שתף קטע נבחר

בתי ההבראה שמציעים לחולים אמבטיית נפט

חולים הסובלים מכאבים מגיעים לעיר נפטלן שבאזרבייג'ן כדי לטבול באמבטיות חמות של נפט גולמי, ומשלמים 1,000 אירו בשבוע. המקומיים משוכנעים שזו תרופת פלא – בגלל אגדה על גמל גוסס

סולפייה, רוסייה בשנות ה-60 לחייה, מקווה שהנסיעה לעיר נפטלן שבצפון-מערב אזרבייג'ן תשים סוף לכאבים שלה. כבר 12 שנים שהיא סובלת מדלקת פרקים: האם אמבטיה של נפט גולמי תעזור?

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
"זאת מתנה מאלוהים". אמבטיית נפט בבית ההבראה "קסם"(צילום: AFP)
 

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
הנפט לא מתאים לשימוש מסחרי, אבל "טוב לטיפול בעור"(צילום: AFP)
 
"זה כל כך נעים", מתלהבת סולפייה כשהיא שוקעת עד לגובה הצוואר באמבטיית הנפט בבית ההבראה. בחדר שוררת צנחה של שמן מנועים. סולפייה מתבקשת לשכב במשך עשר דקות לפחות באמבטיה של נפט גולמי, שחומם לטמפרטורה גבוהה מעט מזו של הגוף. כשהיא יוצאת מהאמבטיה מגיע עובד הספא, מקרצף את גבה, מוריד את שאריות הנפט החוּם – ושולח אותה להתקלח.

 

סולפייה, ילידת אזור טטרסטן, מספרת כי היא וחבריה ברוסיה "חלמו זמן רב" על טיפול בנפטלן. בית ההבראה באזרבייג'ן, מדינה עשירה בנפט, מושך מטופלים למרות קרבתו לנגורנו קרבאך – חבל שאזרבייג'ן וארמניה נאבקות על השליטה בו כבר שנים רבות, לא פעם בעימותים צבאיים.

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
אמבטיה בבית ההבראה. במערב מזהירים מתופעות לוואי(צילום: AFP)

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אחרי עשרה ימים של אמבטיות נפט גולמי סולפייה אומרת שהיא מרגישה הרבה יותר טוב. לדבריה הרחצה בנפט גרמה לה להפחית את השימוש בתרופות שהיא נוטלת לטיפול בדלקת הפרקים שממנה היא סובלת כבר 12 שנה. "זאת מתנה מאלוהים", מסכים רופאט, עיתונאי אזרי בן 48, חבר מפלגת אופוזיציה, שבא לקבל טיפול בבית ההבראה המקומי – הנקרא באזרית "סהירלי" ("קסם").

 

ואולי זה בכלל מסרטן

מאגרי הנפט הגדולים של אזרבייג'ן התגלו באמצע המאה ה-19. גילוי הנפט אִפשר למה שהיה אז חלק מהאימפריה הרוסית להפוך לאחד המקומות הראשונים בעולם שהחלו בייצור מסחרי של נפט. ייצוא הנפט, שנעשה לשווקים בכל רחבי העולם, הוא המגזר הגדול ביותר בכלכלת אזרבייג'ן, אבל הנפט הגולמי שבא מהמאגרים התת-קרקעיים בנפטלן אינו מתאים לשימוש מסחרי. במקום זאת משתמשים המקומיים בנפט הזה לטיפול בבעיות שרירים, עצמות ועור, וכן בבעיות גינקולוגיות ונוירולוגיות.

 

לפי האגדה, שאנשי מרכז הספא שמחים לספר ללקוחות, סגולותיו של "נפט הפלא" בנפטלן התגלו במקרה, כשגמל שהושאר לגסוס ליד מאגר נפט נרפא במפתיע.

