בלגן בוועדת הבחירות: "40-30 קלפיות נבדקות"
עדיין לא ברורה תמונת המנדטים והבדיקות נמשכות. ועדת הבחירות מודה: "עלינו על תקלה טכנית. התגלו שלוש תקלות בהקלדת הנתונים". איילת שקד שעלולה להישאר מחוץ לכנסת הגיעה לוועדה. אתר הוועדה לא עודכן מהבוקר. דובר הוועדה: "בגלל הקרב הצמוד כל קול נבדק ברגישות"
מדינה שלמה מחכה עדיין לשמוע מהן תוצאות הבחירות הרשמיות - וכמעט שתי יממות לאחר סיומן ועדת הבחירות המרכזית מודה שישנן תקלות. יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, אמור למסור את הנתונים הרשמיים היום (ה') בתום שעות ארוכות של בדיקות חוזרות ונשנות. הבוקר הסתיימה ספירת המעטפות הכפולות ("קולות החיילים"), ובסופה התברר כי מפלגת הימין החדש שבראשה עומדים נפתלי בנט ואיילת שקד עשויה להישאר מחוץ לכנסת. תוצאה שכזו תשפיע על כל תמונת המנדטים. אתר ועדת הבחירות שהציג פערים במספר הקולות חדל להתעדכן. דובר הוועדה אמר אחר הצהריים כי התוצאות לא יתקבלו לפני 19:00.
בצהריים הגיעה לוועדת הבחירות המרכזית שרת המשפטים איילת שקד בצל הדרמה שעשויה להותיר אותה ואת שותפה הפוליטי נפתלי בנט מחוץ לכנסת. עם סיום ספירת המעטפות הכפולות ("קולות החיילים"), התברר כי הימין החדש בראשות בנט ושקד מתנדנדת וכנראה לא תצליח לחצות את אחוז החסימה. בצאתה מביתה הבוקר אמרה שקד: "אנחנו אופטימיים. הדיווחים היו טובים. צריך לחכות לתוצאות הסופיות של ועדת הבחירות". קודם לכן אמר נפתלי בנט בצאתו מביתו ברעננה: "אני מתפלל לה' ונלחם על כל קול".
גיורא פורדס, דובר ועדת הבחירות מסר כי "בכמה קלפיות ביצענו בדיקה נוספת כי תוצאותיהן היו 'לא מאוזנות'. כלומר לא הייתה הלימה בנתונים ובדיווחי הפרוטוקולים. מדובר בסביבות 40-30 קלפיות שנבדקות בעקבות תלונות. בגלל הקרב הצמוד בין חלק מהמפלגות כל קול חשוב ונבדק ברגישות". הוא התייחס גם לדיווחים שלפיהם "כולנו" של משה כחלון קיבלה מנדט נוסף לאחר סיום הספירה ומסר: "סתם מפיצים שמועות".
יו"ר מרצ תמר זנדברג הגיעה לוועדה ואמרה כי "יש דיווחים על התערבות פוליטית בספירת הקולות. המנדט החמישי של מרצ, יהדות התורה מנסים להפעיל לחצים כדי שהמנדט יעבור אליהם. מדווחים לנו על קלפיות שנעלמו ואי התאמות בין הפרוטוקול לבין מה שמוזן באתר. גם בבחירות לעיריית תל אביב זה קרה לנו עם יהדות התורה - לא ניתן למצב הזה לקרות. טוהר הבחירות חייב להישמר". זנדברג טוענת כי קלפי שלמה נעלמה מבית הספר אונטוקולסקי בצפון תל אביב. במפלגתה טוענים: אנחנו ממודרים מהוועדה ואיכשהו סיעות אחרות יודעות בדיוק מה קורה ומקבלות עדכונים ומידע מבפנים.
הבדיקה בוועדה נועדה לוודא שנתוני כל הקלפיות הוקלדו והועברו למערכת הממוחשבת, ונבדקו נתונים חריגים נוספים וחשש לזיופים או פתקים שיש עילה לפסילתן. בשעות הבוקר הבהירו בוועדת הבחירות שקיימת חוסר התאמה בין הנתונים המפורסמים באתר ועדת הבחירות לבין קולות האמת שכבר נספרו.
גיורא פורדס, דובר ועדת הבחירות המרכזית, הבהיר: "אנחנו מבצעים מבדקי בקרה שבמהלכם עלינו על תקלה טכנית בתוכנת משנה של מערכת ועדת הבחירות שמזינה את נתוני ספירת המעטפות הכפולות. התגלו שלוש תקלות בהעברת הנתונים. התקלה לא בספירה אלא בהקלדת הנתונים למערכת. חלק מנתוני הספירה נקלטו בתוך המערכת וחלקם לא".
חומרתה של התקלה מתחדדת עוד יותר על רקע העובדה ששני הנתונים הסותרים משנים באופן מהותי את תוצאות הבחירות, הן מבחינת עתידם הפוליטי של ארבעת הנציגים הראשונים ברשימת הימין החדש, בהם נפתלי בנט ואיילת שקד, והן מבחינת חלוקת המנדטים בין גוש הימין לגוש השמאל.
