מוסווים במדבר, מחכים לטונות חשיש והרואין: העשור העמוס של יחידת מג"ן
לא הגדר, לא הצבא המצרי ולא החשש מהכלא הפחיתו את הברחות הסמים - ובשנה האחרונה נרשמה עלייה של 10% בכמות הניסיונות. מי שנלחמת בתופעה היא יחידת המשטרה "מודיעין, גבולות, נגב" שהוקמה לפני 11 שנים. בראיון ל-ynet מספר המפקד שלה על קרטל המשפחות, על ההשפעה של שיח הלגליזציה ועל מה עושים כשרואים 40 מצרים צועדים לגבול עם שקים על הגב
הקמת הגדר עם מצרים הובילה את סוחרי הסמים להגביר את התעוזה. עשרות מצרים עם שקי קנאביס על הגב, ירי לעבר חיילים מצרים, גידולי סמים בשטחי אש, תפיסת אלפי טונות של סמים, וניסיונות לגייס חיילים כדי לאסוף מודיעין, ביחידת מג"ן (מודיעין, גבולות, נגב) כבר ראו הכל. ואז הגיע השיח על הלגליזציה ובעקבותיו מדיניות אי-ההפללה, ולוחמי היחידה - שתפקידה לשמור על הגבול ובעיקר לדאוג שסמים ואמל"ח לא ימצאו את דרכם לישראל ממצרים וירדן - עובדים מסביב לשעון. לפי הערכות היחידה של משטרת דרום, ישנה עלייה של כ-10% בניסיונות ההברחה בשנה האחרונה.
סנ"צ אמיר דגוני (43), המפקד הרביעי בהיסטוריה של היחידה, ששירת ביחידת אתגר וביחב"ל, מתפנה לסכם עשור מוצלח. היחידה הוקמה ב-2008 ועד 2012 התעסקה בעיקר בגבול ירדן, משם הוברחו הסמים הקשים יותר.
הרואין, למשל, עובר מירדן לישראל ומשם למצרים, שכן מדובר בצרכני הרואין כבדים יותר מאשר בארץ. הגבול עם מצרים היה רק על הנייר, שכן לא הייתה גדר או מכשול שיעמוד בפני סוחרי הנשים, סוחרי הסמים, מבקשי המקלט ומהגרי העבודה. כניסתם של מבקשי המקלט דרך גבול מצרים הובילה לבניית הגדר באורך יותר מ-200 ק"מ. "מ-2012 אנחנו מבינים שעיקר הבעיה שלנו היא גבול מצרים", הוא אומר. "ב-2013 הסתיימה הקמת הגדר שעצרה לחלוטין את תופעת המסתננים".
- איך זה בעצם עובד?
"כיום קיימות כעשר רשתות הברחה דומיננטיות. יש כמה משפחות שזה העיסוק העיקרי שלהם. זה עובר מאב לבן במשך דורות".
מדובר במשפחות בדואיות המכירות את השטח היטב והקמת הגדר לא עצרה את העסק שלהם. האם נראו מבריחים יהודים? דגוני עונה בשלילה: "אין דבר כזה. הם יכולים לממן או להזמין. מעולם לא נתקלנו במבריח יהודי".
ביחידה לא יודעים מה שיעור ההברחות שמסוכלות. גם אין הערכה לגבי כמות הסמים הכללית שמגיעה לישראל ממצרים. אבל מנתוני תפיסת של הסמים של המשטרה מ-2014 עד 2018 ניתן לראות עליה סדורה במספרי תפיסת המריחואנה. ניתן לראות בכך הצלחה בשיטות הסיכול של המשטרה, לכאורה משום שביחידה למדו את השטח ואת שיטות הפעולה של סוחרי הסמים. אבל כאמור, מספר ההברחות הלא מסוכלות לא ידועה.
בנוסף, לאחר הקמת הגדר החלו סוחרי הסמים לגדל מריחואנה גם בשטחי אש, כך שהעלייה בתפיסות של מריחואנה מייצגת גם את הנעשה בשטח ישראל. קשה לומר אם העלייה בהיקף תפיסות המריחואנה נובעת מהביקוש, מעלייה בניסיונות ההברחה, שיפור בעבודת היחידה או מכל הגורמים גם יחד. כך או כך, המספרים מדברים בעד עצמם.
"מדובר בהמון כסף", מדגיש סנ"צ דגוני. "ואיפה שיש כסף יהיה מי שינסה לגרוף את הקופון ולהרוויח. התופעה של שינויי החקיקה בתחום הגראס מביאים לעלייה משמעותית בצריכה. בשנה האחרונה אנחנו מזהים את זה בצורה יותר בוטה".
בהערכה גסה סבורים ביחידת מג"ן שיש עליה של כ-10% בהיקף ההברחות. אם בשנים עברו התפיסות של היחידה היו בעיקר חשיש, כיום רוב החומר שנתפס הוא מריחואנה. דגוני: "חשיש היה עובר בשק שנקרא בעגה המקצועית 'סנדוק', במשקל 25 ק"ג. הגראס עובר בשקים הרבה יותר גדולים אבל במשקל קטן יותר מהסנדוק. אפשר ממש לראות סבלים שנושאים את השקים כמו מקררים על הגב שלהם, או מצרים שזורקים חבילות של קילו מעל הגדר שארוז בחמגשיות, כשבפנים הפרחים היבשים". כל הברחה יכולה לנוע בין 50 קילו ועד חצי טון.
