הקרע בין רה"מ לנשיא ומחדל מתקפת הטרור
אחרי ההלם ממתקפת הטרור זועמת סרי לנקה על המחדל המודיעיני וההתעלמות מההתרעות לפיגועים. לנתק בין הנשיא לראש הממשלה, שלא קיבל עדכונים קריטיים, יש חלק בסקנדל. שרים קראו לנשיא להתפטר, בסביבת הנשיא אומרים: "יש התרעות כאלה כל הזמן, לא צריך להכניס לפאניקה"
בסרי לנקה האבלה עוסקים במחדל המודיעיני האדיר, ובהתעלמות מההתרעות על מתקפות טרור. האזרחים הזועמים מתקשים להבין מדוע כוחות המודיעין לא הצליחו לסכל את הפיגועים למרות ההתרעות המפורשות, ומדוע בכירים בשלטון כלל לא היו מודעים לאיום הטרור.
מתקפת הטרור בסרי לנקה - כתבות אחרונות:
ההשראה מדאעש, הפצצות מהבית: הארגון שתקף
"רשת בינ"ל אחראית לפיגועים": המודיעין ידע שבועיים וחצי
3 ילדי המיליארדר מ"אסוס" נרצחו בסרי לנקה
ממשלת סרי לנקה התנצלה אתמול (ב') בפני קורבנות הפיגוע, והודתה שלא טיפלה כראוי בהתרעות מפורטות על פיגועים של ארגון טרור מקומי ועל החשודים האפשריים. במתקפת טרור גדולה בחג הפסחא נרצחו 290 בני אדם בפיגועי התאבדות בכנסיות ובבתי מלון. כמעט 500 נפצעו.
משטרת סרי לנקה הזהירה החודש שמחבלים מקומיים מתכננים פיגועים בכנסיות, אך המידע לא הגיע לראש הממשלה רניל ויקרמסינג'ה ולקבינט שלו. הסיבה היא הנתק של ראש הממשלה עם נשיא סרי לנקה מייטריפלה סיריסנה, שאחראי על שירותי הביטחון.
סיריסנה אסר על ראש הממשלה ושריו להשתתף בפגישות של מועצת הביטחון, שבהן נמסרו תדריכים מודיעניים והתרעות דחופות. לכן הממשלה לא הייתה מודעת לדו"ח המשטרתי הקריטי מ-11 באפריל, שציטט את סוכנויות המודיעין שחוששות מפיגועים של ארגון הטרור האיסלאמיסטי "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית".
לא ברור איזו פעולה, אם בכלל, ננקטה בעקבות ההתרעות האלה ואם הנשיא סיריסנה ידע על ההתרעות והשתתף בפגישות הגורליות של אנשי הביטחון והמודיעין. בלשכת נשיא סרי לנקה סירבו להגיב.
בממשלת סרי לנקה אומרים חלק מהשרים שלנשיא יש אחריות במחדל. "כשנשאלנו על הדו"ח המודיעיני הזה ראש הממשלה לא היה מודע לקיומו", אמר שר הבריאות של סרי לנקה רג'ית סנראטה. ראש הממשלה נעדר כאמור מהתדריכים בעקבות הסכסוך עם הנשיא. "כממשלה אנחנו חייבים לומר שאנחנו מאוד מצטערים וחייבים להתנצל בפני כל המשפחות והמוסדות על האירוע הזה", אמר שר הבריאות.
נשיא סרי לנקה עומד בראש הממשלה וממנה את ראש הממשלה. באוקטובר הדיח הנשיא את ראש הממשלה בגלל מחלוקות פוליטיות. כמה שבועות לאחר מכן הוא נאלץ להחזיר אותו לתפקיד – אחרי לחץ כבד של בית המשפט העליון. היחסים לא השתפרו והקרע יצר משבר בממשלה. הפוליטיקאים אומרים שהמחלוקות בין השניים מעכבות את קבלת ההחלטות של הממשלה – כפי שהוכח בעקבות מתקפת הטרור.
ביום ראשון, כשהנשיא יצא לחו"ל בזמן שסרי לנקה ספגה מתקפת טרור קשה, כינס ראש הממשלה פגישה של מועצת הביטחון שעליה אחראי הנשיא. איש מחבריה לא הגיע לאור הסכסוך בין ראש הממשלה לנשיא. "זאת לא הפעם הראשונה בהיסטוריה שאנחנו ראינו שמועצת הביטחון מסרבת לבוא לפגישה עם ראש הממשלה", אמר שר הבריאות.
אתמול, עם שובו של נשיא סרי לנקה סיריסנה לארצו, כבר הוזמן ראש הממשלה לפגישה. זאת הייתה הפעם הראשונה שבה נמצא ראש הממשלה בישיבה של המועצה מאז תחילת המשבר הפוליטי. שרים בממשלת סרי לנקה מאשימים את הנשיא במחדל. חלקם קוראים לו להתפטר.
"אנחנו מתביישים שזה קרה", אומר רעוף חכים, שר המשפטים. "השמות של המעורבים כבר היו ידועים, אז איך הם לא נעצרו? זה כישלון קולוסאלי של שירותי המודיעין". בנוסף פורסם כי גם הודו העבירה לסרי לנקה התרעות על מתקפת טרור בחג הפסחא. יועץ בכיר לנשיא הכחיש שמדובר במחדל מודיעיני. "כולם עשו את העבודה שלהם. יש התרעות כאלה כל הזמן. אפילו ארה"ב או מישהו אחר לא ינסה להכניס את האנשים לפאניקה". היועץ הוסיף שהנשיא מינה ועדה מיוחדת לחקור את הנושא.
שר הבריאות אמר שכוחות הביטחון של סרי לנקה פשטו אחרי המתקפה על מחנות אימונים של ארגון הטרור האיסלאמיסטי שאחראי לפיגועים. הממשלה גם מאמינה שהיה קשר של רשת טרור בינלאומית לפיגועים. "אנחנו לא חושבים שארגון קטן יכול לעשות את כל זה", אמרו בממשלה.