שתף קטע נבחר

"רשת בינ"ל אחראית לפיגועים": המודיעין ידע שבועיים וחצי

עלה ל-290 הרוגים ו-500 פצועים מניין הנפגעים במתקפת הטרור בסרי לנקה. האחראים: 7 מחבלים מתאבדים. בינתיים מתבררים ממדי המחדל: התרעה על הפיגועים התקבלה כבר ב-4 באפריל, "ראש הממשלה לא עודכן". תנועה דלילה הבוקר בקולומבו, ארה"ב באזהרת מסע: "חשש מעוד מחבלים"

בסרי לנקה ממשיכים הבוקר (יום ב') לספור את המתים ממתקפת הטרור בכנסיות ובבתי מלון אתמול. מספר ההרוגים הגיע כבר ל-290 ומניין הפצועים לכ-500. כוחות הביטחון עצרו עד כה 24 חשודים, אולם לא ברור כיצד הם היו מעורבים במתקפת הטרור ושום ארגון לא נטל עדיין אחריות למתקפה.

 

מומחה לרפואה משפטית של ממשלת סרי לנקה חשף הבוקר שהממצאים מלמדים כי שבעה מחבלים מתאבדים פוצצו את עצמם בשש זירות הפיגועים שפתחו את המתקפה – שלוש כנסיות ושלושה מלונות יוקרה. שר הבריאות של סרי לנקה, רג'ית'ה סנרטנה, סיפר כי הממשלה מעריכה שאת מתקפת הטרור ארגנו פעילים לא רק מסרי לנקה עצמה: "הייתה רשת בינלאומית שבלעדיה המתקפה לא הייתה יכולה להתרחש", טען.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט אנתוני ב קולומבו (צילום: רויטרס)
עדיין המומים, ליד כנסיית סנט אנתוני בקולומבו(צילום: רויטרס)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: רויטרס)
ההרס בכנסיית סנט סבסטיאן(צילום: רויטרס)
מלון שנגרי לה טבח סרי לנקה פיגוע פיגועים ()
מלון שנגרי לה טבח סרי לנקה פיגוע פיגועים
 

מתקפת הטרור אתמול, נזכיר, נפתחה בשישה פיצוצים שאירעו כמעט במקביל בשישה אתרים שונים: כנסייה ושלושה בתי מלון בבירה קולומבו ושתי כנסיות בערים אחרות, נגומבו ובטיקלואה. כמה שעות אחר כך אירעו עוד שני פיצוצים בפרברי קולומבו – האחד באכסנייה, שם נהרגו שני בני אדם, והשני בסמוך לגשר. נוסף על כך נהרגו שלושה שוטרים במהלך פשיטה על דירת מסתור של חשודים בפרברי קולומבו, כשיושבי הבית פוצצו חומרי נפץ כדי לחמוק ממעצר. בערב, שעות אחרי הפיצוץ האחרון, מצאה המשטרה מטען חבלה שהכיל 50 קילוגרם חומר נפץ קרוב לנמל התעופה המרכזי של הבירה קולומבו, בנדרנאיקה.

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: רויטרס)
פסל ישו מוכתם בדם בכנסייה בנגומבו(צילום: רויטרס)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט אנתוני ב קולומבו (צילום: AP)
בכניסה לכנסיית סנט אנתוני בבירה קולומבו(צילום: AP)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: AFP)
החשודים: "קיצונים דתיים". בכנסיית סנט סבסטיאן(צילום: AFP)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים עוצר קולומבו (צילום: AFP)
העוצר בקולומבו. תנועה דלילה גם הבוקר(צילום: AFP)

לפנות בוקר, אחרי 12 שעות, הוסר העוצר שהטילה אתמול ממשלת סרי לנקה בכל רחבי המדינה, אבל גם אחרי הזריחה נרשמה ברחובות הבירה קולומבו תנועה דלילה יחסית. חנויות רבות נותרו סגורות, וחיילים ושוטרים רבים נראו פרוסים ברחובות. רבים חוששים שהמתקפה לא הסתיימה, והלילה פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית אזהרת מסע מעודכנת לנוסעים לסרי לנקה, שבה קבעה כי ארגוני טרור ממשיכים לתכנן פיגועים שם. בוושינגטון מזהירים כי מחבלים עלולים לתקוף באתרי תיירות, כלי תחבורה ומקומות ציבוריים אחרים במדינה.

