הרצוג על קריסת מפלגת העבודה: "כל מי שהלך לבד נפל"
יו"ר העבודה לשעבר לא הופתע מהתוצאה העגומה בבחירות: "טענתי במשך שנים שהמפלגה יכולה לצמוח רק מהמרכז", אמר הרצוג לאולפן ynet. הוא עקץ עיתונאים שהתנגדו לכניסתו לממשלת נתניהו בקדנציה הקודמת: "אלה ששחטו אותי פתאום עכשיו רוצים אחדות לאומית"
יו"ר העבודה לשעבר יצחק הרצוג התייחס הבוקר (יום ה') למפלתה של המפלגה בבחירות האחרונות. "ברגע שפירקו את השותפות עם לבני - אז בעצם הציבור אמר 'אלה לא מבינים, לא רוצים ללכת ביחד'. זה מה שקרה לאורלי לוי וזה מה שקרה לבנט, כל מי שהלך לבד נפל", אמר הרצוג בריאיון לאולפן ynet.
הרצוג, שהוביל את המחנה הציוני בבחירות 2015 להישג של 24 מנדטים בחיבור עם ציפי לבני, אמר עוד בעקבות הקריסה שהסתיימה עם שישה מנדטים בבחירות 2019 כי "אני טענתי במשך שנים שמפלגת העבודה יכולה לצמוח רק מהמרכז, היא הלכה הרבה יותר לשמאל. אם היא הולכת לשמאל היא יכולה לחבור וליצור גוש שמאלי עם מפלגות השמאל".
הרצוג, כיום יו"ר הסוכנות היהודית, הוסיף: "כרגע אני לא רואה שהמפלגה יכולה לכבוש שלטון. לכבוש שלטון זה בא מאיפה שהיא הייתה במקור, היא הייתה מפלגה מרכזית ומשמאלה היה מפלגות כמו מפ"ם למשל. ומה שקרה, שהיא הלכה שמאל ומצד שני לא הייתה מוכנה להתאים את עצמה לזרמים הגדולים, שעוסקים ביהדות מסוג אחר, מגוונת וישראלית מאוד.
"אני לא אומר למכור את הערכים. מפלגת העבודה תמיד הייתה במרכז והיו בה יונים ונצים. אני מצאתי את עצמי, למשל, בנושא כמו אחדות לאומית שזה נושא חזק מאוד בתודעה ושאני רציתי אותו. כל המחנה של העיתונאים שישבו על הטריבונה ושחטו אותי עכשיו פתאום רוצים אחדות לאומית".
- אחרי הבחירות אמרת שכחול לבן יכולה להיות מפא"י החדשה.
"אמרתי שזו אחת משתי האופציות. אופציה ראשונה שמפלגת העבודה עלולה לסיים את דרכה ושמפא"י החדשה, כגורם מרכזי בפוליטיקה, יכולה להיות כחול לבן או שהעבודה תשקם את עצמה ובשביל זה צריכה לעבור שינויים מאוד מהותיים. זה בהחלט כואב, זאת מפלגה עם היסטוריה אדירה. אבל היא נמצאת במצב שיכול להיות שהיא לא תהיה רלוונטית".
- מישהו מהדור הבא של העבודה יכול לשקם אותה?
"יש כוחות מצוינים במפלגת העבודה, יש תשתית מרשימה של אנשים שמחויבים, אבל כרגע הם נמצאים במצב של חוסר ביטחון מובהק כי לא ברור לאן המקום הזה הולך. בשביל להצליח זה לא תלוי בבן אדם אחד, זה מחייב שינוי תפישה. השינוי אומר 'אנחנו מפלגת העבודה מבינים שכוחנו מוגבל, ואנחנו הולכים ועושים חבירות עם עוד תנועות וזרמים ובונים משהו גדול'.
