שתף קטע נבחר

 

ההשראה מדאעש, הפצצות מהבית: הארגון שתקף בסרי לנקה

ארגון מוסלמי קטן ולא מוכר בשם "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית", שעיקר פעילותו הסתכמה עד כה בניפוץ פסלי בודהה, מואשם כעת ברצח 290 בני אדם. מומחים מזהים טביעות אצבע של אל-קאעידה ודאעש, ומאמינים שג'יהאדיסטים מהמזה"ת עזרו להוציא את מתקפת הטרור אל הפועל

רק פרטים מעטים ידועים לפי שעה על ארגון "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית", שאותו האשימה בצהריים (יום ב') סרי לנקה בביצוע מתקפת הטרור בכנסיות ובבתי מלון שבה נרצחו אתמול 290 בני אדם ועוד כ-500 נפצעו. שמו של הארגון הוזכר כבר אתמול כחשוד אפשרי, כשנחשף כי ראש המודיעין הלאומי של סרי לנקה שלח כבר  ב-11 באפריל, עשרה ימים לפני המתקפה, מסמך מסווג המזהיר שחברים בארגון זה מתכוונים לתקוף כנסיות.

 

מתקפת הטרור בסרי לנקה - עדכונים אחרונים:

3 ילדי המיליארדר מ"אסוס" נרצחו במתקפה

"רשת בינ"ל אחראית": המודיעין ידע שבועיים וחצי

המחבל פוצץ את עצמו בתור לארוחת הבוקר

הכנסיות והמלונות: כאן אירעו הפיצוצים

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סרי לנקה ביום שאחרי מתקפת הטרור    (צילום: רויטרס)

סרי לנקה ביום שאחרי מתקפת הטרור    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סרי לנקה מתקפת טרור קולומבו (צילום: EPA)
סרי לנקה סופרת את מתיה. אבל בקולומבו, היום(צילום: EPA)
סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט אנתוני ב קולומבו (צילום: AP)
מול כנסיית סנט אנתוני בבירה קולומבו, שם אירע אתמול אחד הפיצוצים(צילום: AP)

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו (צילום: AFP)
ההרס בכנסיית סנט סבסטיאן בנגומבו, מצפון לבירה(צילום: AFP)

ככל הנראה המתקפה המחרידה בסרי לנקה התאפשרה בגלל מחדל עצום של השלטונות: היום נחשף כי "מדינה ידידה", כנראה הודו, העבירה לסרי לנקה התרעה על כוונת מחבלי "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית" כבר ב-4 באפריל, וחמישה ימים אחר כך חיבר ראש המודיעין הלאומי דו"ח מסווג בנושא. במסמך, כך התברר היום, צוינו שמותיהם של רבים מחברי הארגון, בהם מנהיגו, מוחמד זהראן. אנשיו של ראש הממשלה, רניל ויקרמסינגה, המסוכסך עם הנשיא, מייתריפלה סיריסנה, טוענים כי ראש הממשלה כלל לא עודכן על ההתרעה. בסרי לנקה מופקדות רבות מסמכויות הביטחון בידי הנשיא, ובעולם תוהים כעת אם המתח בין השניים תרם למחדל.

 

עדיין לא ברור בדיוק מיהו אותו ארגון "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית": בסרי לנקה פועל ארגון מוכר יותר בעל שם דומה, "ג'מאעת א-תווחיד של סרי לנקה" (SLTJ), ולא ברור אם באזהרה שקיבלה סרי לנקה ממדינה זרה הייתה למעשה הכוונה לארגון זה. ארגון ג'מאעת א-תווחיד של סרי לנקה מבוסס במזרח המדינה, ודווח כי בעבר הואשם בהשחתת פסלי בודהה. בתקשורת העולמית יוחסו ביממה האחרונה מעשים כאלה גם לאותו "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית", המואשם כעת במתקפת הטרור.

 

רשת BBC דיווחה כי אחד האירועים שבהם מואשם "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית" התרחש בדצמבר האחרון בעיר מרוונלה, שם נופצו פסלי בודהה והמשטרה עצרה כמה צעירים. אותם צעירים, כך מדווח, הם חסידיו של מטיף שהוזכר באותו דו"ח מסווג שחיבר החודש ראש המודיעין הלאומי על כוונת "ג'מאעת א-תווחיד" לבצע את מתקפת הטרור. עוד דווח כי ב-2016 נעצר מזכיר הארגון, עבד אל-ראזק, בגין הסתה לגזענות.

מלון שנגרי לה טבח סרי לנקה פיגוע פיגועים ()
מלון שנגרי לה טבח סרי לנקה פיגוע פיגועים

ההרס בסרי לנקה לאחר מתקפת הטרור (צילום: רויטרס)
באחת הכנסיות שבהן אירעו הפיצוצים(צילום: רויטרס)

אן ספקהרד, מנהלת "המרכז הבינלאומי לחקר קיצונות אלימה", הדגישה ל"ניו יורק טיימס" כי מטרתו של ארגון "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית" אינה להתקומם, אלא להפיץ את תנועת הג'יהאד העולמית לסרי לנקה ולזרוע שנאה ופחד בחברה. "לא מדובר בתנועה בדלנית, אלא בתנועה שעוסקת בדת ובעונש", הסבירה.

