הסרת משקפיים בלייזר: "האותיות הקטנות" שחשוב לדעת לפני הניתוח
ניתוח להסרת משקפיים בלייזר הוא אחד הניתוחים הנפוצים ביותר בישראל. אלא שכמו בכל ניתוח, גם הוא כרוך בסיכונים וסיבוכים. הנה כל מה שחשוב לדעת מבחינה חוקית לפני שנכנסים לניתוח - מדריך
1. ודאו שעשיתם את כל הבדיקות הנדרשות לפני שחתמתם על טופס הסכמה
כאשר מטופל מגיע לראשונה למכון לניתוח לייזר בעיניים, עליו לעבור בדיקת התאמה יסודית, אשר תבחן האם הוא מתאים לביצוע הניתוח, ואם כן - לאיזה סוג ניתוח.
חשוב להבין שקיימים כיום בשוק כמה סוגי ניתוחים, ועל הרופא המנתח להתאים את הניתוח הספציפי למטופל, לפי הנתונים העולה מבדיקת ההתאמה. חשוב מאוד שבדיקת ההתאמה תתבצע בסבלנות, במקצועיות ובמיומנות על ידי רופא מנוסה.
בנוסף, חשוב לבצע, בטרם בוחרים מכון, סקר שוק, ולבדוק מה כל מכון מציע, האם מדובר במכון ותיק, האם המכשור שהוא מציע מתקדם והאם הוא בעל אישור רפאי ממשרד הבריאות ומה-FDA.
קיראו עוד
האם ניתוח להסרת משקפיים בלייזר כואב?
ניתוח להסרת משקפיים מחזיק רק כ-10 שנים?
2. בדקו את זהות הרופא בטרם הניתוח
זהות הרופא המבצע את הניתוח הינה קריטית. אמנם חלק נכבד מהניתוח מתבצע באמצעות מכשיר הלייזר, אך עדיין יש חשיבות רבה להכשרתו של הרופא ולניסיונו בביצוע ניתוחים מסוג הניתוח שהוא מבצע לפציינט הספציפי.
אף אחד מאיתנו לא היה רוצה להיות מנותח על ידי רופא שמבצע את הניתוח פעם ראשונה או חמישית.
3. דווחו לרופא המטפל על כל בעיה בריאותית, גם הכי מזערית
המידע הרפואי עליכם, גם אם נדמה לכם שהוא פעוט וחסר חשיבות - חייב להימסר לרופא המנתח. ודאו שהרופא בדק והתייחס לכל בעיה רפואית ושלל את הקשר בין הבעיה לבין אופציה לסיבוך בניתוח או לאחריו.
כך למשל, בחור צעיר שהגיע לאחד המכונים בגדולים בארץ לניתוח לייזר בעיניים, ציין בשאלון הרפואי כי הוא סובלמיובש קל בעיניים. הרופא לא התייחס או שלא שם לב לכך, ואמר לו כי הוא מתאים לניתוח.
לאחר הניתוח התפתח בעיני המטופל יובש קיצוני, ולכן נאלץ להשתמש בטיפות עיניים כ-30 פעמים ביום, ולהימנע ממזגן ומשמש. איכות החיים של הצעיר נפגעה בצורה קשה למשך כל ימי חייו. אין ספק כי אילו הרופא היה מתייחס, ברצינות המתחייבת לנתון הרפואי אותו מסר המטופל ומסביר לו את ההשלכות – היה הבחור נמנע מניתוח שכזה.
4. מה מחייב חוק זכויות החולה את הרופא מטפל ולמה זה קריטי שהמטופל ידע זאת?
חוק זכויות החולה, שנחקק ב-1996, קובע את זכותו של המטופל לקבל את מלוא המידע הרלוונטי אודות טיפול רפואי שהוא אמור או מבקש לבצע. בצד זכותו זו של המטופל, קמה חובה של הרופא להסביר למטופל, בצורה מפורטת, ובעל פה, מהם הסיכונים והסיכויים באותו הליך רפואי.
