שתף קטע נבחר

 

סודנים בישראל לא ממהרים: "אל תשאלו אותנו מתי נחזור"

מאות סודנים הפגינו בדרום ת"א כדי לתמוך באחיהם הנאבקים לשינוי המשטר במולדתם. הם הגיבו בכעס על שאלות בנוגע למועד חזרתם לארצם: "אוהבים את המדינה הזו". שפי פז, ממובילות המאבק בדרום העיר: "למה שיחזרו? החיים בת"א לגמרי לא רעים"

 

 

הפגנת הסודנים בדרום תל אביב    (צילום: עמית הובר)

הפגנת הסודנים בדרום תל אביב    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

מאות אזרחי סודן השוהים בישראל הפגינו אתמול (שבת) בגינת לוינסקי שבדרום תל אביב כאות תמיכה באחיהם הנאבקים לשינוי המשטר במולדתם. המפגינים בסודן, שהמחאה שהם מנהלים זה ארבעה חודשים הובילה שלשום להדחתו של הרודן עומאר אל-באשיר אחרי 30 שנה, מסתמנים הערב כמי שעשויים לרשום בקרוב הישג כביר נוסף ולהביא לביסוסו של משטר אזרחי במדינה.

סודאנים מפגינים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי )
ההפגנה בדרום תל אביב(צילום: מוטי קמחי )

סודאנים מפגינים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

"אל תשאלו מתי נחזור"

מונים הרון, מבקש מקלט בן 29 מחבל דרפור שבסודן, ממארגני ההפגנה, הסביר את מטרתה: "הגענו להפגין כדי להביע תמיכה בעם הסודני שנמצא ברחובות ודורש שינוי משטר מהותי לשלטון אזרחי, שמעביר את השליטה במדינה לאזרחים שלה, שמתחיל את הקמת הדמוקרטיה, שכבר יותר מ-60 שנה אנחנו מחפשים אותה ועדיין לא מצאנו. באנו להגיד שאנחנו חלק מהעם הזה ושכולנו שמחנו שהנשיא הדיקטטור נפל, אבל המאבק עוד ממשיך כי מי שהגיע אחריו אלה אותם אנשים. מבחינתנו שום דבר לא השתנה ולכן באנו להגיד לעם שנמצא ברחובות בסודן שצריך להמשיך את המאבק הזה עד שהשינוי יקרה".

 

הרון הוסיף כי "הרצון של כל מבקש מקלט שנמצא כאן בישראל הוא לחזור למדינתו ולהתאחד עם משפחתו, וזה מה שיקרה כשיהיה שינוי מהותי בסודן. ברגע שיהיה שלטון שהוא לא השלטון המדכא שגרם לנו לצאת מהמדינה שלנו ולברוח לכאן, בהחלט כולנו רוצים לחזור. זה החלום שלנו".

 

מובראק אבכר, מבקש מקלט בן 30 מסודן, הביע תרעומת על כך שנשאל שוב ושוב האם בעקבות ההפיכה בסודן הוא יחזור בקרוב לארצו. "הגענו לתמוך במפגינים בסודן, עד עכשיו הצלחנו ואנחנו צריכים להמשיך עד הסוף", אמר אבכר, שנמצא בישראל כשבע שנים. "אנחנו רוצים שיהיה שינוי ויהיו דמוקרטיה ושלום בסודן. כל התקשורת הישראלית מתעניינת מתי נחזור, אבל אל תשאלו את השאלה הזו. אנחנו אוהבים את המדינה שלנו ואת המשפחות שלנו. אל תדאגו, אנחנו נחזור גם בלי שתשאלו".

סודאנים מפגינים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי )
דגל סודן בהפגנה(צילום: מוטי קמחי )

סודאנים מפגינים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

אחרי הדחת אל-באשיר בשבוע שעבר, התחלפה השמחה של סודנים רבים בזעם על כך שבמקום הרודן היוצא נטלה את השלטון לידיה מועצה צבאית בראשות שר ההגנה אחמד עווד בן עוף. המועצה הזו מיהרה להכריז על מצב חירום שיימשך שלושה חודשים ועל עוצר שיוטל מדי לילה.

 

בלחץ פעילי המחאה, שהמשיכו להתאסף ברחובות סודן, הכריז שלשום שר ההגנה בן עוף כי הוא מתפטר מתפקידו כיו"ר המועצה הצבאית השולטת אחרי יום אחד בלבד, ואתמול אחר הצהריים הודיע היושב ראש החדש של המועצה, הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן עבד א-רחמן, כי אחרי שייערכו התייעצויות תקום ממשלה אזרחית. הוא גם ביטל את העוצר הלילי, הודיע על שחרור אסירים פוליטיים והצהיר כי תקופת המעבר בסודן תימשך לכל היותר שנתיים. עם זאת לא הבהיר מתי בדיוק תקום ממשלה אזרחית ומתי ייערכו בחירות.

