שתף קטע נבחר
 

מסוכסכים? תחשבו חיובי

המחוקק כבר הבין את יתרונות הגישור וקבע בחוק שחובה לנסות ליישב סכסוכים במשפחה לפני שמגישים תביעה לבית המשפט. מה הסמכויות של המגשר? האם הוא חייב להיות עו"ד, ולמה עדיף בכלל גישור פרטי? אתם שאלתם ועורכת הדין רחל דון יחייא השיבה

תפקיד המגשר הוא להביא אנשים שמצויים בסכסוך ומחלוקת לידי הסכמה במקום ששופט, שופטת או בורר ינחיתו עליהם פתרון כפוי. המחוקק הבין את יתרונות הגישור במיוחד בתחום של דיני משפחה, ובשנת 2016 נכנס לתוקף החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה. החוק קובע כי לפני הגשת תביעה בעניין משפחתי חובה להגיש לבית המשפט בקשה ליישוב הסכסוך, שלאחריה מוזמנים הצדדים ל-4 פגישות ביחידת הסיוע. מטרת החוק היא לצמצם את ההתדיינות המשפטית בין בני משפחה, ולנסות ליישב סכסוכים ביניהם בדרכי שלום תוך התחשבות בטובת כל הצדדים וכל המשפחה.

 

עורכת הדין דון יחייא מסבירה שהכי טוב להגיע לגישור מלכתחילה במקום לפנות לבית המשפט. אז מתי שווה לוותר על תביעה? מתי הולכים לגישור? למי זה מתאים ואיך זה עובד?

 

רחל דון יחייא , עורכת דין לענייני משפחה, עורכת דין מסחרית, מומחית למשא ומתן ומגשרת השיבה לכל השאלות שלכם. צפו בשידור

 

 

 

 

מני שאל: אשתי ציינה בתביעה שהגישה נגדי שהגישור לא צלח בגלל שלא הסכמתי לסעיף שהיא התעקשה עליו. מותר לה לחשוף את בית המשפט לפרטים מהליך הגישור?

 

עו"ד דון יחייא השיבה שאסור לחשוף פרטים מהליך גישור. מצב שבו עורך הדין חושף פרטים מהליך הגישור בתוך כתב התביעה הוא נדיר. במקרה שכזזה באפשרותך להתלונן על עורך הדין, לבקש מהשופט להתעלם מהפרטים ואפילו להכחיש אותם כדי שלא ישפיעו עליו בתת המודע.

 

אחד מעקרונות הגישור הוא שההליך סודי לגמרי ופרטים לא דולפים החוצה גם אם הגישור נכשל.

 

ליאת שאלה: חובה שהמגשר יהיה עו"ד?

 

המגשר לא חייב להיות עורך דין, אבל מאוד כדאי שהוא יהיה עורך דין, מכמה סיבות. קודם כל מטרת הגישור היא להגיע להסכם, ומי שמתאים לכתוב את ההסכם הזה הוא עורך דין. לאחר מכן צריך לאשר את ההסכם בבית משפט, ולשם כך צריך עורך דין. אפילו במהלך המשא ומתן, עו"ד שמתמצא בתחום יודע את האלטרנטיבות בבית המשפט ויכול להדריך כל צד מתי כדאי ולא כדאי לו להתפשר, ולהסביר את החלופות. בנוסף, רק עו"ד יכול לבצע וליישם את כל התוצאות של הגישור כמו להעביר חצי דירה בין הצדדים, לסגור חשבונות בנק, או להעביר מניות בחברה, ואני גם אגלה סוד – זה הרבה יותר חסכוני לעשות את זה בצורה כזאת.

 

כשניגשים לעורך דין עם הסכם גישור חתום ומבקשים ממנו לבצע העברת חצי דירה לבעל לשעבר, אז הוא לוקח שכר טרחה גבוה. לעומת זאת חלק מהמגשרים, וגם אני, עושים את זה כחלק מהגישור, וזה הרבה יותר משתלם.

 

אלדור שאל: אני חתום על הסכם שותפות בעסק שאחד הסעיפים בו אומר שבמקרה של סכסוך הצדדים מתחייבים לפנות לגישור לפני הגשת תביעה. השותף נתפס גונב מהעסק – אני יכול לתבוע?

 

עקרונית, אם חתמת על הסכם והכנסת סעיף, א אתה צריך ללכת לפי הסעיף ואין שום סיבה שלא תעשה את זה. הגישור עצמו יכול להיות פגישה אחת, והוא יכול גם להסתיים בלא כלום ומיד לאחריו הולכים לתביעה. אבל אני רוצה להגיד לך שגם כדאי לך לנסות ללכת לגישור. הסיבה היא שתמיד תוכל להתלונן על הגניבה במשטרה נגד השותף ויהיה הליך פלילי, אבל הרי אתה רוצה להשיג תוצאה בשביל עצמך – לקבל פיצוי, שהשותף יצא מהעסק, שיחזיר את מה שהוא לקח. את כל אלה תוכל להשיג בצורה הרבה יותר טובה אם תשב איתו בגישור.