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
השיא הגיע בשנות ה-80, המלחמה הרסה הכול. בספא בנטפלן(צילום: AFP)
  

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נפטלן הקטנה, השוכנת כ-300 קילומטרים מהבירה באקו, הפכה בשנות ה-20 של המאה הקודמת לאתר מוביל בתחום תיירות המרפא עבור תושבי ברית המועצות. "בעבר, כשלא היו בתי מלון ובתי הבראה, אנשים היו מגיעים לנפטלן ונשארים עם המקומיים", אומרת פביל אזיזוב, רופאה בבית ההבראה "סהירלי", שמתמונה על הקיר במשרדה משקיף נשיא אזרבייג'ן, אליהאם אלייב. "אבל הזמן עבר, ובתי הבראה הוקמו ושיטות הטיפול השתכללו".

 

לא כולם תומכים באמבטיות הנפט. חלק מהמומחים מזהירים מתופעות לוואי מסוכנות. "למרות הסיפורים על אנשים שנרפאו בעבר, רופאים במערב גינו את השימוש בנפט גולמי למטרות רפואיות והזהירו כי הוא עלול לסרטן", אומרת העיתונאית-לשעבר מרים אומידי, שפרסמה ב-2017 ספר על בתי ההבראה בימי ברית המועצות. למעשה, הנפט המשמש בנפטלן מורכב כמעט בחציו מנפטלין, חומר מסרטן המצוי בסיגריות ועלול לפגוע בתאי דם אדומים או להרוס אותם.

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
בתי ההבראה הפכו לבתי חולים לחיילים(צילום: AFP)
 

אזרבייג'ן אמבטיה אמבטיות נפט גולמי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל בבית ההבראה "סהירלי", רופאים ומטופלים שמים בצד את הדאגות. במוזיאון קטן במקום אפילו מוצגים קביים שבעבר היו שייכים למטופלים – עד שאלה החלימו.

 

1,000 אירו בשבוע, ואולי תשמעו ירי

שיא תיירות הנפט בנפטלן נרשם בשנות ה-80, אז הגיעו לעיר יותר מ-70 אלף איש בשנה, אבל ב-1988 פרצה המלחמה עם ארמניה השכנה על השליטה בנגורנו קרבאך. הסכסוך גבה את חייהם של כ-30 אלף איש משני הצדדים, ומאות אלפים נאלצו לברוח מבתיהם. ב-1994 הושג הסכם הפסקת אש, אך המדינות טרם חתמו על הסכם שלום סופי, ומעת לעת עדיין פורצים עימותים ביניהן.

בימי הלחימה בנגורנו קרבאך באפריל 2016 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בימי הלחימה בנגורנו קרבאך באפריל 2016(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במהלך המלחמה הפכו בתי ההבראה בנפטלן, שהיו רחוקים קילומטרים בודדים בלבד מהחזית, לבתי חולים מאולתרים לחיילים ולמתקנים לאכסון פליטים. בשני העשורים האחרונים השקיעו הרשויות באזרבייג'ן מאמץ גדול כדי למתג מחדש את המקום כמוקד של תיירות מרפא. הן יישבו את הפליטים באזורים אחרים, הרסו בתי הבראה סובייטיים ישנים ורעועים, ובנו מתקנים חדשים לגמרי.

 

בילוי שיעי: לשתות, לרקוד ולבלות באזרבייג'ן

 

נפטלן המודרנית היא תערובת של בתי הבראה יוקרתיים בעלי מראה קיטשי, שבהם טיפול של שבוע עולה כ-1,000 אירו, ושל בתי הבראה צנועים יותר, שבהם טיפול של שבוע עולה כ-100 אירו.

 

העימות בקרבך נמצא אולי מחוץ לטווח הראייה, אבל אורחים עדיין יכולים לחוש שלא בנוח, קרוב למוקד הפעילות הצבאית. עובד בבית ההבראה היוקרתי Garabag מספר שבאפריל 2016, במהלך סבב לחימה שהיה מהקטלניים ביותר בשנים האחרונות, העובדים שמעו יריות. אבל הוא ממהר להוסיף: "כולם נשארו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"זה כל כך נעים". באמבטיית נפט באזרבייג'ן
צילום: AFP
מומלצים