עדות מוועדת הקלפי: "אם היה מתחשק לנו, יכולנו לתת קולות למפלגה אחרת"
ברקע הטענות על אי סדרים בספירת הקולות בבחירות לכנסת, סיפרה ל-ynet יו"ר ועדת קלפי בגליל התחתון על חוסר האמון והקלות שבה ניתן היה להטות את התוצאות: "מאוד קל לגנוב את הבחירות עם ההתנהלות הזאת". ועדת הבחירות המרכזית: "מזכיר ועדת הקלפי הוא המשגיח מטעם הוועדה"
הבחירות הסתיימו, הקלפיות והפתקים נספרו ויש תוצאות. למרות שהמנדטים חולקו, עדיין ייתכנו שינויים בטרם ההכרזה על התוצאות הסופיות בהמשך השבוע. לאחר שהבוקר (א') פורסמו ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" עדויות על הליך הספירה של המעטפות הכפולות במשכן הכנסת בירושלים, שהתנהל באופן רופף, לעיתים נגד כללי התקנון ובשטח שאינו סטרילי - מגיעה עדות חדשה על ההתנהלות בקלפיות בערב הבחירות.
העדות המדוברת מחדדת באופן מובהק את חוסר האמון בציבור מהתהליך הפגום של שיטת הבחירות הידנית והארכאית, ומציגה הליך ספירת קולות שבקלות ניתן היה לזייף.
העדות מקלפי ביישוב בגליל התחתון מובאת מאתר שמספר המצביעים בו קטן באופן יחסי מאשר בערים הגדולות. עם זאת, יצוין כי הפיקוח על ההליך במקומות אלה אמור להיות כמו בכל מקום אחר בארץ הדוק ומדוקדק.
לכל אחת מ-11 אלף הקלפיות בקירוב ממונים חברי ועדת קלפי. בכל קלפי אמורים להיות לפחות שלושה חברי ועדה: יו"ר, סגן יו"ר (לא בכל הקלפיות) וחבר ועדה. המינויים לתפקידים אלו הם של נציגים מטעם הסיעות השונות שיוצגו בכנסת היוצאת, והמטרה היא שלא יהיו שניים מאותה מפלגה.
בנוסף אליהם - המפלגות יכולות למנות נציגים שיוצבו באותן קלפיות כמשקיפים מטעמן. פרט אל חברי ועדת הקלפי, ישנו את מזכיר הקלפי שאמור להיות מינוי ניטרלי, מטעם ועדת הבחירות המרכזית. מדובר באדם שעבר הליך סינון ממושך והוא זה שמנהל את הליך ההצבעה בקלפי.
"אף אחד לא מכיר אותי"
ג' שימשה כיושבת ראש ועדת קלפי מטעם אחת המפלגות (יצוין כי לא מדובר בימין החדש). בשיחה עם ynet היא מתארת הליך שבסופו של דבר, למרות פרוטוקול מאוד ברור, מסתמך על אמון באנשים שנבחרו לתפקיד בוועדת הקלפי, כשחלקם לא עברו הליך סינון מדוקדק. ג' לשם הדוגמה, שלצד מזכיר הקלפי שבו הוצבה הייתה הסמכות העליונה לניהול ההצבעה וספירת הקולות, מתארת את דרך הגעתה לתפקיד. "הגיוס שלי היה טלפוני. אף אחד לא ראה אותי, לא מכיר אותי, לא בדקו לי תעודת זהות", משחזרת ג'. "הזמינו אותי פעמיים ל(מפגש) הנחיות, לא יכולתי - וזה היה ממש בסדר מבחינתם"."הגענו לספירה שני אנשים, המזכיר ואני", מתארת ג' את שאירע עם סגירת הקלפי. היא מספרת כי למרות שהיא ומזכיר הקלפי עמו הייתה היו ישרים והגונים, אנשים אחרים בקלפיות אחרות היו בקלות יכולים לשנות את התוצאות. "עלתה לי שאלה", היא משחזרת, "ראינו את המדגמים, ראינו שאורלי לוי לא עוברת את אחוז החסימה, היו לה אצלנו 15 קולות ואם היינו רוצים היינו יכולים לצוות את 15 הקולות האלה למפלגה אחרת אם היה מתחשק לנו. זה לגמרי עניין של אמון ופה אני התאכזבתי. אמרתי 'בואנה - לא יכול להיות שהמערכת לא יותר חכמה מזה'".