 

לו יש אינטרס מובהק שלא יפורסם ברבים שגנב מהעסק, והוא לא רוצה כתם פלילי עליו, וגם לך יש אולי אינטרס שלא ישמיצו את העסק ושלא ידעו שהיו בו בעיות. אז יושבים ומגיעים להסדר שאתה תקבל בו מן הסתם הרבה יותר, מאשר שתחכה שנים שיהיה הליך פלילי ואחרי זה תביעה אזרחית, וגם יהיה לך מאיפה לגבות את הכסף אם הוא לא יסתבך בצרות אלא יוכל להסדיר איתך את הדברים בשקט וזה פיתרון הרבה יותר טוב מכל הבחינות.

 

מיטל שאלה: מה הסמכות של המגשר? הוא יכול לכפות על הצדדים לעשות משהו או להתפשר?

 

חד משמעית לא. המגשר לא יכול לכפות כלום. הוא לא מחליט, הוא "גשר" והוא שם כדי שהצדדים יוכלו להגיע להסכמה בעזרתו. זה גם הסוד של הגישור. בכל רגע, כל אחד מכם יכול בלי לשאול את השני או את המגשר יכול להגיד "די לי, הגישור נגמר, אני הולך לבית משפט". אני מקווה שזה לא קורה ובדרך כלל למגשר טוב זה לא קורה, אבל זה יכול לקרות. השליטה בידיים שלכם. המגשר גם לא כופה את התוצאה של הגישור, שהיא לפי מה שאתם מסכמים, כך שאין מה לדאוג. זה ההבדל הגדול בין שופט או בורר שכופה את התוצאה עליכם, לבין גישור ששם אתם המחליטים והכל הולך לפי מה שאתה רוצים.

 

יוגב שאל: הגישור מחייב כמו פסק דין של בית משפט? אפשר לממש את ההחלטה בהוצאה לפועל?

 

באופן עקרוני, לוקחים את ההסכם שעליו חותמים הצדדים ומביאים אותו לאישור בית המשפט, ואז ההסכם הופך גם לפסק דין. ולכן אם יש הפרה של ההסכם ניגשים ישר להוצאה לפועל. בתחום דיני המשפחה אישור ההסכם הוא מהותי כי רוצים שהצדדי יופיעו בפני בית המשפט, שיוכל לראות שהצדדים חתמו על ההסכם מרצונם החופש ולא מתוך השפעה בלתי הוגנת. בתחומים אחרים לא חייבים אישור ואז יש רק הסכם ובמידה שמישהו מפר אותו, צריך לתבוע בבית המשפט לפני שניגשים להוצאה לפועל.

בגישור רגיל מאשרים את ההסכם, ולאחר מכן הוא ניתן לממש אותו באופן מידי בהוצאה לפועל כמו כל פסק דין אחר – וזה היתרון.

 

נאוה שאלה: אני ובעלי החלטנו להיפרד בגישור. מותר לנו להיות מיוצגים על ידי עורך דין?

 

כן. בגישור בעצם כמעט הכל מותר. אפשר להביא עו"ד אחד לשניכם או לכל אחד בנפרד וזה יכול להיות לכל אורך הגישור אם תרצו, אף שבדרך כלל זה לא ככה. הגישור עובד יותר טוב אם לפחות במשא ומתן לא נמצאים כל הזמן עורכי דין שמתכתשים ביניהם . אבל זה ניתן, ולפעמים כך קורה אם רוצים, כי הכי חשוב זה שכל צד ירגיש ביטחון שהוא לא מפספס שום דבר.

 

לפעמים אני ממליצה לצדדים ללכת לעו"ד לאחר שיש טיוטה של הסכם הגישור, לשלם לו שעת ייעוץ שיעבור על ההסכם וירגיע אותם שהם מוגנים. ישנם גם מצבים שעורך דין מגיע רק עם צד אחד וזה לגיטימי – הכל מותר.

 

הדר שאלה: אני מגישה תביעת גירושים נגד בעל שמירר לי את החיים והורשע באלימות כלפיי. אני באמת חייבת לפי החוק לשבת איתו אחד על אחד בגישור?

 

החוק מחייב לשבת יחד ולנסות לפתור את העניין בגישור. זה לא במתכונת של "אחד על אחד" כי יושב אתכם איש מקצוע, וגם ניתן להפסיק את הגישור אחרי פגישה אחת, אז לא צריך לפחד מזה. אבל אני חושבת שכדאי לך לנסות את הגישור. היום גם במשפטים פליליים יש גישורים ולפעמים התוצאה היא יותר טובה מפני שאם סבלת מאלימות בוודאי קיבלת צו הגנה ואת יכולה גם לתבוע אותו בנפרד, אבל כדי להתגרש ולעשות את זה נכון, עדיין שווה לך שזה ייעשה בצורה נורמלית. אם יש מצב שאת ממש מפחדת מבעלך וקשה לך, את יכולה להגיש בקשה לפטור אותך מהגישור ואולי בית המשפט יסכים, אך הדרך החכמה יותר היא לגשת לגישור מבלי לעבור בבית המשפט.