 

הפיכה סודן חגיגות (צילום: רויטרס  )
החגיגות בסודן(צילום: רויטרס )

הפיכה סודן חגיגות (צילום: רויטרס  )
(צילום: רויטרס )

הפיכה סודן שר ההגנה המתפטר אחמד עווד בן עוף (צילום: AFP  )
שר ההגנה המתפטר אחמד עווד בן עוף(צילום: AFP )

"רוב הסודנים ישמחו לחזור אבל יש עוד זמן"

סיגל רוזן, מנהלת המדיניות הציבורית במוקד לפליטים ולמהגרים, הסבירה כי "בכל רחבי העולם קהילות של סודנים תומכות ומפגינות למען הפלתו של המשטר הדיקטטורי של עומאר אל-באשיר וכמו בכל העולם גם בישראל שמחים על כך שהוא הודח, אבל נכון להיום עדיין לא ידוע מה הולך להיות שם. אין לי ספק שרוב רובם של הסודנים ישמחו מאוד לשוב לסודן בטוחה ודמוקרטית אבל יש עוד זמן. כל הזמן טוענים שהסודנים הגיעו לכאן רק כדי לעבוד. המחאות כאן ובכל רחבי העולם מוכיחות שמדובר בפליטים - אנשים שמשקיעים מזמנם, כספם ומרצם כדי לנסות ולהחליף את השלטון, כדי שהם יוכלו לשוב למולדתם כשהיא תהיה דמוקרטיה".

 

שפי פז, ממנהיגות "החזית לשחרור דרום תל אביב", חושבת אחרת. "12 שנה ויותר אומרים לנו הסודנים שאם רק יפילו את שלטונו של אל-באשיר הם חוזרים הביתה", אומרת פז. "בכל השבועות של ההתקוממות בסודן שאלנו אותם בכל הזדמנות למה הם לא עולים על מטוס ומצטרפים להתקוממות? למה הם משאירים את המאבק לאימהות ולאחיות שלהם? למה החלק שלהם מסתכם במסיבות פסבדו-מהפכניות במרתפים של התחנה המרכזית?

 

"אף סודני לא רוצה לחזור לסודן. למה לו? החיים בתל אביב לגמרי לא רעים ובאופק יש תקווה לקבל מעמד בקנדה. לכן אין לי ציפיות מהמסתננים עצמם. הם לא ירכשו מחר מזוודות ולא יתחילו לארוז. אבל יש לי ציפיות מהממשלה ומשר הפנים, שלא יגידו לנו 'אנחנו עוקבים ובוחנים את המצב', אלא יתחילו לזוז. הם עוד מסוגלים להעניק מעמד גורף לכל הסודנים בדיוק ברגע שאפשר לשלחם הביתה".

 

סודאנים מפגינים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי )
המפגינים בגינת לוינסקי(צילום: מוטי קמחי )

"בשנים האחרונות חל שיפור משמעותי במצב הפוליטי בסודן", מסביר מנהל "המרכז למדיניות הגירה ישראלית", יונתן יעקובוביץ'. "בחבל דרפור, שם הממשלה הכריזה על הפסקת אש חד צדדית, נציבות האו"ם לפליטים מסייעת באופן אקטיבי לחזרת פליטים ועקורים. בנוסף, ממשלת ארצות הברית הסירה את הסנקציות על המדינה וממשלות אירופאיות רבות החלו להשיב מהגרים סודנים, כולל כאלו שמוצאם מדרפור, בחזרה לחרטום, בירת סודן. מאז 2013 חזרו לסודן למעלה מ-6,000 מסתננים סודנים ששהו בישראל".

 

יעקובוביץ' הוסיף כי "כעת נוצרה מציאות חדשה וחסרת ודאות שעלולה דווקא לטרוף את הקלפים. מכיוון שסודן היא מדינת ענק עם סכסוכים פעילים בפריפריה ולמעלה מ-500 שבטים אתניים שונים, לצערי יש סיכוי לא מבוטל לאפשרות שתיווצר אנרכיה ומלחמת אזרחים קשה ומדממת, בדומה לסוריה או לחלופין דרום סודן.

 

במצב כזה, ברור כי חזרת הזרים שנמצאים בישראל לסודן לא תתאפשר בזמן הקרוב. לחלופין, אם סגן הנשיא או גורם אחר מטעם הצבא יתפסו את השלטון, ניתן לקוות כי לאחר תקופה מסוימת העניינים ישובו למסלולם. במצב כזה, מרבית הזרים הסודנים יוכלו להמשיך ולחזור לארצם דרך מדינות מעבר שלישיות, כפי שהיה עד כה, אך לא ניתן יהיה לכפות עליהם את החזרה, כיוון שלישראל אין קשרים דיפלומטיים עם סודן".

 

"כמובן שניתן לקוות למציאות אופטימית יותר, גם אם הסיכויים נמוכים, שהמחאה תביא ליצירת קואליציה אזרחית ולבחירות דמוקרטיות שיאפשרו החזרה המונית בעתיד הקרוב", סיכם יעקובוביץ'.


פורסם לראשונה 13/04/2019 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ההפגנה בדרום ת"א
צילום: מוטי קמחי
מומלצים