הלב המודפס הראשון: שאלות ותשובות
מתי הלב המודפס יושתל בבני אדם? והאם אנשים יפסיקו כעת למות ממחלות לב? הצגת פריצת הדרך העולמית של המדענים מאוניברסיטת ת"א מעלה שורת שאלות, התשובות לפניכם
הלב המודפס שהוצג אתמול (ב') באוניברסיטת תל אביב מעורר עניין עולמי, ועימו לא מעט שאלות. כיצד עובד התהליך? מתי הוא יהפוך למציאות עבור חולים, ואיזה שינוי הוא יכול לחולל בעולם? לחלק מהשאלות אין עדיין תשובות, אבל מידע רב כן נוסף באמצעות פריצת הדרך שהשיגו החוקרים.
איך לב מודפס יכול לפעום בבני אדם?
כל המרכיבים של הלב המודפס הם מגופו של המטופל. רקמות שומן שנלקחות בביופסיה הופכות לדיו איתו מדפיסים את הלב. לא מדובר ב"דיו" של מדפסת רגילה, אלא בדיו המבוסס על ביו-חומרים, גנים וסוכרים המגיעים מהחולה עצמו. אף מרכיב אינו מלאכותי.
האם לב כזה יכול להתאים לכל חולה?
לא. על מנת שהגוף לא ידחה את הלב, וכדי לחסוך את הצורך בנטילת תרופות נוגדות דחייה, משתמשים רק ברקמות של המטופל שצפוי לקבל את הלב.
איך מדפיסים רקמות?
ישנם מודלים תלת-ממדיים שנעשים לאחר סריקה של סי-טי או MRI של הלב. המודלים עוברים למחשב וממנו למדפסת שמדפיסה מעין פרוסות דקות שיוצרות את הלב המיועד להשתלה.
מה פרק הזמן שלב כזה יכול להחזיק מעמד?
מוקדם לדעת. ההערכה היא שלב כזה יוכל להחזיק הרבה שנים. התאים הם מאוד צעירים, כמו תאי גזע עובריים, ולכן ייתכן שהלב יוכל להיות בעל תוקף ארוך יותר מלב שמשתילים מאדם מת.
האם לא נמות יותר מבעיות לב?
באופן תיאורטי לא, אבל מוקדם לקבוע. ייתכן שמדענים יוכלו לבנות כל איבר בגוף, וכל אדם שיסבול מבעיית לב יוכל לעבור השתלה של לב חדש. המטרה של הדפסת איברים - שבפיתוח שלה מושקע הרבה מאוד כסף - היא לטפל במחלות ולהאריך את תוחלת החיים עוד ועוד. יחד עם זאת, זה לא אומר שהמדע יבטיח חיי נצח. בטח לא בטווח הנראה לעין.
מתי יבוצעו השתלות?
בשנה-שנתיים הקרובות יבוצעו ההשתלות הראשונות, ככל הנראה בארנבים ובחולדות, בכפוף לניסויי מעבדה נוספים. מוקדם להעריך מתי יושתל לב כזה בבני אדם. אם לא יתגלו בעיות מיוחדות בדרך, התהליך ייקח כעשר שנים.
באיזה צבע הלב?
עקרונית צבע הלב הוא שקוף, אולם החוקרים משתמשים בצבעי מאכל כדי שיהיה קל להבחין בין הלב לכלי הדם שלו. בדגמים שהוצגו הלב נצבע באדום וכלי הדם בכחול. תיאורטית אפשר להשתיל לב בכל מיני צבעים.
כיצד ניתן לאתר בעיות בתפקוד הלב?
החוקרים עובדים על פיתוח נוסף: שילוב של אלקטרוניקה ברקמות שמטרתה לקבל מידע על הלב ולתת לרופא אפשרות לתת טיפול כאשר יש פעילות לא תקינה בלב. ההנחה היא שהלב יהפוך להיות רגיל מבחינה אנטומית, ולכן במקרה של בעיה קרדיולוגים וכירורגים יוכלו לטפל בחולים בלי צורך בהכשרה מיוחדת.