"זה מה שעשיתי עם לבני. ברגע שפירקו את השותפות עם לבני וכולם מחאו כפיים בצורה מלאכותית, למרות שיום קודם הם כולם חיבקו את לבני, אז בא הציבור ואמר 'אלה לא רוצים ללכת ביחד'. הפתרון האמיתי הוא גוש גדול של תנועות וזרמים".
- הטעות הגדולה של אבי גבאי הייתה פירוק המחנה הציוני?
"כבר אמרתי את כל זה, זה כבר לא רלוונטי אם זאת טעות אחת שלו או של חבריו או של תנועת ההנהגה. אני חושב שפירוק המחנה הציוני החזיר אותנו למקום של נישה קטנה שלא יודעת איך היא חוצת את המגבלות סביבה".
- יכול להיות שבעוד שנה נדבר איתך כיו"ר מפלגת העבודה?
"לא, אני לא רואה את עצמי עוסק בזה בכלל. בתקופה הקרובה אני מחויב אך ורק לטובת העם היהודי. אני עוסק באתגרים אדירים, הסיפור של העם היהודי הוא כל כך מרכזי לחוסנה של מדינת ישראל. לא תראו אותי במקום הזה".
- החלטת במי אתה תומך?
"אין עדיין בחירות. קבעו שיהיו בחירות לראשות המפלגה מתישהו בחצי השנה הקרובה. נחכה ונראה".
- נבחרה ממשלה ימנית, ולראשונה יהדות ארה"ב התריעה שחיבור עם מפלגות ימין קיצונית יהווה בעיה.
"יש מתח גדול מאוד ביהדות ארה"ב, יש זרמים שתומכים בראש הממשלה ובנשיא טראמפ ויש זרמים שמתנגדים. אנחנו צריכים להתמודד מעל התאגר הפוליטי העכשווי. אנחנו צריכים לחשוב אך ורק על החיבור בין ישראל לתפוצות. זה מחייב אחריות לאומית עצומה של הצמרת, של הממשלה ושל מי שיהיו שר התפוצות ושר החינוך וכמובן לראש הממשלה".
- ראש הממשלה נתניהו מפספס את זה?
"הקדנציה הקודמת הצטיינה בעימות שהתפתח סביב סוגיות מהותיות מאוד כמו הכותל, התפילות ברחבת קשת רובינסון, סוגיות של גיור וכו'. אני שמעתי את הנאום של ראש הממשלה אתמול, והוא אומר 'אני המנהיג, גם של אלה שלא תמכו בי'. אני באמת מקווה שהוא יראה את עצמו כמנהיג של כל העם היהודי על כל גווניו. הוא אמר את זה בעבר, זה עכשיו מחייב גם לנהל דיאלוג אמיתי עם הצמרת של העם היהודי והקבוצות השונות בתוכו".
- ואם המצב יהיה כמו בקדנציה הקודמת, ממה אתה חושש?
"אני חושש ממהלכים שירחיבו את הסדק, ויפערו פער גדול. אני מפחד מאפשרויות של קרע שהוא יהיה בלתי הפיך. במיוחד אני דואג מנקודת המבט של דור צעיר יהודי, במיוחד בצפון אמריקה, שאמור להיות העתודה של עמנו לדורות הבאים, שמסתכל עלינו בעיניים מאוד מאוד חשדניות, ושואל את ההורים שלו, גם בערב פסח, 'תגידו, למה אתם כל כך אוהבים את מדינת ישראל?, תסתכלו מה הם אומרים עלינו'.
"אני, כשלעצמי, מנסה להסביר לכל הגילים ובכל מקום שאהבת ישראל היא מעל הכול, ושישראל היא באמת לא מה שכתוב עליה בעיתון כזה או אחר, אלא היא מגוונת, היא תוססת, היא דמוקרטית, היא מגוונת, היא משתנה כל הזמן, וכל הקבוצות בתוכה מעניינות ומכובדות. אבל זה מחייב גם את העם בישראל ללמוד ולהבין ולהפנים ולכבד את הקבוצות שנמצאות בעם היהודי".