נוהל טוהר הבחירות: 400 קלפיות ייבדקו בצורה מדגמית
ועדת הבחירות החלה במבצע "נוהל טוהר הבחירות" שמטרתו לאתר שגיאות וליקויים בקלפיות: "נוהל שגרתי" שלא קשור לטענות הימין החדש על אי-סדרים. מנכ"לית ועדת הבחירות הודפת את טענות שקד ובנט: "לא היה בלגן. לצערי, יש גורמים שמגדילים את הממדים"
בוועדת הבחירות המרכזית בכנסת החל היום (יום א') מבצע "נוהל טוהר הבחירות" שיימשך עד מחר ומטרתו לאתר שגיאות וליקויים בקלפיות מרחבי הארץ - אם היו כאלה. במסגרת המבצע ייבחן מדגם של כ-400 קלפיות. מהוועדה נמסר כי מדובר ב"הליכי בקרה שגרתיים" שאינם קשורים לטענות שעלו בימים האחרונים מצד הימין החדש ומפלגות אחרות לגבי אי-סדרים בספירת הקולות.
מנכ"לית ועדת הבחירות, עו"ד אורלי עדס, הסבירה שבמסגרת מבצע "נוהל טוהר הבחירות" הובאו שקים לוועדה, "אנחנו בודקים אותם אחד לאחד, מדמים קלפי, סופרים מחדש. מדובר בתהליכים שאנחנו עושים כדרך שבשגרה ולא בגלל האירועים בימים האחרונים".
עדס התייחסה לטענות על טעויות מרובות בספירה ואי-סדרים: "לא היה בלגן. לצערי, יש גורמים שמגדילים את הממדים. צריך לזכור שבתהליך של ספירת הקולות משתתפים יותר מ-15 אלף מזכירי קלפיות ונוטלים חלק עוד כ-60 אלף חברי ועדות קלפי שהם נציגי המפלגות ומפקחים על כל התהליך. הם נמצאים בו לאורך כל הדרך וקורות טעויות אנוש לאחר 22-20 שעות עבודה שבהן בטעות מעתיקים את מספר המצביעים ברשימה מסוימת לזו שלפניה או לזו שאחריה. היא מינורית ולא רחבת היקף אבל היא קיימת".
עדס מדגישה כי "זו לא טעות שמשפיעה על רשימת מועמדים אחת ספציפית, היא יכולה לקרות לטובת ולרעת כל רשימה. כל רשימת מועמדים יודעת היכן מוקדי הכוח שלה והיכן יש לה מצביעים ולכן היא יודעת לאתר בקלות טעויות כאלה ואחרות והיא מעבירה אלינו את המקומות בהם הן חושבות שיש טעויות. קיבלנו פה ושם פניות לגבי קלפיות ספציפיות, לא לספירה חוזרת בכל הקלפיות ולא לספירה חוזרת של הקלפי, אלא כדי לבדוק האם הייתה טעות הסטה".
עדס מוסיפה כי הוועדה לא יודעת את ההיקף המדויק של "טעויות ההסטה" (העתקת רשומות שגויה), אך הוא קטן באופן יחסי. "במהלך הימים הקרובים נזין לאתר את התיקונים. יש אפשרות לשינוי בחלוקת המנדטים, כי מדובר בהפרשים קטנים ולכן אנחנו מאוד מקפידים ומחמירים יותר את הבדיקות שלנו".
עדס דוחה את גם את הטענות לאי-סדרים בספירת המעטפות הכפולות. "בתהליך משתתפים יותר מ-1,200 עובדים. כמו בכל קלפי יש שלושה נציגים של סיעות שונות בכנסת היוצאת ומזכיר מטעם הוועדה", היא מסבירה. "השתתפו נציגי כל סיעות הבית והם היו חלק בלתי נפרד ממנו. הצבנו עשרות מפקחים, עשרות מאבטחים וסדרנים במשכן הכנסת, כל מה שצריך לעשות נעשה, לא ראינו מעטפות שהופקרו, הכל נעשה על הצד הטוב ביותר.
"מטבע הדברים, כשיש 1,200 איש באולם אחד נדמה שיש שם בלגן. אבל אם מסתכלים בתמונות רואים אנשים ישובים סביב השולחן, סופרים את הפתקים, מעליהם נמצאים מפקחים מטעם כל רשימות המועמדים. ההנחיות הן שמרגע ששולחן קיבל קופסה של מעטפות הצבעה יש לסיים אותן ואין לקום מהשולחן עד שמסיימים את הספירה של אותה קלפי. ההפסקות נעשו בין לבין".