 

מתח בין בודהיסטים למוסלמים

לצד האבל, בסרי לנקה מדברים היום על החשד הכבד למחדל. אתמול נחשף כי עשרה ימים לפני המתקפה העביר ראש המודיעין הלאומי של סרי לנקה דו"ח סודי שבו נכתב כי לפי מידע שהגיע מסוכנות מודיעין של מדינה זרה מתכננים מחבלים מתאבדים מהארגון המוסלמי הקיצוני NTJ לבצע פיגועים בכנסיות מרכזיות. מדובר בארגון קטן שעלה לתודעה בשנה שעברה, וששמו נקשר בחילול פסלים בודהיסטיים.

 

אמש בשעת לילה מאוחרת פרסם שר התקשורת של סרי לנקה, הארין פרננדו, תמונות של המסמך המסווג ובו לכאורה האזהרה על הפיגועים הצפויים. תמונות המסמך מובאות הבוקר גם באתר העיתון הבריטי "גרדיאן". משטרת סרי לנקה הודיעה שבחקירת המתקפה ייבחנו הדיווחים שקהילת המודיעין לא הצליחה לזהות את המתקפה הממשמשת ובאה או לא הזהירה מפניה.

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים פיגוע מסמך שהזהיר ממתקפה 10 ימים לפני כן (צילום: טוויטר)
צילום המסמך המסווג לכאורה שפרסם השר(צילום: טוויטר)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים עיתוני הבוקר שאחרי (צילום: טוויטר)
"טרור". עיתוני סרי לנקה, הבוקר(צילום: טוויטר)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגוע פיגועים מגדל אייפל פריז הוחשך  (צילום: טוויטר)
מגדל אייפל בפריז בעלטה אמש לאות הזדהות(צילום: טוויטר)

במסיבת העיתונאים שלו הבוקר הודה השר סנרטנה כי מידע על המתקפה התקבל כבר ב-4 באפריל, שבועיים וחצי לפני הפיגועים, ואמר כי כבר ב-9 באפריל העביר מפקד המודיעין הלאומי לגורמים כלשהם מכתב בנושא – ובו נכללו שמותיהם של רבים מחברי "ארגון הטרור" שביצע את המתקפה. לדבריו ראש הממשלה לא עודכן אז בפרטים. בין נשיא סרי לנקה, שאחראי על המודיעין והביטחון הלאומי, לבין ראש הממשלה שוררת מתיחות עמוקה, ובשנה שעברה אף ניסה הנשיא להדיח את ראש הממשלה ועורר משבר חוקתי חריף. "זאת המדינה היחידה שבה ראש הממשלה מכנס מועצת ביטחון שלא הוא הרכיב", אמר הבוקר השר.

 

שר ההגנה רוואן וויג'וורדנה הצהיר אמש כי האחראים למתקפה הם "קיצונים דתיים", אך לא פירט. בסרי לנקה אין היסטוריה של פיגועים מצד מוסלמים קיצונים, אבל בשנים האחרונות גבר המתח בין נזירים בודהיסטים קיצונים לבין מוסלמים. לאחרונה גם התעורר החשש שמחבלים מוסלמים מסרי לנקה שהצטרפו לארגון דאעש וחוזרים כעת לקולומבו יבצעו פיגועים. שני ארגונים מוסלמיים במדינה גינו את המתקפה.

 

התפוצץ בתור לבופה במלון

בינתיים ממשיכות להגיע ממדינת האי עדויות של הניצולים מהתופת. גבר שניצל בנס מהפיגוע בכנסיית סנט סבסטיאן בעיר נגומבו שמצפון לבירה סיפר לסוכנות הידיעות AFP כי אשתו רצתה להשתתף במיסה שנערכה בכנסייה, אולם לא נותר בה מקום. "לא רציתי לעמוד, אז עזבתי והלכתי לכנסייה אחרת", סיפר דיליפ פרננדו. כמה מבני משפחתו היו בתוך הכנסייה בזמן הפיגוע אבל ניצלו. הם סבורים שראו את המחבל נכנס: "בסוף המיסה הם ראו גבר צעיר נכנס לכנסייה עם תיק גדול. בדרכו קדימה הוא נגע בראש של הנכדה שלי. זה היה המחבל".