 

נשק ושאריות ממלחמת האזרחים

רוחאן גונרתה, מומחה לענייני ביטחון מסינגפור, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הארגון המואשם בביצוע המתקפה הוא למעשה השלוחה של דאעש בסרי לנקה, וכי עובדה ידועה היא שהאחראים למתקפה קיימו קשרים עם אזרחי סרי לנקה שנסעו למזרח התיכון כדי להצטרף לארגוני ג'יהאד בסוריה ובעיראק.

 

מומחים ששוחחו עם רויטרס ציינו כי המתקפה המשולבת נושאת את טביעות האצבע של דאעש ואל-קאעידה, במיוחד משום שמדובר במתקפה מתוחכמת ומורכבת. בימי מלחמת האזרחים של סרי לנקה, שהסתיימה ב-2009 ושבה נלחמו כוחות הממשלה נגד ארגון המורדים "הנמרים הטמילים", אירעו במדינה פיגועים רבים, אבל הם כוונו אז בעיקר נגד גורמי ממשל. העובדה שהפעם כוונו הפיגועים נגד כנסיות ובתי מלון שבהם שוהים תיירים היא התפתחות חדשה במדינה, הבודהיסטית ברובה.

מפת סרי לנקה  ()

מפה מפת סרי לנקה פיגוע מתקפת טרור  ()

"המתקפה המשולבת היא דבר יוצא דופן מבחינת סרי לנקה", אומר אלטו לבטובון, מומחה לוחמה בטרור שחוקר את פעילותם של אל-קאעידה ודאעש זה עשור. "כשמשווים אותה למתקפות דומות במזרח התיכון ובדרום מזרח אסיה רואים שיש לה את ה-DNA של מתקפות שביצעו דאעש ואל-קאעידה". מומחים הסבירו לרויטרס גם שהעובדה שסרי לנקה היא מדינה שבעברה הלא רחוק יש סכסוך מזוין יכולה הייתה להקל על מבצעי המתקפה לקבל גישה לנשק ולחומרי נפץ.

 

ממשלת סרי לנקה הודיעה היום כי כל שבעת המחבלים המתאבדים שביצעו את ששת הפיגועים הראשונים במתקפה אתמול הם אזרחי סרי לנקה, אבל הדגישה גם את הערכתה שהמחבלים הסתייעו ברשת בינלאומית. לבטובון מסכים: "בהתחשב בהיקף המתקפה אני לא חושב שהיא בוצעה רק על-ידי מקומיים. הרבה יותר סביר להניח שהייתה מעורבות של ארגונים זרים או אנשים זרים, כולל תנועה של אנשים לתוך הודו או פקיסטן והחוצה".

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים  פשיטה על בית מצוד חשודים (צילום: AFP)
פשיטה של כוחות הביטחון בקולומבו על בית חשודים אתמול(צילום: AFP)

הרס ונזקים בעקבות הפיצוץ בכנסיית Kochchikade (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההרס ב Shangri-la hotel  בעקבות הפיצוץ בקולומבו, סרי לנקה  (צילום: AP)
ההרס במלון שנגרי-לה בעיר הבירה, שם התפוצצו כנראה שני מחבלים(צילום: AP)

פרטיוש ראו, מומחה לענייני דרום אסיה, הסביר לסוכנות AP שחומרי נפץ הם דבר שקל יחסית להשיג בסרי לנקה. "רמת התחכום של המתקפה מעלה את החשד שהיו מעורבים בה גורמים מחו"ל. לא נראה שיש בינתיים ראיה לקשר ישיר לדאעש, אבל בהחלט ייתכן שהמתקפה נעשתה בהשראת השיטות והאידיאולוגיה של דאעש".

 

כ-22 מיליון בני אדם חיים בסרי לנקה, ו-70% מהם בודהיסטים. 12.6% הם הינדים, 9.7% מוסלמים ו-7.6% נוצרים. בדו"ח של הממשל האמריקני על מצב זכויות האדם בסרי לנקה מהשנה שעברה נכתב כי ארגונים נוצריים וכנסיות בסרי לנקה דיווחו שהופעל עליהם לחץ לחדול ממעשי הפולחן אחרי שהשלטונות קבעו כי מדובר ב"התאספויות בלתי מורשות". בדו"ח נטען עוד כי נזירים בודהיסטים ניסו פעמים רבות לסגור בתי תפילה של נוצרים ומוסלמים.

 

לסרי לנקה אין היסטוריה של מעשי אלימות מצד ארגונים איסלאמיים, אבל בשנים האחרונות התעורר בה החשש שמחבלים מוסלמים מסרי לנקה שהצטרפו לארגון דאעש וחוזרים כעת לקולומבו יבצעו פיגועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קולומבו, היום. כבר 290 הרוגים
צילום: EPA
מומלצים