עימות ראשון בין פוטין לקומיקאי היהודי שנבחר לנשיא
אוקראינה זועמת על החלטת פוטין לאשר בהליך מזורז אזרחות לתושבי הרפובליקות של הבדלנים הפרו רוסים. הנשיא החדש זלנסקי, שנבחר השבוע ברוב מוחץ, דורש מהמערב עוד סנקציות נגד רוסיה: "מדינה כובשת"
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם היום על צו שמזרז את הליך האזרחות של תושבי אוקראינה, שחיים באזורים שנשלטים בידי בדלנים פרו-רוסים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בצו שפורסם באתר הקרמלין נכתב שרוסיה תבחן את בקשות האזרחות של תושבי הרפובליקות של דונייצק ולוהנסק במזרח אוקראינה תוך פחות משלושה חודשים. מי שבקשת האזרחות שלו תאושר יצטרך להצהיר על נאמנות לרוסיה.
רק אוקראינים שברשותם תעודות זהות שהונפקו על ידי השלטון הבלדני החדש בדונייצק ולוהנסק יהיו זכאים להליך אזרחות מזורז. ברשויות של שתי הרפובליקות אמרו היום שעד כה הנפיקו כ-300 אלף תעודות זהות כאלה באזור שבו חיים 3.7 מיליון איש.
החלטתו של פוטין מעמידה במבחן את שלטונו החדש של וולדימיר זלנסקי, קומיקאי יהודי חסר ניסיון פוליטי שהדהים כשהביס את הנשיא המכהן פטרו פורושנקו בבחירות. בלשכתו של זלנסקי אמרו היום שהצעד של רוסיה מוכיח שמדובר במדינה כובשת ותוקפנית שלוקחת חלק פעיל בסכסוך במזרח אוקראינה.
"זה לא מקרב אותנו למטרה העיקרית – להפסיק את המלחמה", אמרו בלשכת הנשיא החדש. זלנסקי קרא להטיל סנקציות בינלאומיות נוספות על רוסיה בעקבות צו האזרחות החדש. בלשכתו אמרו שקייב "בונה על הגברת הלחץ הדיפלומטי והסנקציות נגד הפדרציה הרוסית. הפדרציה הרוסית הכירה באחריות שלה כמדינה כובשת".
בארה"ב הגיבו לצו של פוטין ואמרו שמדובר בהחלטה "אבסורדית" שמערערת את האזור עוד יותר. פוטין אמר היום שרוסיה לא מעוניינת שהצו "גרום לבעיות עבור הממשל החדש באוקראינה". לפי נשיא רוסיה הסיבה לחתימה על צו האזרחות היא הומניטארית. פוטין הוסיף שתושבי הרפובליקות של דונייצק ולוהנסק סובלים ונותרו ללא זכויות אזרחיות.
נשיא אוקראינה היוצא פטרו פורושנקו, שהחליף בשלטון את ויקטור ינוקוביץ' הפרו רוסי שהודח בהפיכה, גינה את הצו של הקרמלין. פורושנקו אמר שהצו של פוטין הוא "פעולה חסרת תקדים נוספת במסגרת ההתערבות הרוסית בענייניה של אוקראינה".
המלחמה במזרח אוקראינה בין הכוחות האוקראיניים לבדלנים הפרו רוסים נמשכת כבר חמש שנים. היא פרצה אחרי שרוסיה סיפחה ב-2014 את חצי האי קרים מאוקראינה. בעקבות הסיפוח והמלחמה הטילו מדינות המערב סנקציות על רוסיה, שפגעו קשות בכלכלה שלה.
אוקראינה ובעלות בריתה מאשימות את רוסיה במעורבות ישירה בקרבות. מוסקבה דוחה את הטענות האלה. עד כה נהרגו במלחמה במזרח אוקראינה 13 אלף איש, למרות שהושג סיכום על הפסקת אש בין הבדלנים לכוחות האוקראיניים.