מפת סרי לנקה  ()
מפה מפת סרי לנקה פיגוע מתקפת טרור  ()

ניצול אוסטרלי בשם סאם סיפר לתחנת הרדיו 3AW בארצו כי היה בארוחת הבוקר במלון שנגרי-לה, אחת מזירות הפיצוצים, כשאירעו בו שני פיצוצים. הוא סיפר שראה שני גברים עם תרמילי גב שניות לפני הפיגוע: "אנשים צרחו והיו גופות בכל מקום. ילדים בכו, ילדים על הרצפה, אני לא יודע אם הם היו מתים, פשוט מטורף".

 

אמש חשפו עדי ראייה כי המחבלים שפוצצו את עצמם במלון קינמון גרנד בבירה קולומבו התפוצצו במסעדת המלון. לפחות אחד מהם התפוצץ כשחיכה בתור לבופה בארוחת הבוקר. מנהל במלון סיפר כי המחבל נרשם במלון יממה לפני כן תחת השם "מוחמד עזאם מוחמד", וכי רגע לפני שהגיע לעמדת המזון הוא פוצץ את עצמו עם חומרי נפץ שנשא עליו. "היה כאוס עצום. השעה הייתה 8:30 בבוקר והמקום היה הומה אדם. היו משפחות. הוא הגיע לראש התור ואז פוצץ את עצמו. אחד מהמנהלים שבירך את האורחים היה בין אלו שנהרגו במקום", אמר המנהל.

שנטה מיאדון ובתה ניסנגה נרצחו טבח סרי לנקה מלון שנגרי לה ()
השפית המפורסמת שנטה מיאדון ובתה ניסנגה אתמול, ממש לפני הפיצוץ

בין הנרצחים ששמם נחשף השפית המקומית שנטה מיאדון, דמות ידועה בסרי לנקה, ובתה ניסנגה, סטודנטית המתגוררת בלונדון. הבת פרסמה תמונת סלפי משותפת בארוחת בוקר במלון היוקרה שנגרי-לה - וזמן קצר לאחר מכן אירעו שם הפיצוצים. "ארוחת בוקר בחג הפסחא עם המשפחה שלי", כתבה הבת לצד התמונה.

 

26 שנות מלחמה

כ-22 מיליון בני אדם חיים בסרי לנקה, ו-70% מהם בודהיסטים. 12.6% הם הינדים, 9.7% מוסלמים ו-7.6% נוצרים. בדו"ח של הממשל האמריקני על מצב זכויות האדם בסרי לנקה מהשנה שעברה נכתב כי ארגונים נוצריים וכנסיות בסרי לנקה דיווחו שהופעל עליהם לחץ לחדול ממעשי הפולחן אחרי שהשלטונות קבעו כי מדובר ב"התאספויות בלתי מורשות". בדו"ח נטען עוד כי נזירים בודהיסטים ניסו פעמים רבות לסגור בתי תפילה של נוצרים ומוסלמים.

סרי לנקה מתקפת טרור כנסיית סן סבסטיאן (צילום: AP)
לחץ של בודהיסטים על נוצרים ומוסלמים. כנסיית סנט סבסטיאן(צילום: AP)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: AP)
(צילום: AP)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ב-2009 הסתיימה בסרי לנקה מלחמת אזרחים שנמשכה 26 שנה בין כוחות הממשלה לתנועת המורדים "הנמרים הטמילים", שדרשה להקים מדינה עצמאית עבור המיעוט האתני הטמילי שחי במדינה. המלחמה הגיעה לסיומה כשכוחות הביטחון הכניעו את המורדים.

 

לפחות 100 אלף בני אדם נהרגו בשנות הלחימה, והנמרים הטמילים וכוחות הממשלה האשימו זה את זה בהפרה חמורה של זכויות אדם. בשנים שעברו מאז תום המלחמה נרשמו מעת לעת עימותים בעצימות נמוכה, אבל המתקפה שאירעה אתמול היא ללא ספק הגדולה ביותר שפקדה את המדינה בעשור האחרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליד כנסיית סנט אנתוני בקולומבו
צילום: רויטרס
מומלצים