שנה לאסון השיטפון: "החשש - שישכחו"
בציון שנה לאסון, בו נהרגו תשע נערות ונער, מבקשים ניצולי השיטפון: "לנו היה מזל, אבל אנחנו רוצים שיזכרו את מי שלא היה לו". המשפחות דורשות מנתניהו לממש את הבטחתו להקים ועדת חקירה ממלכתית למחדלים: "רוצים שייקחו אחריות". הערב יערכו עצרת זיכרון בכיכר הבימה
היום (ד') תיערך בכיכר הבימה בתל אביב עצרת לציון שנה לאסון הכבד בנחל צפית, שבו נספו בשיטפון תשע נערות ונער במהלך טיול של מכינה קדם-צבאית. במהלך העצרת, אותה יזמו חלק מן הניצולים, צפויות המשפחות לדרוש מראש הממשלה בנימין נתניהו לעמוד בהתחייבותו להקים ועדת חקירה ממלכתית כדי לבחון את המחדלים שהובילו לאסון – שעד כה לא הוקמה. העצרת תחל בשעה 18:00 עם מעגלי שיח בכיכר, ובשעה 20:00 יתקיים טקס הזיכרון לנספים.
"לפני מספר חודשים דיברתי עם שרי, ניצולה מהאסון, והחלטנו שאנחנו רוצות לארגן עצרת לציון שנה", מספרת גיל לירון, ניצולה נוספת, על היוזמה. "חשוב לנו שיזכרו את מה שקרה כי אני חושבת שזה היה אירוע שאפשר רק ללמוד ממנו. אני חוששת שברגע שישכחו ממנו, יקרו בעתיד מקרים דומים. לצערי, אני מאמינה שהרבה פעמים עד שלא מתרחשת טעות – לא נזהרים. ברגע שהאסון הזה יישכח, אסונות דומים עלולים להתרחש שוב בעתיד. לי באופן אישי היה מזל, אבל אני רוצה שיזכרו את מי שלא היה לו".
לארגון העצרת הצטרפה גם עדן כהן, אחותה של רומי ז"ל, שנספתה באסון. "הרעיון מאחורי העצרת היה לקיים שיח על מנהיגות ובמיוחד על איך מנהיג אמור להתנהל. אנחנו רוצים להביא לקריאה לעם על הצורך במנהיגות אחרת. בסופו של דבר, אם הייתה מנהיגות ואחריות – האסון הזה לא היה קורה. אפשר גם אחרת. חשוב לנו להדגיש שהאסון בנחל צפית לא קרה סתם, אלא הוא תוצאה של שרשרת של חינוך לקוי ומנהיגות לקויה. זה המסר שאנחנו רוצים להעביר מחר בכיכר הבימה".
כהן מספרת כי מאז שניצולי האסון יזמו את הרעיון של קיום העצרת, גם המשפחות נרתמו אליו. "לא יכולנו שלא להירתם ולקחת חלק עם הרעיון של העצרת, ומאז אנחנו מקדמים את זה. יש סיבה אמיתית מאחורי הקיום של העצרת הזו. אנחנו רוצים לקיים שיח אמיתי על הגורמים שהובילו לאסון הכבד, להניח רגע את ההנצחה של הילדים בצד ופשוט לדבר על למה זה קרה. ברגעי משבר עם ישראל מתאחד ונרתם, והאסון הזה היה אסון לאומי. מאז שזה קרה עברה שנה ובמהלכה קיבלנו תמיכה מכל כך הרבה אנשים".
לדברי כהן, אחד החששות הגדולים של הניצולים ובני משפחות הנספים הוא שהזיכרון יתעמעם וייטשטש, ושהאסון הכבד יישכח. "זה משהו שיכול לקרות. עם הזמן דברים נעלמים מתחת לפני השטח ודווקא בגלל זה חשוב לנו להזכיר ולגרום לזה שהאסון לא יישכח. אנחנו אמנם רוצים להנציח את הנספים, אבל גם להזכיר את נושא האחריות. חייבים לגרום לכך שאסון כזה פשוט לא יקרה יותר. מאוד חשוב לנו שאנשים יבואו וייקחו חלק בעצרת הזו".
"אנחנו מודים לעם ישראל שמזדהה איתנו ולניצולים שיזמו את האירוע", אומרת שרית אנג'ל אור, אימה של אלה ז"ל שנספתה באסון. "לפני שנה חרב עלינו עולמנו, ומה שחיזק אותנו בשבעה היה כששמענו שבני נוער מכל רחבי הארץ יזמו והשתתפו במעגלי שיח, דיברו, ושוחחו על האסון. הרגשנו את החיבוק של עם ישראל ובעיקר את זה של הנוער. זה גרם לנו להרגיש שהאסון הפך לאירוע לאומי, ולא האירוע הפרטי שלנו. מתוך זה יצאנו לדרך".
"אנחנו רוצים שתילקח אחריות לאסון הזה, ואנחנו מצפים שהמסר הזה ייצא מאותם בני נוער שנמצאים כרגע במכינות ומשרתים בצה"ל. אנחנו רוצים שהם ידרשו מהממשלה לקחת אחריות כדי שאסון כזה לא יחזור עוד לעולם. אנחנו מקווים שהעצרת תעורר משהו, ושכמו שראש הממשלה הבטיח אכן תהיה ועדה שתבחן את כל ההתנהלות שהובילה לאסון, כי היא הייתה כושלת".