 

בגישור פרטי הכל גמיש ומותאם לפי מידה. המגשר יכול להחליט שאתם לא יושבים ביחד אלא שהוא נפגש עם כל אחד לחוד. אז אם את רוצה לגמור את ההליך הכי טוב שאפשר את יכולה לעשות את זה גם כשיש גישור בתוך העניין.

 

אלדד שאל: כמה זמן לוקח תהליך של גישור וכמה זה עולה?

 

אין לכך תשובה אחת. הגישור תפור לפי מידה לכל לקוח ולקוח. היו לי כמה מקרים של זוגות שהיו ביחסים טובים ודיסקסו ופתרו את רוב השאלות ביניהם עוד לפני שהגיעו אלי. וכשהם הגיעו אלי ישבנו בפגישה אחת, גמרנו את כל העניינים והכנתי טיוטה של הסכם. אבל זה יותר נדיר. בדרך כלל גם גישור ארוך לוקח כמה חודשים, לעומת כמה שנים בבית משפט.

 

גישור זה התהליך הכי קצר והכי זול. כל מגשר כמובן קובע את העלות שלו ויש כמה שיטות. יש שיטה של כלות גלובלית שבה הסכום הסופי קבוע מראש, אני לא הולכת לפי השיטה הזאת כי אני חושבת שהיא לא נכונה. אני לוקחת לפי שעה, כמו שהרבה מגשרים אחרים עושים. כשלוקחים לפי שעה זה גם יותר הגון וגם יותר נכון. מי שמסיים את הגישור מהר, יש לו גישור זול. מי שזקוק ליותר זמן, עולה לו יותר. אני יכולה רק להגיד לך שמה שלא יהיה – זה בוודאי יותר זול יותר מהיר מכל הליך אחר.

 

עומר שאל: אני ואשתי היינו בגישור שהתפוצץ ללא הסכמה והיא הגישה בקשה ליישוב סכסוך. נהיה חייבים לעבור את פגישות המהו"ת למרות שניסינו גישור?

 

פורמלית כן. כל מי שרוצה להגיש תביעה בענייני משפחה צריך קודם כל להגיש בקשה ליישוב סכסוך וללכת לפגישת מהות. כמובן, יש גם אפשרות אם שניכם בהסכמה שזה מיותר בשבילכם, אפשר להגיש בקשה לקיצור הליכים שבה תציינו שכבר עשיתם גישור. הגישור של בית המשפט נועד רק לעזור להגיע למטרה של הסכם ולא לטרטר אתכם אם כבר ניסיתם.

 

עם זאת, שווה לפעמים לנסות עוד פעם. קרה לי לא אחת שהגישו אלי בני זוג שהיו כבר בגישור שלא הצליח ובכל זאת הם באו וגמרו בהסכם. זה עניין סודי ומדהים, מעין מיסטי, העניין של המגשר הספציפי והיכולת שלו לתקשר עם האנשים. יכול להיות שעם מגשר אחד לא הצלחתם ועם המגשר השני כן תצליחו. מה אכפת לכם לנסות? בואו לפגישה ואם לא יצליח תלכו לתביעות שלכם.

 

מאור שאל: איך אפשר לוודא שאחד הצדדים לא יחשוף בבית משפט פרטים מתוך הגישור?

 

באופן עקרוני אסור לחשוף פרטים מתוך הגישור. אם שמת לב, מני שאל שאלה דומה על עורך דין שחשף פרטים, שזה מאוד נדיר, אבל צד לסכסוך יכול כן להגיד או "לפלוט" משהו ואין דרך באמת לוודא שהוא לא יגיד משהו. אפשר כמובן להגיד שזה לא נכון בכלל, שהוא מטעה את בית המשפט ולבקש מבית המשפט להתעלם מזה, אבל יש לי גם טיפ בשבילכם: בגישור יש מנגנון שמאפשר לכם לא לגלות סוד שיש לכם לצד השני, אבל כן לגלות אותו למגשר.

 

כשהמגשר יושב אתכם לבד הוא כמו עו"ד שלכם, שום דבר לא יוצא החוצה. הוא לא מספר לצד השני, הוא לא מספר לבית המשפט ולאף אחד אחר. לפעמים זה טוב שאתה מספר לו את זה, אפילו כדי לחסוך עגמת נפש מהצד השני. למשל בעל שרוצה להגיש שאשתו היא בזבזנית מאוד גדולה ולכן הוא רוצה שהמזונות שלו ישמשו קודם כל לשלם את שכר הדירה ולא יגיעו ישירות לידיים שלה, כדי שלא יחסר לה אחר כך לשלם את שכר הדירה. הוא לא יגיד לה את זה, זה לא נשמע טוב, אבל הוא יכול להגיד את זה למגשר ולבקש מהמגשר להציע לה הצעה כזאת בלי להיכנס לנימוקים. סודות אפשר לגלות למגשר ואז אין סכנה שהצד השני יגיד משהו בזמן הגישור ובכל זאת הקסם של הגישור עובד. כלומר כל צד שוטח את האינטרסים שלו בפני המגשר, והמגשר יכול בדרך הכי טובה לנתב את זה להסכם.

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

 

 


פורסם לראשונה 23/04/2019 14:48

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים