הכירו את קרן יסודות
כבר למעלה מארבע שנים פועלת קרן יסודות בתחום מימון פרויקטי בנייה למגורים בענף הנדל"ן. באילו תחומים עוסקת הקרן? ומה היא מציעה ליזמים? וכיצד כניסתה שינתה את פני שוק הנדל"ן הישראלי?
קרן יסודות שהוקמה לפני כארבע שנים מלווה כיום את כל סוגי הפרויקטים לבנייה למגורים - מפרויקטים מסוג התחדשות עירונית, דרך פרויקטים גדולים יותר מסוג פינוי-בינוי, פרויקטים של יזום רגיל ומחיר למשתכן. "אנחנו משלימים הון עד רמה של 75% מההון העצמי הנדרש, ובנוסף לכך מנפיקים באמצעות חברות ביטוח גם את כל סוגי הערבויות שהיזם זקוק להן - ערבויות חוק מכר, ערבויות ביצוע וכדומה", מסבירה אסתי פרידמן, שותפה מנהלת בקרן יסודות.
"בגדול, יזם שרוצה בנייה למגורים יש לו שתי אלטרנטיבות מימון עיקריות: האחת זה ליווי פיננסי -ליווי פיננסי כולל מימון ומתן ערבויות חוק מכר. הדרך השנייה זו דרך שהיא יותר פתוחה בה הרוכש מקבל הערת אזהרה - שם היזם בונה מהון עצמי או מקבל מימון מקרנות להשלמת הון וממשקיעים פרטיים", מסביר יעקב סיסו, שותף מנהל בקרן יסודות
"המערכת הזאת נגישה וזמינה - קיימת אפשרות לכל יזם בכל גודל גם ליזמים קטנים להגיע עד לקצה הפירמידה של מקבלי ההחלטות", דוד ברוך, יו"ר קרן יסודות. "אנחנו בוודאי הרבה יותר זריזים, הרבה יותר גמישים. בסופו של דבר העבודה של 'One Stop Shop' מאפשרת לייצר ערך שהוא בעל משמעות ליזם שצריך לעבור את תחנת המימון, ובסופו של דבר להתעסק בפרויקט עצמו", מפרט ברוך.
"קרן יסודות בשנים האחרונות הגדילה היקפים בצורה משמעותית. כשאנחנו בוחנים התקשרות עם גוף מימון למעשה שלוש נקודות חשובות לנו. חשובה לנו התחרותיות, חשובה לנו המקצועיות וחשובה לנו תודעת השירות. לקרן יסודות יש את שלושתם כך שבשמחה רבה שילבנו אותה אצלנו במערכת", אומר רונן עקביה, מנכ"ל קרן בית וגג ולקוח של קרן יסודות. "מימון הוא מרכיב קריטי בפעילות של חברת יזמות בנדל"ן. בלי מימון אין פרויקט ולכן השאלה היא לא אם סייע להתרחב או סייע לגדול, בלי מימון אין פעילות. בכל פרויקט מרכיב המימון הוא מרכיב מרכזי וקרן יסודות משתלבת אצלנו בחלק מהפרויקטים כמממנת וכמלווה וזה בסיסי אצלנו בפעילות", הוא מוסיף.
"אם אנחנו הולכים קצת אחורה בהיסטוריה וזוכרים שאחרי רפורמת בכר כמעט כל ענפי המשק עברו להתממן במימונים חוץ בנקאיים, אם באמצעות שוק ההון או אם באמצעות הלוואות מאנשים פרטים ומגופים מוסדיים. הרפורמה הזאת פסחה על ענף המגורים שלמעשה המשיך להתממן באופן מלא על ידי המערכת הבנקאית, כניסה של יסודות שינתה את המציאות הזאת, ואנחנו הפכנו לעוד מממן. בתחום של התחדשות עירונית הייתי לוקח ואומר אפילו מממן חשוב ומרכזי ובכך בעצם השוק נפתח", מתאר ברוך.
"זה יתרון עצום לעבוד היום מול קרן לעומת בנק - לבנק יש את היתרונות שלו, ולקרן יש את היתרונות שלה. יש פרויקטים שאנחנו קצת נתקלים בבעיות אבל אנחנו גם יודעים באמצעות הקרן לפתור את הבעיות מול הדיירים. בכל הפרויקטים שלנו נכון להיום שישה פרויקטים, אנחנו עובדים עם יסודות בכולם אנחנו מבצעים את המימון דרכם", אומר דוד פיטוסי, בעלים של חברת טלבר בנייה ופיקוח ולקוח של קרן יסודות.
כיום מלווה קרן יסודות למעלה מ-180 פרויקטים ו-7,000 יחידות דיור בכל הארץ. המיקוד של הקרן הוא בתחום ההתחדשות העירונית, אך היא מלווה את כל סוגי הפעילויות בענף. "רשת הביטחון היא בשני מובנים - אחד אנחנו "One Stop Shop", כך שמי שיצטרך השלמת הון או מה שנקרא הלוואת מזנין יוכל למצוא את זה כאן באותו הסכם מימון ולא יצטרך להתרוצץ למספר תחנות. זה דבר שהוא מאוד מהותי ליזמים שזקוקים לשירות הזה. דבר שני הוא שיש לנו פה רשת ביטחון של מקורות מהשוק המוסדי, מקורות שהם וודאיים ובהיקפים גדולים מאוד שמאפשרים לנו לפעול בביטחון ולהתחייב התחייבויות קשות מול היזמים", אומר ברוך.