אבו מאזן: "ארה"ב צוחקת עלינו, נתניהו מעביר כסף לחמאס"
בנאום מרכזי בקהיר תקף אבו מאזן את ישראל וארה"ב וביקש רשת ביטחון כלכלית ממדינות ערב: "טראמפ אמר שהוא מאמין בשתי מדינות - ועשה הפוך. נתניהו אסר עלינו לדבר עם חמאס - וכעת הוא מנהל מו"מ איתם". הוא חשף כי הקשרים עם ה-CIA נמשכים, למרות הנתק המוחלט בין הרשות לארה"ב
נשיא הרשות הפלסטינית נואם בפסגת שרי החוץ הערביים בקהיר על רקע הכוונה האמריקנית לפרסם את "עסקת המאה" לאחר חודש הרמדאן, ולאחר הקמת ממשלת נתניהו החמישית: "ישראל הפרה את כל ההסכמים, בזמן שאנחנו מכבדים את כולם", אמר אבו מאזן במצרים וטען כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר לו שהוא מאמין בפתרון שתי המדינות, שבועיים לפני שהעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים. "הם רוצים לצחוק עלינו", אמר.
בפסגת שרי החוץ הערביים בקהיר ביקש אבו מאזן ממדינות ערב את רשת הביטחון הפיננסית שכבר הובטחה לרשות בעבר ומעולם לא שולמה לה, בעקבות הגירעון המחמיר בתקציב הפלסטיני.
הגירעון התקציבי העמוק נגרם בשל הפסקת הסיוע האמריקני, וכן עקב ההחלטה הישראלית לקזז מכספי המיסים הפלסטינים את התשלום למשפחות מחבלים הכלואים בישראל - שהוביל לסירוב הפלסטיני לקבל את מלוא הסכום שעומד על 500-600 מיליון שקל בחודש. בשל כך, משלמת הרשות רק 50 אחוז ממשכורות פקידיה, כולל אנשי מנגנוני הביטחון.
אבו מאזן, שלפני הפסגה פגש את נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, חשף בנאום כי היחסים בין מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ל-CIA נמשכים, למרות הנתק המוחלט בין הרשות הפלסטינית לממשל האמריקני.
"מחובתינו לשמוע את עמדות המדינות הערביות הנוספות לאור המצב הקשה שאנחנו נמצאים בו, על מנת לקבל החלטה מתאימה בזמן המתאים", אמר נשיא הרשות בתחילת נאומו. "הצגנו בפניכם שלושה נושאים - הקשר עם ישראל, הקשר עם ארה"ב והקשר עם חמאס. הגענו למצב שאותו אנחנו לא יכולים לשאת יותר ולכן יש צורך להחליט מה עושים. ישראל הפרה את כל ההסכמים בינה לבין הרשות הפלסטינית - הסכם אוסלו, הסכמי פריז וההסכמים הביטחוניים, בעוד שהרשות מכבדת את כל ההסכמים".
"המקרה האחרון הוא ההסכם הכלכלי שנוגע למסים של הרשות, הסכם שהוא חלק מהסכמי פריז", המשיך אבו מאזן. "לפני כשנתיים ישראל דרשה מהרשות שלא תשלם למשפחות השהידים והאסירים. הרשות לא הייתה מוכנה לכך, היות שהם הקדישו את חייהם למאבק הפלסטיני. הרשות הייתה מעוניינת לדון בנושא עם ארה"ב ועם ישראל. ארה"ב שתומכת בישראל סירבה, וישראל סירבה לדון בנושא גם היא עד שחסמה את כספי המסים הפלסטינים.
"ישראל המשיכה להחזיק את כספי המסים של הרשות", המשיך, "זאת הייתה אחת הסיבות שגרמה לנו לעמוד נגדה, ולבקש מכם לעמוד לצידנו על מנת להחליט מה יש לעשות. זאת, בייחוד לאור הריבוי בהתנחלויות והשיח שנוגע לסיפוח הגדה המערבית לשטחי ישראל. אם ישראל תספח את הגדה, יהיה בפועל שלטון אפרטהייד. לכן אנחנו עומדים כאן כדי לשאול - האם לקבל את המצב הזה או האם להתנגד אליו ובאיזה אופן?".
"הסיבה לכך שישראל לא מכבדת אף אחד מההסכמים שהיא חתומה עליהם היא התמיכה האמריקנית", הוסיף אבו מאזן. "מאחר שארצות הברית עומדת מאחורי ישראל, ישראל מרשה לעצמה לא לכבד אף הסכם. ואם זה המצב, כיצד נגיע לפתרון? האם נגיע לפתרון באמצעות מתווכים אמריקנים או באמצעות עמדת נתניהו שקובע כי אין שום פתרון לסוגיה הפלסטינית? הגענו אליכם כדי לשאול מה ניתן לעשות בסוגיה זו".
