שתף קטע נבחר

 

זינוק בכמות הפסולת: "יש תרבות צריכה מוקצנת"

עלייה של 49% נרשמה לקראת הפסח בתחנות המעבר באזור תל אביב. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "אנשים פשוט זורקים את מה שקנו - אז בשביל מה קניתם?"

מנקים את הבית לקראת הפסח - והתוצאות נראות היטב בפחי האשפה: מבדיקה מיוחדת של המשרד להגנת הסביבה באזור גוש דן עולה כי נרשמה עלייה של כ-49% בכמות הפסולת העירונית לקראת חג הפסח.

 

  (נתונים: המשרד להגנת הסביבה)
(נתונים: המשרד להגנת הסביבה)

 

כבכל שנה, גם השנה לקראת חג הפסח ניכרת עלייה של עשרות אחוזים בממוצע בכמות הפסולת העירונית היומית. בבדיקה שערך המשרד להגנת הסביבה באזור גוש דן, המייצג כחמישית מהיקף הפסולת במדינה, נצפתה עלייה חדה בממוצע בכמות הפסולת היומית, העומד על 3790 טון ליום, בהשוואה לממוצע היומי בחודש שקדם לשבוע זה.

 

בתחנת המעבר לפסולת של תל אביב נרשם זינוק של 55% בכמות האשפה היומית. בתחנת המעבר של פתח תקווה נרשמה עלייה מתונה יותר - 28% בכמות הפסולת היומית. מדובר בשתי תחנות מעבר הקולטות פסולת מ- 22 רשויות, בהן תל אביב, פתח תקווה, בני ברק, חולון, בת ים, גבעתיים, שוהם, קריית אונו, גבעת שמואל, אור יהודה ועוד.

 

משאית זבל (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
משאית זבל(צילום: אמיר לוי)

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, קורא להפחית את כמויות הפסולת ולהעדיף שימוש בכלים רב פעמיים ולמחזר. "זה מעיד על זה שהישראלי צורך בעודף", הוא אמר. "הישראלי זורק 50% יותר ממה שהוא רגיל. אנחנו רואים את זה בפסח ובחול המועד. אנשים פשוט אוגרים וזורקים זבל. יש תרבות צריכה מוקצנת וזה בא לידי ביטוי בכך שאנשים פשוט זורקים את מה שקנו - אז בשביל מה קניתם? אם אתם זורקים כל כך הרבה במשך החג סימן שהגזמתם. אלה כמויות לא הגיוניות. חלק מהרשויות לא מצליחות לקלוט את כמויות הפסולת בתחנת המעבר הרגילה והן פותחות עוד תחנת מעבר".

 

בירושלים, לדוגמה, קיים מתקן אחד הקולט פסולת מדי יום, אך לקראת פסח נאלצים לפתוח עוד תחנת מעבר לפסולת בגבעת שאול. בבירה נרשמה עלייה של 63% בהיקף הפסולת בימים שלפני החג. "הם מגיעים אפילו ליותר. זו תופעה ישראלית. לא נתקלתי בהרבה מקומות בעולם שיש להם עלייה כל כך משמעותית בהיקף הפסולת בחג", אומר סמט ומבקש מהציבור "אם אתם כבר זורקים - תמחזרו. בנוסף, ניתן לתרום לעמותות יד שניה. יש מחזורית. אנשים יכולים לחגוג את החג גם בלי רב פעמי. זה לא יפגע באווירת החג".

 

הנתונים מייצגים את הפסולת בשלושת הימים הראשונים בשבוע הנוכחי (14 עד 16 באפריל) בשני האתרים, ומשווים לימים ראשון עד שלישה בחמשת השבועות שלפני החג. נתונים אלה לא כוללים את הפסולת שתיווצר ביומיים הסמוכים לחג, אך על סמך נתוני שנה שעברה בתחנת המעבר בתל אביב ניתן בהחלט לצפות לעלייה נוספת בכמות הפסולת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מפנים אשפה. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים