יום לאחר השריפה בקתדרלה נוטרדאם: "כמו באפקט 11 בספטמבר, זה רק יביא יותר תיירים"
השריפה הגדולה שפקדה את הסמל הגדול וההיסטורי של פריז ושל צרפת כולה תהיה ככל הנראה נקודה משמעותית בהיסטוריית המדינה. רגע לפני תחילת העונה החמה ושיא התיירות בבירת צרפת, בדקנו איך יכול האסון להשפיע על תושביה ותייריה, ואם התזמון יכול לפעול דווקא לטובת העם הצרפתי
יממה לאחר האסון שפקד את בירת צרפת אמש (ב') - השריפה בקתדרלת נוטרדאם - פריז תצטרך ללקק את פצעיה, בדיוק בתחילתה של העונה החמה מבחינה תיירותית.
האם הקתדרלה האיקונית והכה מזוהה עם פריז, שנשרפה בחלקה תוך שעות ספורות, תשפיע על התיירים המגיעים לעיר? האם מהאסון הזה יכול לצמוח דווקא טוב? ואיך יוכל הנשיא מקרון, שסובל מפופולריות נמוכה, דווקא לנצל זאת לטובתו ולטובת העם הצרפתי?
"זה קצת כמו אפקט ה-11 בספטמבר של האמריקנים. זה יהפוך את הנוטרדאם להרבה יותר מהאטרקציה התיירותית שהיא הייתה עד אתמול וימשוך יותר תיירים", אומר צבי חזנוב, בעלי הבלוג "פרנקופולים אנונימיים", בריאיון ל-ynet.
חזנוב, שנמצא בצרפת מספר פעמים בשנה ומטייל בפריז לא מעט, מצליח לראות דווקא נקודת אור מבעד לפיח השחור של היום שאחרי השריפה הגדולה. "אני לא חושב שתהיה פה פגיעה תיירותית. פריז היא מעבר לסך כל האטרקציות שלה", מסביר חזנוב.
מוקדם עוד לדעת מהו הנזק הסופי שנגרם לקתדרלה ומתי תיפתח מחדש למבקרים, אבל דבר אחד בטוח לדברי חזנוב: "יש כאן פגיעה סימבולית גדולה מאוד.
"אם מסתכלים על קתדרלת הנוטרדאם ממרחק מסוים, הרי שהיא נראית כמו ספינה". ואכן, ישנו דמיון בינה לבין ספינה, בין היתר מפני שהיא נמצאת על האי הקטן "איל דה לה סיטה" (Île de la Cité), וממרחק נראה כאילו היא שטה על המים.
בהקשר הזה מזכיר חזנוב את הלוגו של פריז שהוא ספינה, וכי המוטו של העיר בלטינית הוא "היא מתנדנדת על הגלים אך לא שוקעת". לכן הסימבוליות כאן "עצומה", לדבריו.
"אתמול כשצפינו בנוטרדאם נשרפת, אולי שוקעת ובוודאי מתנדנדת – נוצרה כאן סימבוליות של פריז מתנדנדת, ואולי אפילו הציביליזציה הצרפתית כולה. יש כאן מכה מאוד גדולה", מתאר חזנוב, ומוסיף: "יש כאן דיכאון לאומי ללא ספק".
"יותר אנשים ירצו לטייל כעת בפריז ובנוטרדאם"
ג'ורג' צקלידיס, שמתגורר בפריז ועובד כמדריך ומתורגמן המתלווה לקבוצות מטיילים מכל העולם, ממשיך את הקו הזה: "אני מאמין שכמו ספינת הסוחרים מימי הביניים ששמרה את עצמה מעל המים הסוערים, וממנה יצא הביטוי על פריז כולה - כך גם נוטרדאם תעלה מבין הלהבות".
ההשוואה בין הסיפורים שיצרו את פריז אז בימי הביניים לבין השריפה אתמול, לדברי צקלידיס, מתבקשת מאוד. "הקתדרלה אולי עומדת חלשה ופגועה כעת, אבל היא לא התמוטטה והיא תשוחזר ותוקם מחדש, כמו שקרה בתאונות אדריכליות גדולות בעבר - בפריז ובצרפת כולה".
בדומה לחזנוב, גם צקלידיס טוען כי לעיתים קרובות אתר תיירותי מושך אליו יותר מבקרים לאחר אירועים קשים מאשר לפני האירועים.
