שתף קטע נבחר

 

דיווח: ארה"ב תחריף את הסנקציות על איראן

על פי פרסום בוושינגטון פוסט, מזכיר המדינה פומפאו יכריז כי על כל המדינות להפסיק לחלוטין את יבוא הנפט מאיראן או להיות כפופות לסנקציות האמריקניות. זאת בניגוד למצב הנוכחי שבו יש ל-8 מדינות היתר לייבא נפט מטהרן

כשנה לאחר שהחליטה ארצות הברית לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן, מחלקת המדינה האמריקנית צפויה להודיע כי על כל המדינות להפסיק לחלוטין את יבוא הנפט מאיראן, ולא - הן יהיו כפופות לסנקציות האמריקניות. כך פורסם הלילה (שני) בוושינגטון פוסט. מדובר בהחרפה של מדיניות "מקסימום לחץ" שנוקט הממשל האמריקני כלפי טהרן, במטרה לאלץ אותה לשים קץ להתנהגותה הבלתי חוקית ברחבי העולם.

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא איראן רוחאני  (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא איראן רוחאני (צילום: AFP, AP)

על פי הדיווח, שמסתמך על שני גורמים במחלקת המדינה, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו יודיע היום לתקשורת כי החל מ-2 במאי לא יוענקו שום הקלות לאף מדינה שמייבאת כיום נפט מאיראן. בנובמבר האחרון העניקה ארצות הברית אישורים להארכה של 120 יום לשמונה מדינות להמשך הסחר עם איראן כדי לתת להן זמן למצוא מקורות חלופיים לייבוא נפט.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

להחלטה לסיים את מתן ההקלות על יבוא נפט מאיראן צפויות להיות השלכות כלכליות על שוקי הנפט בעולם, אך לדברי הגורמים במחלקת המדינה הפגיעה תהיה מינמלית. זאת, כיוון שההיצע בשוק גובר על הביקוש. בנוסף, פומפאו מתכוון להציג התחייבויות של ספקיות נפט אחרות כמו סעודיה ואיחוד האמירויות. טראמפ שוחח על הנושא ביום חמישי עם יורש העצר של נסיכות אבו דאבי, השייח מוחמד בן זאיד אל נהיאן.

 

"מדיניות 'אפס יבוא מאיראן' התהוותה אצל פומפאו והובלה על ידו", אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית. "הוא ביצע מדיניות זו בתיאום הדוק עם הנשיא טראמפ בכל צעד ושעל", הוסיפו. הגורמים אף הצביעו על ההערות שנשמעו לאחרונה מפי הנציג המיוחד של ארצות הברית לנושא איראן, בריאן הוק, שאמר מוקדם יותר החודש כי מתן ההקלות על הייצוא היה הגיוני בשנה שעברה, בשל חשש שהביע טראמפ בפומבי בנוגע למחירי הנפט.

מייק פומפאו  (צילום: AFP)
מייק פומפאו בנתב"ג(צילום: AFP)

שלוש מתוך שמונה המדינות שקיבלו היתר מארצות הברית לייבא נפט מאיראן כבר הפחיתו את יבוא הנפט האיראני לאפס: יוון, איטליה וטייוואן. המדינות שצריכות כעת להפסיק את הייבוא או להיות כפופות לסנקציות האמריקניות הן סין, הודו, טורקיה, יפן ודרום קוריאה. סין והודו הן היבואניות הגדולות ביותר של נפט איראני. אם הן לא יצייתו לסנקציות החדשות, הדבר עלול לגרום למתחים ביחסים עם ארצות הברית ואף לגלוש לנושאים אחרים כגון סחר. דרום קוריאה ויפן תלויות פחות יחסית בנפט האיראני. גורם טורקי ציין כי כי מדינתו "מצפה" להקלה אמריקנית נוספת, אך לא קיבלה כזו. 

 

 

צילום: אלכס גמבורג

צילום: אלכס גמבורג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בתוך כך, האתר "אקסיוס" דיווח כי בפגישה סגורה עם מנהיגי הקהילה האיראנית-אמריקנית בשבוע שעבר, אמר מזכיר המדינה פומפאו כי ממשל טראמפ "לא יבצע פעילות צבאית בתוך איראן" כדי לזרז את שינוי המשטר. על פי הדיווח, שהסתמך על שלושה מקורות שנכחו בחדר, פומפאו נשאל מה יקרה אם שינוי המשטר באיראן לא יתרחש מתוך המדינה, והשיב כי "אנו נזהרים לא להשמש בשפה של 'שינוי המשטר'".

 

עוד אמר בפגישה כי הממשל לא יתערב צבאית באיראן. פומפאו רמז כי ממשל טראמפ היה מטפל במהומות שהתרחשו באיראן ב-2009 - במה שכונה "המהפכה הירוקה" - בדרך שונה מזו שטיפל בה הנשיא לשעבר ברק אובמה, אך לא פירט כיצד.

 

פומפאו הוסיף כי אין "קול מתון בתוך המשטר האיראני היום", כאשר נשאל כיצד יוכל להבטיח כי הסנקציות החדשות של ממשל טראמפ לא יפגעו באיראן, השיב כי "אין ערבויות" לכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, gettyimages
טראמפ ורוחאני
צילום: AFP, gettyimages
מומלצים