אוקראינה בחרה נשיא יהודי: "האנטישמיות לא נעלמה"
בקהילה היהודית במדינה שמחים על ניצחונו המוחץ של הקומיקאי היהודי ווֹלודימיר זלנסקי בבחירות - אך יש מי שחושש כי כעת יאשימו את היהודים בכל בעיה שתצוץ. "אנחנו עם חכם מאוד, זה פלוס לאוקראינה"
ניצחונו המוחץ של הקומיקאי היהודי ווֹלודימיר זלנסקי בבחירות לנשיאות אוקראינה אתמול (א'), מפיח תקווה לעתיד טוב יותר בקרב היהודים שחיים במדינה הענייה, למודת השחיתות והמלחמות. גם עולים מאוקראינה שהגיעו לאחרונה לישראל מברכים על תוצאות הבחירות.
לצד זאת, יש מי שחושש כי כיוון שגם הנשיא הנבחר וגם ראש הממשלה וולודימיר גרויסמן הם יהודים - האשמה בכל הבעיות שיצוצו מעתה והלאה תופנה כלפי הקהילה היהודית במדינה, היחידה בעולם מלבד ישראל שבה שני התפקידים הבכירים ביותר בממשל מאוישים על-ידי יהודים.
"אנחנו בהלם חיובי, כי כל מי שהיה בעדו לא חלם אפילו שאפשר לבחור מישהו שהוא לא מהגווארדיה הישנה", מספרת אסתר, פעילה בקהילה היהודית בבירה קייב. לדבריה, התחושות בעקבות התוצאות, לא רק בקרב היהודים, אופטימיות ביותר.
"האוקראינים הצביעו לו בלי קשר להיותו יהודי, אלא בגלל שהם רצו פנים חדשות, מישהו שהוא לא אוליגרך, לא מושחת, מישהו שיוכל לקדם את אוקראינה לכיוון אירופה, כי בינתיים כל מי שהיה לפניו רק הרחיק את אוקראינה מהסטנדרטים האירופיים. ההצבעה הייתה קודם כל נגד הנשיא המכהן פטרו פורושנקו", אמרה.
הנשיא הנבחר, לדבריה, "לוקח חלק מאוד פעיל בחיי הקהילה היהודית. כמעט כל היהודים הצביעו בעדו, כי ברמה האינסטינקטיבית הרבה יותר קל שמישהו שעומד בראש המדינה הוא מאותה הקהילה וחושב באותה דרך. המחשבה היא שהוא ישמור על היהודים".
אך למרות הבחירה ביהודי לעמוד בראש המדינה, לאסתר אין ספק שהאנטישמיות לא תיעלם מאוקראינה. "האוקראינים אוהבים כל הזמן להאשים את היהודים אם משהו לא בסדר, וכמובן שעכשיו הם יוכלו לומר שאלה היהודים שבגללם אוקראינה לא במצב טוב".
דנה מור, ישראלית שהתחתנה עם גבר אוקראיני וגרה בקייב מזה כעשור, לא נתקלה במקרים בולטים של אנטישמיות. "הניצחון שלו מראה חד-משמעית שאין אנטישמיות באוקראינה", היא טוענת.
"יש כמובן מקרים יחידים של אנשים שרוצים לגרום לסכסוך בקרב האוכלוסייה ומספרים לכולם שהיהודים שולטים באוקראינה. בכל מקום יהיו את האנשים שיאשימו את היהודים בכל דבר שמשתבש, וכמובן כרגע באוקראינה יש את הפוליטיקאים שיאבדו את האפשרות להרוויח כסף באופן לא חוקי וגם ישחקו על זה, אבל אני מאמינה שהעם האוקראיני לא מאמין ולא יאמין בזה. תוצאות הבחירות מדברות בעד עצמן".
מור מספרת כי היהודים, כמו רוב האוקראינים, חוגגים את תוצאות הבחירות. "הם מתייחסים אליו כאל פנים חדשות ורואים בו תקווה לשינוי משמעותי במדינה שרגילה לחיות בעוני ושחיתות", היא אומרת. "יש המון שמחה, כי כפי שניתן היה לראות הרוב הגדול היו בעדו. אלה שנגדו רואים בו סכנה גדולה למדינה בגלל חוסר ניסיונו הפוליטי".
יוליאנה אנדרושנקו עלתה עם בעלה ובתה מהעיר חרקוב לפני כשנה, וכיום מתגוררת בחולון. היא עקבה באדיקות אחר מערכת הבחירות במולדתה. "לא מפתיע אותי שנבחר נשיא יהודי כי תמיד למנהיגים באוקראינה היה איזשהו קשר ליהדות", סיפרה. "אם הייתי באוקראינה הייתי מצביעה לו, למרות שאני מכירה אותו רק כשחקן. האנשים ברשימה שלו מאוד טובים, מומחים בתחומם, וגם המועמד שלו לשר הבריאות הוא רופא יהודי מחרקוב".
יוליאנה מוסיפה כי החלטתה לעלות לישראל נבעה מהמצב הפוליטי והכלכלי הרעוע באוקראינה. "כל החיים שלי באוקראינה בכלל לא הרגשתי אנטישמיות, אלא להיפך – מעריכים יהודים. גם ראש העיר בחרקוב יהודי", היא אומרת. "עלינו כי רציתי שלבת שלי יהיה עתיד טוב יותר. בחמש השנים הקרובות המצב יהיה מתוח בכל מקרה כי צריך לבנות את כל המערכות מחדש. אני ממש מקווה לטוב - שהחיים ישתפרו שם באופן דרמטי, שלא יהיו יותר קשישים רעבים ושכולם יחיו ברמה הרבה יותר גבוהה. אני רוצה שהמצב ישתפר גם עבור כל העם האוקראיני וגם עבור הקהילה שלי שהשארתי בחרקוב".
גם ליליה קורצ'אגין, שעלתה עם שלושת בניה בחודש ינואר ומתגוררת בעכו, עקבה בדריכות אחר הבחירות באוקראינה. "אם הייתי שם הייתי מצביעה לזלנסקי, כי הוא דמוקרטי, פתוח, אוהב שלום, לא מושחת ולא היה מביא את אוקראינה למצב שבו היא נמצאת כיום. לא ידעתי בכלל בהתחלה שהוא יהודי וכשנודע לי מאוד שמחתי כי אנחנו עם מאוד חכם וזה יהיה רק פלוס לכל אוקראינה".
מהקרן לידידות נמסר בעקבות תוצאות הבחירות כי היא "פועלת באוקראינה ויתר מדינות חבר העמים לשיקום הקהילות והחיים היהודיים שדוכאו במשך עשורים על ידי הנאצים ואחריהם הקומוניזם. אנחנו שמחים לראות שהקהילות היהודיות מתחזקות וכי יהודים משתלבים בתפקידי מפתח. זה מעיד על ירידה באנטישמיות וסובלנות רבה בהרבה ביחס לעבר".