אחרי 11 שנה: הוחלף מפקד משמרות המהפכה באיראן
פחות משבועיים לאחר שארה"ב הטילה לראשונה סנקציות על הכוח הצבאי, מפקדו מאז 2007 הוחלף: בטלוויזיה האיראנית דווח כי המנהיג העליון חמינאי מינה את הסגן חוסיין סלאמי לתפקיד במקומו של מוחמד עלי ג'עפרי, מפקד משמרות המהפכה ב-11 השנים האחרונות
פחות משבועיים אחרי שארצות הברית הטילה סנקציות על משמרות המהפכה, מפקד הכוח האיראני מפנה את תפקידו - אחרי יותר מ-11 שנה בראש משמרות המהפכה. בטלוויזיה הממלכתית של איראן דווח הערב (יום א') כי עלי חמינאי, המנהיג הרוחני העליון של איראן, מינה את גנרל חוסיין סלאמי לתפקיד מפקד משמרות המהפכה, במקומו של מוחמד עלי ג'עפרי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ג'עפרי היה מפקד משמרות המהפכה מאז 2007. סלאמי בן ה-59 שימש בשנים האחרונות כסגנו של ג'עפרי. בטלוויזיה האיראנית לא נמסרה הסיבה לחילופי התפקידים. משמרות המהפכה הן ארגון נפרד מהצבא האיראני, שמפקח על תוכנית הטילים הבליסטיים של טהרן.
סלאמי אמר לפני כשש שנים כי ישראל מנהלת מלחמה פסיכולוגית נגד איראן, משום שלא תוכל להגן על עצמה במקרה שתותקף. "ליישות הציונית אין עומק אסטרטגי ויכולות ההגנה שלה חלשות", הוא אמר אז. הוא הוסיף כי הציוד הצבאי של ישראל לא מתאים למלחמות גדולות וממושכות, וכי אם היא תחרוג מגבולות המלחמה הפסיכולוגית, "נשמיד את הציוד כולו".
לפני כשבועיים הכריזה ארה"ב על משמרות המהפכה של איראן ארגון טרור. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר שמדובר ב"צעד חסר תקדים שמכיר במציאות שבה איראן היא לא רק מדינה שמעניקה חסות לטרור, אלא שמשמרות המהפכה שלה משתתפות באופן פעיל בפעולות טרור, במימון ובקידום הטרור".
ההחלטה של ממשל טראמפ היא חלק מהמאמצים של ארה"ב להגביר את הלחץ הבינלאומי על איראן, אחרי הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין והחזרת הסנקציות שפגעו קשות בטהרן. זו הפעם הראשונה שוושינגטון הכריזה רשמית על צבא של מדינה זרה כארגון טרור.
משמרות המהפכה הן חלק חשוב בכלכלה האיראנית. ההחלטה של ממשל טראמפ תחריף את הבידוד של טהרן, תפגע במגזר הפרטי שלה ותרתיע חברות זרות ששוקלות לקיים סחר עם איראן ולהשקיע במדינה. היא תאפשר להקפיא נכסים ולאסור על אמריקנים לקיים קשר עסקי כלשהו עם אנשי משמרות המהפכה. "אם אתם עושים עסקים עם משמרות המהפכה אתם מממנים טרור", הזהיר טראמפ.
משמרות המהפכה האיראניים הוקמו בשנת 1979, לאחר המהפכה האיסלאמית במדינה, וגדלו לכוח צבאי מלא במהלך מלחמת איראן-עיראק. כיום כולל הארגון כ-125 אלף חיילים המאיישים את יחידות חיל הים, האוויר והיבשה. "כוח קודס" תחת פיקודו של קאסם סולימאני נחשב ליחידת העילית ואחראי למבצעים מחוץ לגבולות איראן.