על פי הנתון הנמוך יותר של סך כל הקולות הכשרים – הימין החדש, שזכה ל-138,101 קולות, כולל המעטפות הכפולות, קיבל 3.26% מסך הקולות הכשרים, מאית האחוז גבוה מאחוז החסימה, ולכן נכנס לכנסת ה-21 עם ארבעה מנדטים. לעומת זאת, על פי הנתון הגבוה יותר, הימין החדש קיבל רק 3.22% מסך הקולות הכשרים, מספר נמוך בשלוש מאיות האחוז מאחוז החסימה, ואם כך הדבר – כל חברי הרשימה ימצאו את עצמם מחוץ לכנסת. דובר הוועדה חיזק אפשרות זו בהצהרתו שלפיה גם מבחינה גושית הדבר יכול לחולל שינויים של שני מנדטים שיעברו מגוש השמאל לגוש הימין (אם הנתון הנמוך נכון), או מהימין לשמאל (אם הנתון הגבוה נכון).
על פי תוצאות המעטפות הכפולות בלבד, הימין החדש קיבל 10,591 קולות, שהם 6% מקולות החיילים, המוגבלים בניידות, האסירים, המאושפזים והדיפלומטים – אם מחשבים זאת לפי הנתון הנמוך יותר. אך אם מחשבים לפי הנתון הגבוה יותר – הימין החדש קיבל רק 4.5% מהקולות שבמעטפות הכפולות.
אברהם יוסטמן, נציג יהדות התורה בוועדת הבחירות המרכזית, אמר: "הוועדה עושה עבודה קשה ומקיפה של דיוק התוצאות, עבודה שנעשית בשעות האלו שאחרי תום ספירת המעטפות הכפולות, צריך לתת לה זמן לעשות את זה בצורה נכונה כדי שלא יהיו תקלות נוספות. מעבר לכך, כדבר שבשגרה נציגי המפלגות השונות מפשפשים בניירות ומחפשים היכן היו טעויות, האם פספסו קולות האם פרוטוקול אחד נכתב שלא כשורה וכיוצא בזה.
"אנחנו כבר ביצענו חלק מהעבודה הזאת חלק והגענו למסקנה שחסרים לנו מספר קולות לא קטן בשביל למקסם את הכוח ולקבל את מספר הקולות האמיתי שלנו. ההערכה שלנו כרגע בהנחה שלנו שבנט לא עובר את אחוז החסימה שהמנדט הזה יעבור בין יהדות התורה למרצ ואנחנו מקווים שנצליח לקבל אותו. הימין החדש לפי הנתונים שאני מכיר נמצא בשלוש עשיריות האחוז מתחת לאחוז החסימה, כידוע הוא חייב לעבור את אחוז החסימה כדי לקבל ארבעה מנדטים והשאלה איפה הקולות הנוספים ואם המעטפות הכפולות נתנו לו מספר מספיק כדי לעבור את שלוש עשיריות האחוז האלה".
הדרישות לספירה מחודשת
בימין החדש הביעו תרעומת בעקבות ההתפתחויות ודרשו ספירה חוזרת של הקולות: "מישהו גונב בחירות לימין", אמרו שם הבוקר. גם ח"כ סמוטריץ' מאיחוד מפלגות הימין מגבה את הדרישה לספירה מחודשת. השרה שקד הגיעה בצהריים לוועדת הבחירות המרכזית. יו"ר הוועדה, השופט חנן מלצר, הודיע שעד שעות אחר הצהריים הוא יחתום על התוצאות הסופיות.
משקיפים מטעם הימין החדש דיווחו ש"דברים מוזרים מאוד קורים כרגע בוועדת הבחירות. מישהו גונב את בחירות לימין. לא נותנים לנו להיכנס להשקיף". לדבריהם, עד לשעה שש בבוקר הימין החדש קיבל קולות חיילים שהכניסו אותו לכנסת עם ארבעה מנדטים, גוש הימין גדל ל-67. "לפתע אסרו על כניסת משקיפים להקלדות, האתר של ועדת הבחירות 'נתקע', מספרי הימין החדש פתאום ירדו, והימין החדש יצא מהכנסת, מרצ 'קיבלה עוד מנדט מהחיילים' וגוש הימין ירד מ-67 ל-64". הם הבהירו: "נדרוש ספירה חוזרת ולא ניתן לקומבינת הקלפיות לעבוד".
מוועדת הבחירות המרכזית נמסר הבוקר בצל הבלגן: "ספירת המעטפות הכפולות שנערכה בכנסת הסתיימה וכמו בכל מערכת בחירות, החל תהליך של בדיקה ובקרה נדרשים, על הנתונים שהוזנו לתוך מערכת המחשוב, טרם פרסום התוצאות. נוכח התוצאות הצמודות והמשמעות של כל קול שיכול לגרום לתנודות בחלוקת המנדטים, ולמען שמירה על טוהר הבחירות, מודיעה ועדת הבחירות כי תהליכי הבדיקה והבקרה נמשכים. עם סיומן של הבדיקות תימסר הודעה נוספת".