מהפכת סודן לא תמה: "לא נקבל משטר צבאי"
השמחה ברחובות חרטום התחלפה בכעס אחרי ההודעה על מועצה צבאית שתנהל את המדינה בשנתיים הקרובות. המפגינים קראו להקים ממשלה אזרחית: "המשטר לא נפל. מרמים אותנו". מוביל ההפיכה מואשם ברצח עם
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בצהריים הכריז שר ההגנה של סודן, אחמד עווד בן עוף, כי הנשיא ב-30 השנים האחרונות הודח מתפקידו ונעצר על ידי כוחות הביטחון. שר ההגנה מסר בטלוויזיה הממלכתית שמועצה צבאית תקבל לידיה את ניהול המדינה לתקופת מעבר שתימשך שנתיים. כמה שעות מאוחר יותר הכריז הצבא על עוצר לילי למשך חודש.
אלפי אנשים הציפו את מרכז הבירה חרטום משעות הבוקר המוקדמות, כשנפוצו דיווחים על הדחת אל-באשיר. הם הריעו, נופפו בדגלים ואפילו נישקו וחיבקו חיילים בזמן שרקדו על כלי רכב משוריינים. אבל אחרי הודעת הצבא, החגיגות הופסקו. "אנחנו לא עוזבים, אנחנו לא עוזבים", החלו לזמר כמה מפגינים מול מפקדת הצבא.
המפגינים הבהירו שלא יסכימו לקבל משטר צבאי או ממשלה שתובל על ידי מקורביו של אל-באשיר, וקראו להקים ממשלה אזרחית. הם התחילו להקים מחדש מחסומים בכמה רחובות המובילים למתחם גדול, שבו הם ישבו במחאה חמישה לילות ברצף. מוקדם יותר פורקו המחסומים.
כשירד הערב, עדיין לא היה ברור אם ההמונים יישמעו להנחיות הצבא ויתפזרו מהמקום. הצבא הזהיר את המפגינים שלא יפרו את העוצר. בעוד כמה אנשים עזבו את המקום אחרי שעמדו שעות ארוכות בשמש הסודנית הצורבת, אחרים החלו להגיע למקום.
"זו פארסה, המשטר לא נפל. זה שעתוק של אותו משטר", אמר אחד המפגינים. "האיש הזה, אל-באשיר, הוא מנהיג צמא דם והוא מבוקש. הוא מביא לנו משטר אחר, זה בהחלט לא מקובל". מפגינה אחרת אמרה ש"בן עוף ואל-באשיר הם שני צדדים של אותו מטבע. אנחנו רואים מה קורה, הממשלה מנסה לעבוד עלינו באמצעות תכסיסים".
רבים מהמפגינים נראו נחושים לעמוד על שלהם. לא ברור איך הצבא, שעד כה לא התערב בהפגנות, יגיב. "הדם של אחינו לא נשפך לשווא, לא נניח לזה לקרות", הצהיר אחד המפגינים. "זה שכפול חדש של המשטר הקיים".
אל-באשיר מבוקש על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בגין פשעים נגד האנושות ורצח עם בחבל דרפור שבמערב סודן. הוא מואשם כי ברצח עם שביצעו שליחיו בתחילת העשור הקודם בחבל, שם התנהלה מרידה נגדו, נהרגו כ-300 אלף איש.
בן עוף, שהנהיג את ההפיכה נגד אל-באשיר, מונה לשר ההגנה ב-2015. בפברואר האחרון מינה אותו הרודן לסגנו. בן עוף מואשם בעצמו ברצח העם בדרפור, והוא גם אחד מהפקידים הסודנים שעליהם הטילה ארה"ב סנקציות בשל תפקידם בשפיכות הדמים.
מאז 1993 התמודדה ארצו של אל-באשיר עם תקופות ארוכות של בידוד מדיני, וארה"ב הכניסה את ממשלתו לרשימת הטרור שלה בשל המקלט שהעניקה למחבלים איסלאמיסטים. אחר כך הטילה וושינגטון סנקציות על סודן.
תחת הנהגת אל-באשיר נחשבה סודן לבעלת ברית של איראן, ובעבר דווח כי ישראל תקפה שיירות נשק שעשו את דרכן לרצועת עזה דרך סודן. בשנים האחרונות דווח שסודן מתרחקת מאיראן, ולאחרונה צצו דיווחים שלפיהם יש התקרבות חשאית בינה לבין ישראל.
אל-באשיר, בן 75, הוא איש צבא לשעבר שבסיוע איסלאמיסטים תפס ב-1989 את השלטון בהפיכה צבאית, שבה הדיח את ממשלתה הנבחרת והמתקשה-לתפקד של סודן. בחודשים האחרונים הוא התמודד עם גל עקבי של הפגנות של סודנים נגדו. המחאה פרצה על רקע עלייה במחיריהם של מוצרי יסוד, אבל הפכה בהדרגה למחאה נרחבת יותר על שלטונו הרודני. במהלך המהומות נהרגו עשרות מפגינים.
ביום שלישי השבוע חלה הסלמה באירועים בסודן, כשהתפתחו עימותים בין אנשי מודיעין במדים לבין אנשי כוחות הביטחון שניסו לפזר אלפי מפגינים נגד אל-באשיר שהתאספו ליד משרד ההגנה בחרטום. לפחות 11 בני אדם נהרגו באירוע, בהם שישה אנשי הכוחות המזוינים.
אף שבימי שלטונו של אל-באשיר הוא נאלץ להתמודד עם שלל משברים גדולים, עד להדחתו היום הצליח לשמור על השלטון וכך נשאר אחד המנהיגים הוותיקים ביותר באפריקה. חברי פרלמנט הנאמנים לו החלו אשתקד לפעול כדי לשנות את החוקה כך שתאפשר לו להתמודד גם בבחירות הבאות לנשיאות, בשנת 2020.