לטענת ג', עם סיום הספירה, ובשל השעה המאוחרת, מזכיר הקלפי שחרר אותה לביתה ונסע לבדו להעביר את ממצאי הספירה לוועדת הבחירות האזורית שישבה בטבריה - בניגוד להנחיות. ג' טוענת שמדובר היה באדם ישר והיא לא פקפקה בו, אך באופן כללי גרסה כי בהיעדר פיקוח, במצבים דומים אחרים, אנשים היו יכולים לשנות את התוצאות.
לדבריה, "הכול בסוף נזרק לשקית שהוועדה מביאה לך. כל הפתקים שלא הצביעו, הפתקים שכן הצביעו, המעטפות שנשארו - הכול נזרק לשקית זבל גדולה שאתה כותב את מספר הקלפי ואת הכתובת".
לפי ג', פתיחה של השקית שבה רוכזו כל התוצאות מהקלפי, וספירתן מחדש במקרה ומבקשים לערער על התוצאות, היא על גבול הבלתי סבירה. "לך תמצא את השקית שזרוקה בקונטיינר, תפתח את תתי השקיות בפנים ותתחיל לספור את הקולות. לדעתי זה תהליך מאוד סיזיפי וייקח הרבה זמן. זה על גבול הבלתי אפשרי".
בהקשר זה יצוין כי רק היום החל "נוהל טוהר הבחירות", שמטרתו לדגום כ-400 קלפיות ברחבי הארץ ולאתר שגיאות וליקויים. אלא שהעדות שהגיעה לידינו מספרת כי הליך הבדיקה של השקים הלבנים (שניתן לראות בתמונות שהפיצה ועדת הבחירות) מתארת אולי את הבלגן של ההליך כולו.
לאחר שהייתה עדה להתנהלות ביום הבחירות סיכמה ג': "השיטה לא עובדת - מאוד קל לגנוב את הבחירות האלה עם איך שזה מתנהל".
מעורבת נוספת שמאשרת את דבריה של ג' היא א', שהייתה משקיפה באותה קלפי בדיוק מטעם אחת המפלגות. "אנחנו היינו הגונים וישרים", היא מבקשת להדגיש בראש ובראשונה בשיחתה עם ynet, "אבל לא היה שום פיקוח ויכולנו לעשות מה שרצינו. מבחינתנו עשינו את הכל תקין אבל היינו יכולים לעשות מה שאנחנו רוצים". לאחר שהייתה עדה אף היא לשיטת הבחירות גרסה א': "חד וחלק - השיטה קטסטרופלית. הייתי המומה. הרושם שלי כשיצאתי היה מה עושים בקלפיות עם אנשים שאינם הגונים".
"היו"ר אינו עובד הוועדה"
מוועדת הבחירות המרכזית נמסר בתגובה: "יושב ראש ועדת הקלפי מגויס על ידי סיעה של הכנסת - הוא אינו עובד הוועדה, והוועדה אינה יכולה להביע עמדה לגבי גיוסו. מזכיר ועדת הקלפי, המגויס על ידי הוועדה, עובר הכשרות ממוחשבות והכשרות פרונטליות מרובות, והליך סינון רב שלבי."את הספירה יש לבצע, בהתאם להנחיות ועדת הבחירות המרכזית, בנוכחות שלושה אנשים לפחות - מזכיר ושני חברים. במקרים חריגים נעשית הספירה על שני אנשים, במקרה שחברי הוועדה הלכו הביתה ללא היתר. יחד עם זאת, מזכיר ועדת הקלפי הוא המשגיח מטעם הוועדה בכל ועדת קלפי. אין בידנו להתייחס לטענה לגבי העברת המסמכים מהקלפי על ידי המזכיר, שכן לא הועבר לנו מספר הקלפי לצורך בירור עובדתי".