החיידק האלים הקטלני: החיסון שיכול לעזור לתינוקות
בעקבות מות התינוק אתמול מחיידק אלים, האם חיסון אחד שהגיע לאחרונה לישראל, עשוי היה למנוע את הטרגדיה הזו ושל עשרות תינוקות שמתו בשנים האחרונות? איך הוא פועל, כיצד תוכלו להשיג אותו, והאם צפוי להיכנס לטיפת חלב? כל התשובות
החיידק האלים הקטלני הכה שוב: אתמול (ד') הלך לעולמו תינוק נוסף מזיהום חמור, ככל הנראה בשל חיידק ה"מנינגוקוק" האלים שחדר לזרם דמו וגרם לקריסת מערכות. כמו במקרי תמותה אחרים, אף שנדירים, מצב התינוקות שנדבקים מידרדר במהירות שיא, כשהוא עמיד לטיפולים האינטנסיביים, וגורם למותם.
אבל חיסון אחד, שנכנס לאחרונה לישראל, עשוי לשנות את המצב. המדובר בחיסון "בקסרו", פריצת דרך מדעית עליה עבדו מדענים קרוב ל-15 שנים, המונעת הדבקה בחיידק המנינגוקוק מזן B, השכיח בישראל.
מהו החיידק האלים?
מנינגוקוק הוא חיידק ממשפחת החיידקים הקרויים "גרם שלילי". הוא מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20% מהם נושאים אותו מבלי לחלות. עם זאת, לעיתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות:
מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ומשם לאיברים השונים או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח. מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם במבוגרים.
מהם תסמיני המחלה?
תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעיתים כתמי פריחה אדומה הקרויים "פטכיות". בשונה מפריחות אחרות, ה"פטכיות" אינן נעלמות כשלוחצים עליהם או כשמותחים את העור לידם, בעוד שבפריחות אחרות הפריחה מתבהרת לכמה רגעים בלחיצה קלה, וחוזרת להיות ורודה/אדמדמה באותו אזור.
בחלק מהמקרים, מסיבות לא ברורות, גורם החיידק למחלה קשה. המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5%-15% מהנדבקים. גם אלה שמחלימים מפגיעת החיידק סובלים לעיתים מנזק מוחי ועצבי.
במקרי מנינגוקוקסמיה שבהם חדר החיידק לדם עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.
איזה חיסון היה קיים עד כה נגד המנינגוקוק?
חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y שנגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ואוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B הזן השכיח בישראל והגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון עד כה.
מדוע לא ניתן היה לייצר הגנה נגד החיידק האלים מסוג B השכיח בישראל?
הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם. כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הניסיונות בשנים האחרונות לייצר חיסון יעיל.
מה הוא החיסון החדש?
החיסון החדש "בקסרו" הוצג לראשונה לפני כעשר שנים, בתום מחקרים ממושכים שהראו כי הוא מונע ביעילות את ההדבקה בחיידק. מאז אישורו הוא הוסף לחיסוני השיגרה באנגליה, איטליה, אירלנד, הולנד, לטביה, אנדורה וארצות הברית. בקרוב הוא צפוי להתווסף ל-15 מדינות נוספות.
ועדת מומחים שכינס משרד הבריאות לאחרונה, המליצה כי החיסון יינתן לכל ילדי ישראל עד גיל 5. בשל העומס על טיפות החלב והמחסור באחיות, החליטה הוועדה בינתיים שלא להוסיף את החיסון לחיסוני השיגרה בטיפת חלב, אלא להמליץ להורים לחסן את ילדיהם בנפרד.
איך ניתן להתחסן?
יש להגיע לקבלת מרשם אצל רופא הילדים או רופא המשפחה, עמו ניתן לרכוש את החיסון. לאחר רכישת החיסון, יש להגיע עמו, כשהוא בקירור, לאחות המרפאה בקופת חולים כדי להתחסן.
כמה עולה החיסון?
החיסון ניתן בהנחה בחלק מקופות החולים: באופן פרטי עלותו 440 שקלים למנה. למבוטחי מכבי מגן או מכבי שלי ניתן החיסון תמורת 220 שקלים למנה. מבוטחי כללית מושלם או פלטינום יכולים לרכוש אותו בעלות של 288 שקלים.
מבוטחי מאוחדת עדיף או שיא יכולים לרכוש אותו בעלות של 220 שקלים לתינוקות בגילאי 6 חודשים ומעלה, ובהנחה של 20% לגילאי חודשיים עד 6 חודשים. אין הנחה למבוטחי קופת החולים לאומית.
באילו גילאים יש להתחסן?
ניתן מגיל חודשיים עד 5 חודשים בשלוש מנות במרווח של חודש בין כל מנה, בגילאי 6 חודשים עד גיל 10 שנים בשתי מנות במרווח של חודשיים בין המנות, ומגיל 11 שנים ואילך בשתי מנות במרווח של חודש בין מנה למנה.
מהן תופעות הלוואי של החיסון?
ככל חיסון, תופעות הלוואי האפשריות הן אדמומיות או כאב קל באזור ההזרקה, ועליה של חום ביומיים הראשונים לאחר החיסון, במיוחד אצל פעוטות מתחת לגיל שנתיים. לפיכך, הומלץ לתת את החיסון בנפרד מחיסונים אחרים.
האם החיסון יכנס לשגרת החיסונים בישראל?
בשלב זה החליטו במשרד הבריאות שלא לכלול אותו בשגרת החיסונים.
צפו: כך תזהו את החיידק האלים באמצעות כוס