אף הצהיר כי הוא בודק אפשרות לקדם לגליזציה.
במקביל בחודש מרץ ובהדרגה החלה זהות לעבור את אחוז החסימה בסקרים מקובלים, בשניים מהם היא אף קיבלה שישה מנדטים.
מאמצע החודש: מתגברת מתקפת המתחרים
ראשונים מבין הפוליטיקאים המתחרים לתקוף את מפלגת זהות היו ראשי רשימת הימין החדש, איילת שקד ונפתלי בנט. "בעשרים שנה בפוליטיקה פייגלין לא עשה כלום. הוא מוכר אשליות", אמרה שקד.
מרגע שמפלגת זהות מכריזה כי היא מתכוונת לדרוש את תיק האוצר, עלה למתקפה גם יו"ר כולנו, שר האוצר משה כחלון. באירוע עם פעילים בבאר שבע אמר: "פייגלין הוא אנטי חברתי והוא מודה בכך בקול צלול. יבוא פייגלין מחר ויודיע שאין יותר קצבאות לנכים. נתעורר לממשלה בלי חמלה".
בהמשך הצטרפו במפלגות החרדיות והזהירו מהצבעה לזהות. "פייגלין מנסה לסמם את הציבור ומצליח לבלבל אותו עם מילים יפות כמו 'לגליזציה', ויש כאלה שלא מבינים באיזו סכנה מדובר", אמר יעקב ליצמן מיהדות התורה.
2 באפריל: אלפיים משתתפים באירוע שיא
שבוע לבחירות התקיים אירוע שיא בהשתתפות כאלפיים תומכי זהות בהאנגר 11 בנמל תל אביב. פייגלין חזר מול הפעילים על המסר ולפיו "זהות לא בכיס של אף אחד, ותשקול אפשרות לשבת עם כל אחת משתי המפלגות הגדולות, כל עוד הן יעמדו בתנאי הסף שמציבה המפלגה". הוא הוסיף: "מימין ומשמאל כולם משמיצים, משקרים, מסלפים ומאיימים נגדנו, תראו כמה הם מפחדים. אני מסתכן בעוד כותרת מגמתית, ואומר שהחירות הזו היא תנאי הכרחי כדי שביום מן הימים נבנה כולנו כעם אחד את בית המקדש".
6 באפריל: מתפרסם סרטון עיסוי הרגליים
ראיון הומוריסטי בתוכנית הרשת "קבלן קולות" של דודו באוכנר באולפן ynet, מעורר סערה: פייגלין ובאוכנר מעסים ומכים זה את כף רגלו של זה, תוך שפייגלין צוחק ועונה על שאלות הומוריסטיות. הסרטון מוביל לסערה ברשת וטענות לחציית גבול הטעם הטוב. גם מפלגות מתחרות הפיצו את הקטע במטרה להרתיע מצביעים מלבחור בזהות.
9 באפריל: יום בחירות אופטימי
את יום הבחירות פתח פייגלין לפנות בוקר בתפילה בבית הכנסת הקרוב לביתו בקרני שומרון, ויצא לרכיבה על אופניים. משעות הבוקר ערך סיור בקלפיות במרכז הארץ ונראה כי נוכחותו עוררה אמוציות - לצד תומכים ופעילים של המפלגה, נרשמו עימותים קולניים.
על רקע אמירות עבר של פייגלין נגד קהילת הלהט"ב, באחת הקלפיות פנה אליו אב גאה נסער ששאל אותו: "מה אתה מבטיח לחברי הקהילה הגאה? למה אני צריך לשלם חצי מיליון שקלים כדי להיות אבא?". פייגלין ענה לו: "אני מציע לקהילה הגאה שהמדינה פחות תתערב לכם בהחלטות".
לצד קריאות עידוד, לחיצות ידיים ובקשות סלפי, התעוררה סביב פייגלין גם ביקורת ומצביעים ותיקים כינו אותו "החשישניק עם הכיפה". נראה שמה שמשך את הצעירים - חופש ולגליזציה - הרתיע אנשים מבוגרים יותר.
לקראת סגירת הקלפיות התכנסו פעילי זהות באולם במלון ברמת גן. לאחר המתנה דרוכה בישרו מדגמי שלושת ערוצי הטלוויזיה כי זהות לא עוברת את אחוז החסימה. מרבית הכיסאות שסודרו באולם נותרו ריקים מאדם. במפלגה הסבירו את המחסור בנוכחות בטענה ש"2,000 מתנדבים מטעם זהות היו פרוסים בקלפיות וקיבלו הוראה שלא לעזוב אותן עד סיום בדיקת כל הקולות".
לאחר התייעצות עם צוות הקמפיין שלו, הגיע פייגלין לאולם המלון שבו המתין לו צי צוותי התקשורת וכמה מפעילי המפלגה. הוא התקבל במחיאות כפיים, עלה על הבמה וקבע בטון מעודד שהוא ממתין לתוצאות האמת: "אנחנו במצב של חוסר ידיעה, אבל להערכתי זהות דווקא כן תיכנס לכנסת, ועוד לא נספרו קולות החיילים ששווים כשמונה מנדטים. אנחנו בערפל מהבחינה הפוליטית שלנו אבל יש ניצחון גדול ואמיתי שניצחנו ועוד איך".
10 באפריל: התירוצים
אחרי לילה לבן של צוות הקמפיין, פייגלין מפרסם בעמוד הפייסבוק שלו מסר למצביעים ובו הוא מנסה לנתח מדוע מפלגתו נותרה תחת אחוז החסימה: "מה לעזאזל הקשר בין כולנו, ש"ס ואגודה? מה הוא המכנה המשותף ביניהן נגד זהות, מכנה משותף שגדול הרבה יותר מן ההבדלים המגזריים והאידאולוגיים. ומה הקשר בין שלוש המפלגות הללו, לבית היהודי, האיחוד הלאומי ורבני יש"ע שניהלו קמפיין שטנה נגד זהות (במקום נגד הימין החדש שבגד בהם)? ומה הקשר בין כל אלה למרצ, ולהארץ, ולתקשורת הוותיקה, ולרבקה מיכאלי ולגילה אלמגור ולכל השמאל הישן והשבע שתקף את זהות כמו שרק הוא יודע? ומה המכנה המשותף בין כל אלה, למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, שבניגוד מוחלט לחוק, הרשה לעצמו לתקוף גם הוא את זהות?"
פייגלין ענה לעצמו: "כולם התאחדו נגדנו בקמפיין חיסול ממוקד ומפואר שככל הנראה הצליח לבסוף לערער ולכרסם ברבים מבוחריה. אבל בשורת החירות יצאה לדרך. דור שלם נחשף אליה ואין לנו שום זכות לכבות את הלהבה הזו".
מחר ב"ידיעות אחרונות", במוסף "7 ימים": גיל ריבה ליווה את פייגלין בשבועות האחרונים