עכשיו זה מדעי: זוגות פוליאמורים נהנים יותר
יותר ויותר זוגות מפסיקים להסתפק בפרטנר אחד ומוצאים לעצמם מערכות יחסים נוספות בהסכמה. חוקרים מאוניברסיטת יורק ביקשו לבדוק האם לריבוי מערכות יחסים יש יתרונות על פני מערכת יחסים מונוגמית, ונתקלו בממצאים מפתיעים שירגשו מאוד את הנמשכים לפוליאמוריה
בשנים האחרונות זה הופך לפופולרי: יותר ויותר זוגות ויחידים מצהירים על עצמם שהם פוליאמורים. כלומר, מעדיפים ריבוי אהבות בו זמנית על פני אהבה אחת בלבד. אם אתם מרגישים שפוליאמוריה מתאימה ונכונה עבורכם יותר ממונוגמיה, בוודאי תשמחו לדעת שלריבוי מערכות יחסים בהסכמה יש יתרונות על פני מערכת יחסים עם פרטנר אחד בלבד, כך על פי מחקר שפורסם השבוע.
מה בעלי אומר על החבר שלי? הוא יודע וגם לו יש חברה
היא רוצה שנחשוב על פוליאמוריה. אני מת מפחד
חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת יורק בדקו שני מדדים שמאפיינים מערכות יחסים רומנטיות – מחד ארוטיות, מדד שאחראי על שביעות הרצון המינית מהקשר, ומאידך דאגה וטיפוח של בן הזוג - מדד שאחראי על תחושת הקרבה של בני הזוג. החוקרים השוו בין רמות הארוטיות והדאגה לבן הזוג בקרב אנשים במערכות יחסים מונוגמיות לבין הרמות המופיעות בקרב אנשים במערכות יחסים פוליאמוריות, והממצאים יפתיעו גם אתכם.
בני זוג רומנטיים מספקים לנו הן חוויות של ארוטיות מינית והן חוויות של דאגה, טיפול וקרבה. אבל החוויות הללו אינן אחידות לאורך הקשר. בתחילת הקשר הארוטיות היא בשיאה, ובני הזוג משולהבים זה מזה מבחינה מינית. ככל שמתקדם הקשר, נוטה הארוטיות להישחק ואילו רמות הדאגה והטיפוח של בן הזוג עולות. אך התנועה הזאת שאנחנו רואים לאורך הקשר ותופסים אותה כמובנת מאליה אינה מחויבת המציאות, שכן במערכות יחסים פוליאמוריות הדינמיקה של החוויות הארוטיות והדאגה לאחר הן שונות בתכלית.
כך, מסתבר שבניגוד למערכת יחסים מונוגמית שבה על פרטנר אחד לספק לנו את כל צרכינו, מערכת יחסים פוליאמורית מורכבת ממספר מערכות יחסים עם פרטנרים שונים שממלאים צרכים שונים. לפיכך שיערו החוקרים שבקרב אנשים במערכות יחסים פוליאמוריות יבואו הצרכים על סיפוקם בצורה שונה. החוקרים ניתחו 1,168 שאלונים שמילאו אנשים שהצהירו על עצמם כפוליאמורים ונמצאים בשתי מערכות יחסים לפחות. הנחקרים נשאלו על מערכות היחסים שלהם, למשל - האם הן מחולקות למערכת יחסים ראשית ומשנית, וכן התבקשו לענות על שאלות שמודדות את מידת הארוטיות, שביעות הרצון המינית, הדאגה והטיפוח של בן הזוג ותחושת הקרבה לבן הזוג.
גם ארוטיקה וגם דאגה וטיפוח בן הזוג
מניתוח התשובות נמצא שאנשים בפוליאמוריה חווים רמות גבוהות יותר של דאגה וטיפוח בן הזוג במערכות היחסים שהם מנהלים עם הבן הזוג הראשי, לעומת אלו שהם מנהלים עם בן הזוג המשני, ושהם חווים רמות גבוהות יותר של ארוטיות במערכות היחסים שהם מנהלים עם בן הזוג המשני לעומת אלו שהם מנהלים עם בן הזוג העיקרי. "הממצאים מצביעים על כך שפוליאמוריה יכולה לספק אפשרות ייחודית לאנשים לחוות הן ארוטיות והן דאגה/טיפוח כלפי בן הזוג בעת ובעונה אחת", הסבירו החוקרים את הממצאים.
אבל הממצא המפתיע ביותר התגלה כאשר השוו בין מערכות היחסים השונות – המונוגמית והפוליאמורית. החוקרים ניתחו שאלונים דומים של 2,183 אנשים שנמצאים במערכת יחסים בלעדית והשוו אותם לנתונים שהתקבלו מהשאלונים שמילאו אלו שבחרו בריבוי מערכות יחסים בהסכמה. נמצא שרמות הדאגה שחוו הפוליאמורים כלפי בני הזוג הראשיים שלהם היו גבוהות מהרמות שחוו המונוגמיים כלפי בן זוגם.
באופן דומה, רמות הארוטיות שחוו הפוליאמורים כלפי בני הזוג המשניים שלהם - גם הן היו גבוהות מהרמות שחוו המונוגמיים כלפי בן זוגם. כתוצאה, חווים הפוליאמורים הן שביעות רצון מינית גבוהה יותר והן תחושת קרבה גבוהה יותר מהנבדקים שמנהלים מערכת יחסים אחת בלבד.
אם כן, כתוצאה מריבוי מערכות היחסים ופיזור משימת מילוי הצרכים השונים בין בני זוג שונים, זוכים אנשים במערכות יחסים פוליאמוריות להיות מסופקים יותר, הן מינית והן רגשית. "אנחנו יודעים שארוטיות ודאגה/טיפוח משחקים תפקיד מהותי במערכת יחסים", אומרים החוקרים. "הממצאים מציעים שבעוד שריבוי מערכות יחסים יכול לסייע לאנשים לספק את הצרכים הארוטיים והרגשיים שלהם, הרי שמערכת יחסים עם בן זוג אחד לא תמיד יכולה לספק אותם בו זמנית".