נקמת הסכסוך החקלאי: הרעלת שדות גידול ונזק לחמש שנים
במשטרה חשדו כי בעלי חברה שמסוכסכת עם ועד מושב בדרום עומד מאחורי הרעלת שדות קישואים, עגבניות וחצילים. אלא שבחקירה נמצאו ראיות רק נגד עובד בחברה ששפך בשדות חומר לקטילת עשבים. התוצאה: נזק ארוך טווח במיליוני שקלים. העובד הואשם בהיזק לרכוש בתנאים מחמירים
סכסוך חקלאי הוביל להרעלה מכוונת של אדמות גידול ירקות: סמי עמראני, בן 28 מרהט, הואשם אתמול (יום א') בקשירת קשר לביצוע פשע והיזק לרכוש בתנאים מחמירים. לפי כתב האישום, שהגישה לשכת התביעות של המשטרה במחוז דרום, עמראני הרעיל כ-170 דונמים של אדמה חקלאית וגרם לנזק של מיליוני שקלים.
ב-20 במרץ קיבלה המשטרה תלונות מחקלאים במושב עמיעוז במועצה האזורית אשכול, שלפיה החממות שלהם יבשו. החקירה הוטלה על חוקרי היחידה המרכזית של משמר הגבול באזור הדרום, והעלתה כי במושב מתנהל סכסוך קשה בנוגע לרצון ועד המושב לקדם חלוקה שוויונית של הקרקעות.
חברת "ד.ע.ר" החזיקה בעודף קרקעות במושב, אך סירבה לחלוקה מחדש. בשל כך נקטו אנשי הוועד הליכים משפטיים נגד החברה, ואף ניפקו מכתב דרישת תשלום לכל בעלי הקרקעות העודפות. אחד החקלאים השכיר לחברת "ד.ע.ר" קרקע חקלאית, וביקש אותה חזרה. בחברה סירבו והציעו לו קרקע חלופית. בעקבות כך חשדו ביחידה החוקרת כי אנשי "ד.ע.ר" עומדים מאחורי ההרעלה.
במהלך החקירה נעצר עמי אסדו (62), חבר המושב ואחד מבעלי חברת "ד.ע.ר". מעצרו הוארך מעת לעת, ובאחד הדיונים בבקשה להאריך את מעצרו אמר נציג מג"ב, עו"ד שבתאי שווילי, כי "כרגע מדובר באירוע שמקורו בסכסוך קרקעות. לפי החשד, אסדו גרם להרעלת קרקעות ולנזק של עשרות מיליוני דולרים, ככל הנראה יחד עם אחרים".
אסד נלקח לבדיקת פוליגרף, נשאל לעניין המעורבות שלו בהרעלה ויצא דובר שקר. פרקליטיו הכחישו את המיוחס לו: "מדובר בחקלאי שעוסק בתחום 40 שנה, נעדר עבר פלילי. אנחנו יודעים שיש סכסוך ארוך בין שני מחנות באותו מושב - לאחד מהם משויך מרשנו".
בהמשך עצרה המשטרה את עמראני, עובד בחברת "ד.ע.ר". גם עמראני יצא דובר שקר בבדיקת פוליגרף, בהמשך לגילוי שלפיו הנאשם התעמת עם החקלאי שביקש חזרה מהחברה קרקע מושכרת. עמראני הכחיש את מעורבותו בהרעלה. אחיו עיסאם, שנעצר אף הוא, שיתף פעולה עם החוקרים.
"ההרעלה בוצעה עם חומר מאוד ייחודי", טען נציג המשטרה בבית המשפט. "החשודים קנו את החומר וביצעו את ההרעלה בפועל, מי חלקו יותר ומי פחות. זה חומר רעיל נדיר, זה חומר שלא משתמשים בו רק להרעלה. זה חומר שלא אמורים להשתמש בו. אולי שלוש או ארבע חנויות בארץ מוכרות את החומרים האלה".
המשטרה חשדה כי עמראני הרעיל את השדות בהוראתו של אסדו, אך בסופו של דבר הוגש כתב אישום רק נגד העובד. אסדו שוחרר בתנאים מגבילים. לפי כתב האישום, עמראני וקרוב משפחה רכשו תשעה קילוגרמים של חומר הדברה מסוג "אורון", שהכיל חומר פעיל מסוג ברומסיל. מדובר בחומר שמשמש פרדסנים לקטילת עשבים ואינו מתאים לגידולי שדה.
סמי הגיע עם אחיו עיסאם לחממות של חברי ועד המושב, בהם גם של החקלאי שביקש חזרה את הקרקע המושכרת, ושפך את החומר הרעיל למכלי הדישון. ההליך שביצע סמי נועד לטשטש את הקשר הישיר עם החקלאי, בזמן שאחיו עיסאם שומר שאיש לא יראה. בסופו של דבר גם נגד האח עיסאם לא הוגש כתב אישום.
הנזק של ההרעלה: הרס 40 דונמים של גידולי קישואים, 122 דונמים של גידולי עגבניות ו-5.5 דונמים של גידולי חצילים. הנזק נאמד כאמור במיליוני שקלים. בעקבות ההרעלה לא ניתן לגדל על הקרקעות דבר במשך כחמש שנים.
"החקירה טרם הסתיימה", הבהיר רב-פקד אורי אפללו, סגן מפקד ימ"ר מג"ב דרום. "מדובר באנשים שאיבדו את ההון שלהם ואיבדו את האדמות שלהם. זה חקלאים שאיבדו את הקרקע שלהם לחמש השנים הקרובות. עבורם, הגשת כתב האישום זו סגירת מעגל. מדובר במעשה קיצון בקרב חקלאים. גם בנורמות בין חקלאי לרעהו - לא נוגעים באדמה. זה ערך עליון עבור חקלאי".
את סמי עמראני מייצג עו"ד עידו פורת. פרקליטיו של אסדו, עו"ד אדיר בן לולו ונועם אליגון, מסרו בתגובה כי "מר אסדו הכחיש לאורך כל חקירותיו את הקשר בינו לבין המיוחס לו ואף ממשיך להכחיש כל קשר לחשדות. אנו סבורים כי גם היחידה החוקרת קיבלה את גרסתו, וראיה לכך היא שחרורו של מרשנו והיעדר כתב האישום נגדו".