"זהו לב האומה וליבה של פריז. בדומה למקרים שבהם כפרים או ערים נבנו לעיתים קרובות סביב מקומות של התכנסות - אם לתפילה, להתבוננות או להערצה ותחושת שייכות, החורגת מעבר לאמונה הדתית - סמלים נשארים חזקים יותר מהכול ומושכים אליהם את ההמונים.
"אנשים צריכים להרגיש כאילו הם חלק מההיסטוריה ולחוות את זה ממקור ראשון. אנשים גם רוצים להראות את תמיכתם, כך שאני בספק גדול מאוד שנראה ירידה של מבקרים בפריז בעקבות האירוע הזה.
"אף אחד מהאנשים שאני מכיר שתכננו לנסוע לפריז בקיץ הקרוב לא מתכנן לבטל את הביקור, הם עדיין שמחים לבוא. אני בטוח למדי כי יותר אנשים יבקרו כעת בפריז ובנוטרדאם - גם אם זה רק מבחוץ ולא מבפנים - כי זה חלק מהעבר הקולקטיבי של כולם, זו מורשת צרפתית, מורשת עולמית כמו גם מורשת אוניברסלית", מסכם צקלידיס.
הזדמנות לאחד את העם הצרפתי, ואת הפריזאים בפרט
אין ספק שבירת צרפת ידעה שנים טובות יותר בעבר. אחרי מחאות ה"אפודים הצוהבים" בחצי השנה האחרונה, שהחמירו למחאות אלימות מאוד במרץ האחרון, ואחרי מתקפת פיגועי טרור קשים בנובמבר 2015, נראה שפריז מנסה להרים את ראשה כל פעם מחדש ואז מקבלת מכה חדשה.
עם זאת, מבהיר בעל הבלוג המוביל בישראל לענייני צרפת כי יש לשים דברים בפרופורציות היסטוריות.
"פריז עברה תהפוכות ומהפכות מאז ומתמיד. היא מתמרדת כבר מהמאה ה-14. מהמהפכה הצרפתית, שלוש מהפכות במאה ה-19, דרך מרד סטודנטים גדול ב-1968 ועד מחאות המכוניות השרופות בתחילת שנות ה-2000 ומחאת האפודים הצהובים האחרונה. אז עולם כמנהגו נוהג, ופריז ידעה דברים גרועים וגדולים מהשריפה אתמול, היא שרדה תמיד ותשרוד גם את זה".
לדברי חזנוב, יכול לקרות כאן דבר מעניין שייווצר דווקא מהשילוב של המצב החברתי הרעוע בפריז, מצבו הלא טוב של הנשיא מקרון והשריפה אתמול.
"הפופולריות של מקרון מאוד נמוכה, הוא נאבק יותר מחצי שנה במחאת האפודים הצהובים וכעת ניחת עליו האסון הזה. עכשיו יש שתי אופציות: או שזה יהיה הבאגט שישבור את גב הגמל הצרפתי, או שלחלופין הוא ינצל את האסון הזה ויאחד את העם. כמו שהנשיא בוש הבן, שלא היה פופולרי בזמנו, ניצל את המכה של 11 בספטמבר ואיחד את העם האמריקני", אומר חזנוב.
לדבריו, כששואלים מיהו הארכיטקט שבנה את הנוטרדאם לא מקבלים תשובה, מאחר שהרבה אנשים חתומים על המבנה ההיסטורי הזה. "בבניית הנוטרדאם לא היה אגו. אנשים נרתמו מכל קצות העם לדבר הזה. סתתים, פסלים, מעצבים וכו', כל אלו התקבצו כדי להרים יצירה אדריכלית מדהימה.
"כמה זה מאחד שכשכולם נרתמים למשהו כל כך גדול וטוב, אז הינה, יש כאן שוב הזדמנות לרתום את כולם לשיפוץ המבנה. אולי היום זה יהיה איזה פרויקט 'קיקסטארט' של גיוס המונים לשיפוץ שלה, אבל אין ספק שיש פה פרויקט לכל העם הצרפתי.
"עכשיו זו כבר שאלה של מנהיגות - האם מקרון יידע לנצל את השבר הזה, כמו מנהיגים גדולים אחרים, כדי לבנות מחדש משהו ביחד ולאחד את העם תחת בנייה, או שהוא יהפוך להערת שוליים בהיסטוריה הצרפתית? ימים יגידו", מסכם חזנוב.
למידע נוסף על אודות עתידה של קתדרלת נוטרדאם ופריז בכלל, אתם מוזמנים להיכנס לבלוג "פרנקופילים אנונימיים".