"הסוגיה השנייה היא הקשר עם ארה"ב", המשיך אבו מאזן. "בימי אובמה שמענו מג'ון קרי שתהיה תוכנית צפויה, אך ההנהגה הפלסטינית לא ראתה ולא שמעה על שום תוכנית. ימיו של אובמה נגמרו ואז הגיע טראמפ. נפגשנו איתו כמה פעמים והיינו מרוצים, עד שבפגישה הרביעית נפגשנו למשך חצי שעה וטראמפ הסכים לומר שהוא מאמין בשתי מדינות, בגבולות 67', והסכים איתנו על נושאים נוספים. שבועיים לאחר מכן הודיע על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, על הכרה בירושלים כבירת ישראל ועל הפסקת הסיוע לאונר"א. לאחר מכן הפסיק כל את הסיוע האמריקני לרשות. טראמפ המשיך וסתר את כל מה שאמר לנו בפגישה הרביעית בינינו".
לדברי אבו מאזן, "לאחר שארה"ב הכירה בירושלים כבירת ישראל, העבירה את שגרירותה לירושלים והעניקה לגיטימציה להתנחלויות, היא טענה כי האדמות הכבושות מאז 1967 הן לא כבושות. אז מה הן? מהי הגדה המערבית אם היא לא שטח כבוש? בנוסף לכל זה, ארה"ב הכירה בריבונות הישראלית על הגולן. כמו שאנחנו לא מכירים בסיפוח ירושלים, לא נאפשר את סיפוח הגולן ולא את סיפוח האדמות הלבנוניות הכבושות. על ישראל לסגת מהאדמות האלה במהירות. כל זה ועדיין לא הגיעה עסקת המאה. אני שואל את עצמי - מה נשאר? מה אנחנו עוד יכולים לחשוב עליו?"
"הם רוצים לצחוק עלינו", אמר נשיא הרשות. "אין מנוס אלא להחליט החלטה מתאימה, מאחר שאנחנו לא יכולים לשמוע עוד על כך שירושלים היא חלק מישראל. לאחר הפשע הזה, אנחנו לא יכולים יותר לחכות עוד. התגובה הראשונה של הרשות הייתה להפסיק את הקשר עם ההנהגה האמריקנית. עם זאת היו קשרים אחרים שממשיכים עד היום, כמו התיאום הביטחוני הבינלאומי בין הרשות לארה"ב במסגרת הסכם הלחימה בטרור".
בהמשך נאומו תיאר אבו מאזן את היחסים בין הרשות לחמאס: "חמאס זכה בבחירות ואנחנו כמאמינים בדמוקרטיה אמרנו לחמאס - הרכיבו את ממשלתכם. לאחר מכן הקמנו ממשלת אחדות לאומית. חמאס ביצע הפיכה. הגענו לליגה הערבית ושאלנו מה ניתן לעשות, לא רצינו לגשת לסוגיה הזו אלא באמצעות שיח. מצרים החלה לקיים שיחות, מדינות נוספות התערבו, חתמנו על הסכמים שונים, אך בפועל דבר לא קרה.
בשנת 2017 המצרים פנו לרשות ואמרו כי חמאס מעוניין בפיוס על בסיס הקמת ממשלה אחת וקיום בחירות", המשיך אבו מאזן, "אנחנו אמרנו - אם יש ממשלה אחת, אז יש נשק אחד, ממשלה אחת ורשות אחת. חמאס הסכים, אך לאחר מכן היה ניסיון התנקשות שכוון נגד ראש הממשלה הקודם ראמי חמדאללה".
"נתניהו באופן אישי אמר שישראל תעשה הכול על מנת שלא יהיה פיוס פנים פלסטיני, הכול כדי שהרצועה לא תעבור לשליטת הרשות", אמר נשיא הרשות. "ויחד עם זאת, נאמר כי הרשות היא זאת שצרה על חמאס. כל חודש הרשות מעבירה 100 מליון דולר לרצועה. כעת מה אנחנו יכולים להעביר? חצי מהסכום. ועדיין, חמאס מתנגד לפיוס ומדבר על רגיעה על מנת לברוח מסוגית הפיוס הפנים פלסטיני. פיוס זו הדרך היחידה להילחם בנתניהו. בעבר נתניהו היה אומר לי - 'אם תדברו עם חמאס, אנחנו נפעל נגדכם מאחר שאתם תקיימו מו"מ עם ארגון טרור', וכעת הוא מנהל מו"מ מול חמאס ומעביר להם כסף כל חודש".
"זה המצב שאליו הגענו ואנחנו חייבים לעצור אותו, אך לא נעשה זאת לפני שנדון בכך עמכם ונבקש מכם שני דברים", סיכם אבו מאזן. "הראשון הוא שתסייעו לנו מבחינה מדינית. השני הוא הקמת רשת ביטחון, בקשה שהרשות מבקשת כבר כמה שנים. אנחנו מעריכים ומכבדים את כל עמדותיכם ומעוניינים לשמוע את תשובתכם".