הבוקר פרסמה ועדת הבחירות המרכזית תגובה חריפה לטענות הימין החדש על אי-סדרים בספירת הקולות במעטפות הכפולות בה נאמר כי "הוועדה רואה בחומרה רבה את הפצת מצג השווא על ידי הימין החדש, לפיו היו אי-סדרים בספירת הקולות המיוחדים, ואת אי ההכרה בניסיונותיה של הוועדה להעמיד לרשותם את המידע הנדרש".
בהודעה נאמר כי מאז יום רביעי, למחרת יום הבחירות, "החלו הנציגים הבכירים ביותר בימין החדש לעמוד בקשר עם בכירים בוועדת הבחירות המרכזית לצורך בירור טענותיהם. יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, המשנה לנשיא בית המשפט העליון השופט חנן מלצר, התיר באופן חריג ולפנים משורת הדין, לנציגי הימין החדש לעיין בחומרים מהקלפיות המיוחדות. זאת ועוד, כל פנייה של נציגי הימין החדש, בכל אמצעי שהוא, נבדקה מיד עם קבלתה ומבלי להידרש לפורמליסטיקה וטפסים".
בימין החדש פתחו חמ"ל מיוחד ומבצע גיוס של יותר מ-150 פעילים לצורך איסוף הנתונים ובדיקת פרוטוקולים מהקלפיות. על-פי הטענות שהצטברו המפלגה, חלק מההליכים היו נגד התקנון. כך לדוגמה טענו בימין החדש כי המעטפות הכפולות נפתחו ללא תיעוד של מספרם בפרוטוקולים, עצירה בספירה שאמורה להיות מתועדת, לא תועדה, עוד נטען כי חלק מהמעטפות נפתחו כאשר רק נציגים ממפלגה אחת נוכחים.
גם מפלגת זהות פנתה לקהל מצביעיה לגיוס 500 מתנדבים לבדיקה קפדנית של כל הקלפיות שבהן נאספו נתונים שלטענתם מעלים אי-סדרים לכאורה, וגם ביהדות התורה ביקשו בדיקה חוזרת של קלפיות מסוימות ואיימו בנקיטת צעדים משפטיים. מנכ"ל מפלגת זהות, שי מלכה, טען באולפן ynet כי "כל תהליך הספירה פה נעשה במקרה הטוב בצורה מבולגנת, ובמקרה הרע היו הטיות בזדון של כל מיני קלפיות לכיוונים מסוימים". מלכה הוסיף כי "ועדת הבחירות תאלץ להסביר איך בישוב איתמר שבשומרון אחמד טיבי קיבל 50 קולות, וזו רק דוגמה אחת מיני רבות".
"ההתנהלות הייתה ממש גרועה", מספר עמית, שהיה נציג של מפלגת העבודה בספירת הקולות. "שמו אותנו במסדרון של הכנסת. המעטפות הגיעו ואנשים החליטו שהם הולכים להסתובב או קמים לאכול. ככה שנשארו מעטפות בלי פיקוח. היו פקחים מסביב אבל היו יכולים לקרות דברים לא כשרים. אני לא חושב שהפקחים היו מספיק נוקשים. הייתה קצת הפקרות לדעתי, ראיתי מעטפות שרק בן אדם אחד משגיח עליהן".
תקלה נוספת שתיאר נגעה לקלות שבה הצליח להיכנס למשכן הכנסת ולאתר ספירת הקולות. "לא הצגתי תעודת זהות" אמר. "נכנסתי, אמרתי את השם שלי, קיבלתי תג והתחלתי לעבוד. מישהו היה יכול לבוא, להגיד את השם שלי ולהתחיל לעבוד. זו הייתה אווירה של חלטורה".
קרן הגיעה דרך חברה לעבוד מטעם הימין החדש ביום הבחירות ומתארת גם היא בעיקר בלגן. "הספירה החלה באיחור ניכר, והייתה אווירה של לחץ והיעדר פיקוח". לטענתה, התג שקיבלה היה עם שמה אך נרשם עליו כי היא נציגה של מפלגת יהדות התורה, ועל אף שהתריעה על כך, קיבלה הנחיה להיכנס.