איראן: "נשוב למו"מ רק אם ארה"ב תסיר הסנקציות ותתנצל"
בשבוע שבו החריפה ארה"ב את "חנק הנפט" על איראן, הנשיא רוחאני אמר כי ארצו מוכנה לשוב לשולחן הדיונים - רק בתנאי שהסנקציות יוסרו: "רוצים לשבור אותנו, עלינו לגרום להם להתחרט". המנהיג העליון חמינאי: "נייצא כמה נפט שנרצה"
נשיא איראן, חסן רוחאני, אמר היום (ד') כי ארצו "מוכנה לשוב למשא ומתן עם ארה"ב רק בתנאי שתסיר את הסנקציות ותתנצל".
שלשום, כשנה לאחר שהחליטה ארצות הברית לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן, הבית הלבן הודיע באופן רשמי כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט שלא להאריך את הפטור שקיבלו כמה מדינות מכיבוד החרם שהטילה ארה"ב על מגזר הנפט האיראני. לפי הודעת הבית הלבן, כשתוקף הפטור שקיבלו אותן מדינות יפוג ב-2 במאי – הוא לא יחודש. מחירי הנפט עלו אתמול לרמת שיא מאז נובמבר.
בתגובה ראשונה לצעד, אמר רוחאני כי "ארצות הברית לא מוכנה לקיים משא ומתן וכל צעדיה נועדו לשבור את האומה האיראנית. עלינו לגרום לה להתחרט על החלטתה ואין לנו ברירה אלא להיאבק בה".
הנשיא האיראני הוסיף כי "תמיד היינו אנשי משא ומתן ודיפלומטיה, בדיוק כפי שהיינו אנשי מלחמה והגנה. משא ומתן אפשרי רק אם כל הסנקציות יוסרו והם יתנצלו על מעשיהם הבלתי חוקיים. זה אפשרי רק אם ישנו כבוד הדדי", הוסיף רוחאני.
גם המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, התייחס לסנקציות האמריקניות ואמר כי "מאמציה של ארצות הברית להטיל סנקציות על הנפט האיראני לא יובילו לכלום". לדבריו, "איראן יכולה לייצא כמה נפט שצריך".
צעד נוסף של ארה"ב מהשבועות האחרונים היה הכרזה על משמרות המהפכה של איראן כארגון טרור. המפקד החדש של הארגון, חוסיין סלאמי, צוטט ברשת "אל מיאדין" הלבנונית המקורת לאיראן, באומרו כי "עלינו להרחיב את מעגל הכוח שלנו כך שלאויב לא יהיה מקום בטוח בעולם. כוח קודס ומפקדו, קאסם סולימאני, פעלו רבות על מנת לסיים את הדומיננטיות של ארצות הברית במזרח התיכון".
משמעות ההודעה האמריקנית מהשבוע היא שכעת ארה"ב מצפה מכל בעלות בריתה, בלי יוצא מן הכלל, להפסיק לייבא נפט מאיראן – צעד שיפגע קשה עוד יותר בכלכלה האיראנית, התלויה מאוד במגזר הנפט ונחנקת תחת הסנקציות האמריקניות. עד כה נהנו חמש מדינות מפטור מהחרם הזה, בהן יפן, דרום קוריאה וטורקיה. מעתה אם ימשיכו לייבא נפט מאיראן – יהיו נתונות לסנקציות אמריקניות בעצמן.
בהודעת הבית הלבן נמסר כי מטרת ההחלטה היא "להביא לאפס את ייצוא הנפט של איראן, וכך לשלול מהמשטר האיראני את מקור ההכנסה המרכזי שלו". לפי ההודעה האמריקנית, ארה"ב, סעודיה ואיחוד האמירויות סיכמו לוודא שההיצע בתחום הנפט יענה על הביקוש העולמי גם כאשר הנפט האיראני יסולק מהשוק
יצוין כי עדיין לא ברור אם למדינות תינתן אפשרות להפחית את ייבוא הנפט מאיראן בהדרגה, או שהן יהיו חייבות להפסיק לחלוטין את ייבואו כבר ב-2 במאי.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על הודעת הבית הלבן, ואמר כי "ההחלטה של הנשיא טראמפ והממשל האמריקני היא בעלת חשיבות רבה להגברת הלחץ על משטר הטרור האיראני. אנו עומדים לצד נחישותה של ארה"ב נגד התוקפנות האיראנית וזוהי הדרך הנכונה לעצור אותה".