חובה זו מקבלת משמעות רחבה מאוד כאשר מדובר בניתוחים אלקטיביים (כדוגמת ניתוחי לייזר להסרת משקפיים), וחובת הגילוי שחלה על הרופא הינה מוגברת.
במיוחד בתחום של ניתוחי הלייזר להסרת משקפיים, קיימת "להיטות יתר" של חלק מהמכונים והרופאים לבצע את הניתוח. ניתוח זה הוא מהיר מאוד (כ-20 דקות לכל מטופל) וסכום הניתוח הוא גבוה מאוד.
ישנם מקרים לא מעטים בהם הרופא לא מקדיש את מלוא תשומת הלב הנדרשת לחובת ההסבר הזו, ופעמים רבות מציגים הרופאים בפני המטופלים כי מדובר בניתוח פשוט ללא סיבוכים. לכן, אל תחכו ליום החתימה על טופס ההסכמה, שאלו את הרופא מה הסיכונים כבר בשיחת הייעוץ עצמה במידה ולא מפרט על כך מיוזמתו.
5. היו מודעים לסיכונים של הניתוח
חשוב לדעת שבעקבות הניתוח עלולות לצוץ בעיות שונות כגון, יובש בעין, שעשוי להיות קיצוני, תופעה של "מריחת צבע" (תופעה שהיא חריפה בעיקר בלילה), זיהום, עיוות של הקרנית, ועוד.
אמנם אחוז המקרים בהם קורים הסיבוכים הללו הוא נמוך מאוד, אך כשהם קורים, הם לעיתים בלתי הפיכים ונגרמת פגיעה באיכות החיים לצמיתות. לכן, חשוב שכל מטופל יהיה מודע לסיכונים, על מנת שהוא יוכל לקבל החלטה מושכלת האם הוא מעוניין לבצע את הניתוח או לא.
6. אל תחתמו על טופס ההסכמה ביום הניתוח עצמו
בית המשפט העליון קבע בצורה חד משמעית, במספר פסקי דין שעסקו בנושא, שהסכמה שניתנה ביום הניתוח אינה עונה אחר דרישת "הסכמה מדעת" שבחוק זכויות החולה.
הפסיקה הינה ברורה: בכל הנוגע לניתוחים אלקטיביים, על הרופא לתת למטופל את טופס ההסכמה במועד ביצוע בדיקת ההתאמה וזאת על מנת שתהיה למטופל שהות לקרוא את הטופס ולשאול שאלות לגבי הסיכונים המפורטים בו. במקרים רבים המטופל מקבל את טופס ההסכמה יחד עם "סט" מסמכים, והוא נדרש לחתום עליו מבלי שהוא מקבל הסבר כלשהו.
מטופלים רבים חותמים על טופס ההסכמה מבלי לקרוא או להבין את האמור בו, והוא מוצג כחלק מההליך הפרוצדורלי. במקרים בהם המטופל חותם על טופס ההסכמה ביום הניתוח, ניתן לטעון כי הסכמתו לא הייתה "הסכמה מדעת", שהרי לא ניתן לצפות מאדם שעומד לעבור ניתוח ונמצא, מדרך הטבע, בדריכות ומתח, שיהיה מסוגל לקרוא ולהבין את המשמעויות של הסיכונים ולקבל החלטה מושכלת.
7. היו עירניים גם לאחר הניתוח
לאחר הניתוח חשוב לשים לב לתופעות חשודות, לבעיות ראייה, כאבים, הפרשות יוצאות דופן, יובש וכיוצא בזה. אם יש תופעה חריגה חשוב מאוד להגיע ולהיבדק על ידי הרופא שביצע את הניתוח.
כמו כן, תקופה קצרה לאחר הניתוח מתבצעת בדיקת ביקורת. יש לשים לב בבדיקה האם הרופא מזהה בעיות כלשהן, מבלי לחשוש לשאול אותו ולוודא שהכול תקין במאה אחוז או האם יש בעיות, ולו הקטנות ביותר, שמצריכות מעקב.
הכותבת הינה בעלת משרד המתמחה ברשלנות הרפואית