בסוף מרץ האחרון סיכלו לוחמי מג"ן הברחה של כ-43 קילו קנביס וכ-24 קילו חשיש. הם עצרו תושבי ביר הדג' ושגב שלום שהעמיסו על טרקטורונים את מה שהמצרים העבירו. אחד מהם איבד שליטה במהלך הבריחה ופגע בחזית ניידת משטרה.
הצרה במלחמה הכלכלית
"יש עליה במוטיבציה לנסות ולהעביר יותר סמים", מסביר דגוני. אם כל קילו של חשיש או קנאביס שווים בהערכה גסה כ-30 אלף שקל, וכל הברחה ממוצעת יכולה לנוע בין 100 ל-200 קילו, תעשו לבד את החשבון. "הרבה מההברחות האלה לא יוצאות לפועל. כמעט כל יום יש ניסיון לחדר את הגבול ולבצע הברחה. ברוב הגזרות הצבא יודע ומצליח לשבש. אבל ראינו שכמות החומר בכל זאת עברה והיקף ההברחה עלתה משמעותית.
"כשרואים 30-40 מצרים צועדים לכיוון הגבול עם חבילות עליהם מבינים שזה משהו גדול. באחת התפיסות האחרונות שלנו הגיעו 20 מבריחים מצרים, סוחבים כל אחד על הגב תיק גדול שמכיל סמים, ועוד חבר'ה שסוחבים סולם, ויחד איתם כיתת רת"ק, שזה חבר'ה שכל תפקידם לירות על השוטרים המצרים שלא יפריעו לביצוע ההברחה. היות ויש הרבה כסף הם לא רוצים לסכן אותו. למזלנו אף חייל ישראלי לא נפגע אבל כדורים כבר פגעו בג'יפים צבאיים ובבסיס צבאי".
כאמור, שיטות ההברחה הן פשוטות ופרימיטיביות יחסית - פשוט זורקים את הסמים מהגבול המצרי לישראלי.
עדיין פתוחה השאלה מדוע, בנוסף על סיכולי ההברחות, ביחידה לא מתמקדים בלחימה כלכלית נגד רשתות ההברחה. פגיעה כלכלית בארגונים אמורה להוביל לירידה בכדאיות הפשיעה ולאובדן כוח בשטח.
"בעבר העברות הכספים היו מתבצעות פיזית", הוא מוסיף. "בעיקר בגבול ירדן. המבריחים היו יוצאים מגבול ירדן עם כסף עליהם. בירדן התשלום היה מתבצע מראש, מה שלא קורה במצרים. במצרים הכסף משולם אחרי ההברחה. הוא עובר דרך בנקים ברשות. הם מפקידים את הכסף בבנקים בחברון, בדהריה, בשטחי הרשות הפלסטינית ומשם זה עובר לצד המצרי. ברגע שנוריד את הרווחיות זה יפגע להם במוטיבציה. אבל זה לא כזה פשוט. זה לא שמגיע מישהו עם שלט 'אני מונית הכסף'. עושים שימוש באנשי קש, אנשים בדרגה שלישית שקשה לאתר".
בשנה האחרונה, מציין דגוני, היו שתי תפיסות של מאות אלפי שקלים שמימנו את אחת ההברחות. הכספים נתפסו בדרך לחברון וחולטו. אבל במשטרה לא גיבשו די ראיות להגשת כתב אישום נגד איש הכספים. "הוא טען שאלה כספי ירושה שלו. כיום יש שילוב זרועות עם רשויות המס".
ניסו לעקוב אחרינו
עיקר הבעיה נעוץ בעובדה שאנשי היחידה תופסים רק את הבלדרים ולא תמיד יכולים להגיע לכל רשת ההברחה. "יש אנשים שהתפקיד שלהם זה להיות הבלדר. מזמין החומר יכול להיות גם ראש ארגון פשיעה. הוא פונה לקמב"ץ הברחות, שזה מישהו שזה כל עיסוקו בחיים, וברגע אחד הוא מתנתק ולא יודעים מתי וממי הסמים יגיעו. קמב"ץ ההברחות הישראלי עובד מול מקבילו המצרי ומתחילים להוציא את ההברחה לפועל. אנחנו רואים מגמה שהרבה יותר חבר'ה צעירים מבקשים להיכנס לתחום בגלל הרווח הכספי. לרוב הם לא מצליחים כי זה קשה. אותן משפחות, שהן סוג של קרטל, מסבירות להם בעדינות שזה השטח שלהן.
"היו כמה ניסיונות להתחקות אחרי פעילות היחידה אבל זה לא יתרום להם הרבה. גם אם יעקבו אחרינו זה לא יוביל אותם לשום מקום. כמו שאנחנו מפעילים מודיעין גם הם מפעילים מודיעין. אנחנו יודעים על מספר לא מבוטל של ניסיונות להגיע לחיילים ופשוט לשחד אותם. בין אם זה נהגים מבסיסים צבאיים שרק יתריעו אם מג"ן הגיעו לפעילות אצלם, או אפילו ניסיון ליצור קשר עם חיילות שמשרתות בחמ"ל איסוף".
לאחרונה התנהלה חקירה נגד שני מבריחים שפנו לחייל המשרת בחטיבת שגיא והציעו למלא את הכיס שלו בכסף. במג"ן החלו להפעיל אותו לאחר שהחייל פנה עם המידע למשטרה הצבאית, אך לא הצליחו לגבש נגדם ראיות.
בשנה האחרונה נעצרו שש רשתות הברחה אבל במג"ן צופים שהפעילות רק תלך ותגדל. אולם נראה שאם במשטרה לא יפעלו לחנוק את רשתות ההברחה מבחינה כלכלית, הסמים ימשיכו לזרום לישראל.