הסכמות עם שב"ס: שביתת הרעב של אסירי חמאס הסתיימה
על פי ההסכמות, המיסוך הסלולארי באגפים יישאר, אך יותקנו טלפונים ציבוריים שיהיו תחת האזנה. דרישות האסירים להחזרת ביקורי המשפחות לאסירי חמאס והג'יהאד האיסלאמי מעזה ולהסרת הסנקציות נגדם - נדחו. שביתת הרעב הסתיימה לאחר שבוע, למרות שרוב האסירים לא שבתו באופן מלא
שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים המזוהים עם חמאס הסתיימה היום (יום ב'). זאת לאחר שהושגה הסכמה בין הנהגת האסירים השובתים לבין שב"ס.
על פי ההסכמות, המיסוך הסלולארי באגפים יישאר, אולם יותקנו טלפונים ציבוריים בפיקוח אשר יהיו תחת האזנה - בהתאם למתווה שעליו סוכם עוד ביומה הראשון של שביתה.
האסירים הביטחוניים דרשו גם את החזרת ביקורי המשפחות לאסירי חמאס והג'יהאד האיסלאמי מעזה, אולם בקשתם נדחתה. עוד הם דרשו כי יוסרו הסנקציות שננקטו נגדם מאז מבצע "שובו אחים" ב-2014, אך גם בקשה זו נדחתה.
הייתה התנגדות של חלק מהגורמים המעורבים בישראל להתקנת הטלפונים הציבוריים. אולם לבסוף, עמדת שב"כ שצידדה בכך ניצחה בעקבות ערבות של שב"כ שהוא ישלוט על התעבורה הזו.
ההסכם נחתם יום וחצי לפני ציון יום האסיר הפלסטיני - ביום רביעי הקרוב. יום האסיר היה אמור להיות יום שבו היו אמורים להצטרף עוד אסירים לשביתה. מערכת הביטחון ככל הנראה רצתה למנוע את זה, ולכן התקיימו דיונים מרתוניים במטרה להגיע להסכמות.
גורמים ביטחוניים אומרים כי ההסכם "מגביר בצורה משמעותית את הפיקוח על אסירים בטחוניים ויפגע ביכולת שלהם להוציא טרור מבתי הכלא - דבר שיחזיר את הביטחון לאזרחי ישראל".
שלוש שיחות טלפון בשבוע, סנקציות על הפרת הנהלים
במערכת הביטחון טוענים עוד שכל תביעות האסירים הביטחוניים נדחו. החסמים הסלולריים שהותקנו בבתי הכלא יישארו, וגורמים מדגישים שאלו שתוכננו להיכנס לבתי כלא אחרים יותקנו כמתוכנן. במקומות שבהם יש מיסוך יותקנו טלפונים ציבוריים לשימוש האסירים.
על פי גורמי ביטחון, הטלפונים הציבוריים שיותקנו יהיו טלפונים מפוקחים שלאסירים יוגדר מראש למי מותר להם להתקשר וכמה פעמים. בהתאם להסכם, כל הפרת משמעת או הפרת נהלי שימוש בטלפון תגרור סנקציות משירות בתי הסוהר.
לפי מקורות פלסטיניים, כל אסיר יוכל לבצע שלוש שיחות טלפון בשבוע. גורמי ביטחון ציינו כי על פי ההסכם גם ייאספו טלפונים ניידים מוברחים שנמצאים ברשות האסירים.
האסירים הביטחוניים המזוהים עם חמאס הודיעו על חזרה לשביתת רעב ביום שני שעבר, אחרי שהמשא ומתן מול הנהלת שב"ס בנוגע לדרישותיהם הגיע למבוי סתום. עיקר המחלוקת בין הצדדים נגעה למניעת ביקורי משפחות של אסירי חמאס והג'יהאד האיסלאמי מרצועת עזה ובנוגע לסנקציות החדשות שהוטלו על האסירים בעקבות התפרעויותיהם בשבועות האחרונים.
עם זאת, ככל שידוע, האסירים לא קיימו את שביתת הרעב במלואה. רובם החזירו רק חלק מהארוחות ולא את כולן, וכן שתו מים. גם על פי התכנון, השביתה הייתה אמורה להיות הדרגתית ולכלול בתחילה רק מספר מצומצם של אסירי חמאס.
הישג נוסף של האסירים במסגרת שביתת הרעב הוא העובדה שהם הצליחו לרתום למאבקם את מצרים באמצעות המודיעין המצרי וכן את הנהגת חמאס בעזה - ולפיכך ההקלה וההסכם הזה יהיו חלק מהסכם ההסדרה מול חמאס תמורת רגיעה ברצועת עזה.
השביתה הייתה אמורה להתחיל כבר ביום ראשון שעבר, אולם האסירים הביטחוניים החליטו להשעות את שביתת הרעב בעקבות התקדמות המשא ומתן מול שב"ס בנוגע לדרישותיהם. שביתת האסירים הביטחוניים הייתה אמורה להיות הראשונה זה שנתיים.
שביתת הרעב, שהובלה בהנהגת אסירי חמאס, הוכרזה בעקבות החלתו של פיילוט המיסוך הסלולרי בבתי הכלא המונע מהאסירים לקיים שיחות טלפוניות עם ניידים מוברחים - מהלך שאותו הוביל השר לביטחון פנים גלעד ארדן.
עבור האסירים היה מדובר בשלב נוסף בצעדים שהם נוקטים נגד הנהלת שירות בתי הסוהר. לאיומים על השביתה קדמו צעדים מינהליים ששיבשו את חיי היום יום בכלא וכן סדרה של אירועים אלימים כמו התפרעויות, שריפת חדרים ואף פיגוע דקירה חמור של שני סוהרים בכלא קציעות.