טראמפ ניצח את בית הדין בהאג ומגן על ישראל
בצל איומי הנשיא האמריקני על בית הדין הבינלאומי הודיעו בסוף השבוע השופטים שלא יחקרו את ארה"ב על פשעי מלחמה באפגניסטן. טראמפ: "ניצחון גדול, נגיב בחריפות על כל ניסיון להעמיד לדין אמריקנים וישראלים"
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הודיע בסוף השבוע כי החליט לדחות את הבקשה לפתוח בחקירה בנוגע לפשעים שביצע לכאורה צבא ארצות הברית במסגרת המלחמה באפגניסטן. החלטת בית הדין נמסרה ימים אחדים אחרי שהממשל האמריקני שלל את אשרת הכניסה לארה"ב מהתובעת של בית הדין שדרשה לפתוח בחקירה הזו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חגג אמש את ההחלטה, והצהיר כי מדובר ב"ניצחון בינלאומי גדול". לצד זה הוא הזהיר את בית הדין גם שלא לנסות להעמיד לדין ישראלים בעקבות תלונות שהגישו לבית הדין פלסטינים הקוראים לו לפתוח בחקירה נגד ישראל.
"זהו ניצחון בינלאומי גדול, לא רק לפטריוטים האלה, אלא גם לשלטון החוק", מסר טראמפ בהצהרה רשמית. "אנחנו מברכים על ההחלטה הזו ומדגישים שוב את עמדתנו: ארה"ב מקפידה על התנהלות אזרחיה על פי הסטנדרטים המשפטיים והמוסריים הגבוהים ביותר". הוא איים: "כל ניסיון לפגוע באמריקני, בישראלי או בבעלי בריתנו ולהעמידו לדין ייתקל בתגובה מהירה ונחרצת".
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון בולטון, מבקר חריף של בית הדין הבינלאומי, הכריז שהפסיקה היא הוכחה לצדקת המדיניות הנוקשה של ארה"ב נגד בית הדין. לכתבים אמר שאפילו הטיפול בענייניהם של פושעי מלחמה כמו נשיא סודן המודח עומאר אל-באשיר והנשיא המכהן של ונצואלה ניקולס מדורו, שוושינגטון דורשת את התפטרותו, צריך להיעשות בתוך ארצותיהם ולא במסגרת בית הדין הבינלאומי.
השופטים: "שיקולים פרקטיים"
החלטת בית הדין שלא לפתוח בחקירה נגד ארה"ב, בניגוד לדרישת התובעת פאטו בנסודה, עוררה את זעמם של ארגוני זכויות אדם. ארגון "הפדרציה הבינלאומית לזכויות אדם" מסר כי מדובר ב"החלטה פוליטית ולא שפויה". לדברי הארגון, הפסיקה מוכיחה את קיומו של סטנדרט כפול.
הפשעים שאותם דרשה התובעת בנסודה לחקור הם פשעים שביצעו לכאורה ארה"ב, ממשלת אפגניסטן וארגון הטרור טליבאן, רובם בשנים 2004-2003. קואליציה בראשות הצבא האמריקני, נזכיר, פלשה בשנת 2001 לאפגניסטן והדיחה מהשלטון שם את הטליבאן. אז החלה מלחמת אפגניסטן – שנמשכת כבר 17 שנה. זו המלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב, ובימים אלה נראה שסיומה קרוב מאי פעם, בזכות משא ומתן שמתנהל בין הטליבאן לוושינגטון.
בפסיקה הלא שגרתית שלהם אתמול קבעו שופטי בית הדין כי נראה שהתביעה שהציגה בנסודה עומדת בקריטריונים של בית הדין, אולם בשל מגוון שיקולים פרקטיים שמפחיתים מאוד את הסיכוי להצלחה – אין זה הגיוני לקדם אותה. הם ציינו את העובדה שלא נאספו ראיות בשלב מוקדם, את העובדה שהממשלות הנוגעות בדבר אינן משתפות פעולה עם בית הדין ואת העלויות הגבוהות הצפויות לקידום ההליך.
מומחים למשפט בינלאומי סבורים כי הפסיקה היא הכרה במציאות הבעייתית שבה פועל בית הדין. קווין ג'ון הלר, פרופסור למשפט פלילי בינלאומי באוניברסיטת אמסטרדם, אומר שנראה כי ההחלטה תציב קשיים משמעותיים בפני כל תיק עתידי שיובא בפני בית הדין: "אם אלה הקריטריונים, הם לעולם לא יפתחו בחקירה כלשהי".
החשד: התעללות פיזית ונפשית
התובע שקדם לבנסודה, לואיס מורנו אוקמפו, פתח כבר ב-2006 בבדיקה בנוגע לטענות לפשעי מלחמה של כל הצדדים במלחמה באפגניסטן, בכללם כאלה הנוגעים לטיפול של אמריקנים בחשודים שנעצרו. ב-2010 הועבר התיק לאחריותה של בנסודה, ובנובמבר 2017 היא ביקשה לפתוח בחקירה רשמית. החודש שללה וושינגטון את אשרת הכניסה שלה לארה"ב, אחרי שבמרץ אמר מזכיר המדינה מייק פומפאו כי וושינגטון תמנע אשרת כניסה מכל עובד של בית הדין שיבקש לחקור פשעי מלחמה שלכאורה ביצעו ארה"ב ובעלות בריתה באפגניסטן.
ב-2015 קבעו תובעים בבית הדין הבינלאומי כי יש להם ראיות שמהן עולה כי הכוחות הבינלאומיים באפגניסטן פגעו פגיעה קשה בעצורים והעבירו אותם התעללות פיזית ונפשית. התובעים טענו שיש ראיות גם להפרות שביצעו אנשי הטליבאן וכוחות הנאמנים לממשלת אפגניסטן.
בית הדין הבינלאומי הוא בית דין המשמש כמוצא אחרון, וחברות בו 122 מדינות. הוא יכול לפעול רק כשנקבע שמדינות שהנעשה בהן הוא בתחום שיפוטו אינן מסוגלות או אינן רוצות לחקור ברצינות פשעי מלחמה, רצח עם או פשעים חמורים אחרים. מאז הוקם ב-2002 הרשיע בית הדין שלושה אנשים בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות.