שתף קטע נבחר

 

השופט מלצר ליועמ"ש: "לחקור חשד לזיופים בקלפיות"

יו"ר ועדת הבחירות פנה ליועמ"ש ולמ"מ המפכ"ל בבקשה להורות לאלתר על פתיחת חקירה, לאחר שהוצגו בפניו ראיות לזיופים, בעיקר במגזר הערבי. הראיות הצביעו לכאורה על שיעורי הצבעה חריגים, הצבעת בוחרים כמה פעמים וספירת קולות בוחרים שכלל לא הגיעו לקלפי

חשד לזיופים בתוצאות הבחירות: יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ולמ"מ מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, בבקשה כי יורו לאלתר על פתיחה בחקירה פלילית בנוגע למקרים שבהם התעורר חשד לזיופים בקלפי, בעיקר במגזר הערבי.

 

מלצר ציין כי אין בסמכותו לפסול את תוצאות הקלפיות המדוברות, והוסיף כי בכל מקרה הראיות שהובאו בפניו לא מספקות לשם כך. עוד ביקש כי מחליפו יעודכן בממצאי החקירה עד שלושה חודשים ממועד פתיחתה.

יו
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר(צילום: גיל יוחנן)

 

השופט מלצר על הליך ספירת הקולות בקלפיות לאחר הבחירות    (צילום: גיל יוחנן)

השופט מלצר על הליך ספירת הקולות בקלפיות לאחר הבחירות    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


בקשתו של מלצר הגיעה בעקבות פנייתו של ח"כ דוד ביטן, סגן יו"ר ועדת הבחירות מטעם הליכוד. בפנייתו של ביטן מובאים דיווחים של חברי ועדות קלפי ומשקיפים מטעם מפלגתו, שעל פיהם בכמה קלפיות במגזר הערבי התעורר חשד כי נספרו קולות של בוחרים שכלל לא הגיעו לקלפי. עוד לפי ביטן, חברי ועדת הקלפי חילקו ביניהם פתקי הצבעה עבור הרשימות שהם מייצגים; בוחרים הצביעו יותר מפעם אחת; וננקטה אלימות כלפי חברי ועדות הקלפי ומשקיפים.

 

מלבד הקלפיות המפורטות בפנייתו של ביטן, מלצר ציין גם קלפי ביישוב הדרוזי כסרא-סמיע שבגליל העליון, שבה על פי הפרוטוקול הצביעו יותר מ-97% מהבוחרים הרשומים וכל תוצאות ההצבעה נרשמו באופן מחשיד במספרים עגולים.

 

כך לדוגמה, לרשימת ישראל ביתנו הצביעו בקלפי זו 50 בוחרים בדיוק, לרשימת הליכוד הצביעו 350 בוחרים בדיוק, לרשימת מרצ הצביעו 20 בוחרים בדיוק, לרשימת הימין החדש הצביעו 30 בוחרים בדיוק, לרשימת כחול לבן 100 בוחרים ולרשימת ש"ס 30 בוחרים. בסך הכול - 600 בוחרים בדיוק מתוך 614 בעלי זכות בחירה. "שיעור הצבעה חריג זה, בצירוף המספרים העגולים והמדויקים, מעורר לכאורה תמיהות ומחייב חקירה לבדיקת פשר הדברים", כתב מלצר.

 

ועדת הבחירות (צילום: אוהד צויגנברג)
השופט מלצר וח"כ ביטן(צילום: אוהד צויגנברג)

החל מבצע
"נוהל טוהר הבחירות" בועדת הבחירות המרכזית(צילום: ועדת הבחירות המרכזית)

 

בנוסף, מלצר ביקש להעביר לחקירת המשטרה גם קלפי בעפולה, שנבחנה בעקבות מבצע "טוהר הבחירות" שהוועדה ערכה בימים שלאחר הבחירות. בבדיקה שנערכה נמצא כי הרישום בפרוטוקול ועדת הקלפי לא תאם באופן מהותי את הרישום בגיליון ספירת הקולות, ולא את פתקי ההצבעה שנמצאו בחומר שהגיע מן הקלפי.

 

המשמעות היא כי לכאורה הוחסרו קולות מרשימות מסוימות, ובהתאמה התווספו קולות לרשימות אחרות - שלהן היו נציגים בוועדת הקלפי. מלצר כתב כי "האמור מחייב חקירה שמא פעלו חברי ועדת הקלפי בניגוד לחוק".

 

עם זאת, ועדת הבחירות אינה חושפת את כלל הקלפיות המדוברות מחשש לפגיעה בחקירת המשטרה, אם תיפתח. כאמור, מלצר סירב לפסול את התוצאות בקלפיות הללו וציין כי אין בסמכותו לעשות זאת. הוא הוסיף כי הראיות שהוצגו לו לא מספקות לשם כך, וביקש כי יו"ר הוועדה שיחליף אותו יעודכן על ממצאי החקירה לאחר שלושה חודשים מהמועד שבו תיפתח.

  

מלצר כתב כי "על פני הדברים, רוב ההתרחשויות המתוארות בפנייה ובדיווחים הכלולים בה מצדיקים, לכאורה, פתיחה של חקירות פליליות, במקרים אלו או ברובם". מלצר הוסיף כי נוכח החלטתו לגבי התנאים לשימוש בתוצרי המצלמות שמפלגת הליכוד הציבה באמצעות אנשיה בקלפיות במגזר הערבי - ראוי כי המשטרה תרכז את החומרים הנוגעים בדבר, ובהנחיית גורמי הפרקליטות, תבחן אם יש מקום לעיון בהם.

 

ארגון "עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל" ורשימות חד"ש-תע"ל ורע"ם-בל"ד תקפו בחריפות את הודעתו של מלצר ומסרו בתגובה: "בשעה שעל ועדת הבחירות המרכזית היה לדרוש חקירה ממצה על ההצבה הלא חוקית של המצלמות בקלפיות, בחר מלצר ליישר קו עם פרויקט המצלמות המסית ולהסתמך על חומר שנאסף תוך פגיעה בטוהר הבחירות. לא יעלה על הדעת שיו"ר הועדה יאמץ דו"ח מגמתי ובלתי מבוסס של נציגי הליכוד ללא בדיקת הוועדה עצמה ויעבירו לחקירת משטרה.

 

"הצבת המצלמות הנסתרות בקלפיות ביישובים הערבים היא רק עוד נדבך במתקפה של מפלגת השלטון נגד עצם אזרחותם של הערבים במדינה, אך העובדה שיו"ר ועדת הבחירות נותן להם גיבוי היא חציית רף חדש בקרע שבין הציבור הערבי למדינה. הליכוד סימן את המטרה, הורדת אחוז ההצבעה בציבור הערבי ויו"ר ועדת הבחירות, תוך פגיעה קשה באמון הציבור, מסייע בידם.

 

"אנחנו אלה שדרשנו שהמצלמות והחומר שצולם בהן יאספו באופן מיידי ואנחנו חוזרים ודורשים שתיפתח חקירה נגד מה שבבירור יש כבר ראיות לגביו - הפרת חוק הבחירות ופגיעה בחופשיותן", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ועדת הבחירות המרכזית
יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר
צילום: ועדת הבחירות המרכזית
מומלצים