הנערים שהפגינו בסעודיה וראשם נערף
סעודיה התעלמה מהחוק הבינלאומי וגזרה מוות על אזרחים שנעצרו כשהיו קטינים. שניים מהם הם מוג'תבא, שנתפס עם משפחתו בשדה התעופה לפני לימודים בארה"ב, ועבד אל-כרים - ששלח הודעות על הפגנות בווטסאפ. סעודיה הוציאה השבוע להורג 37 אזרחים: "עונש על עבירות טרור"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"זה פשוט מחריד שלפחות שלושה מההרוגים היו קטינים בזמן המשפט שלהם", אמרה נציבת זכויות האדם באו"ם מישל בצ'לט, נשיאת צ'ילה לשעבר. בצ'לט הוסיפה שמקבלי ההחלטות באו"ם הביעו חשש מהיעדר הליך משפטי הוגן לנידונים למוות, על רקע הטענות שהם עברו עינויים כדי להודות בפשעים שיוחסו להם.
ההוצאות להורג היו השבוע בשש ערים ברחבי סעודיה. בארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי אמרו אתמול שרוב הנידונים למוות היו מהמיעוט השיעי, שעברו "משפטים מזויפים". לפחות 14 מהסעודים שראשם נערף הוצאו להורג בגלל השתתפות בהפגנות נגד הממשלה במחוז במזרח סעודיה ב-2011 וב-2012. הרוב השיעי באזור דרש לשים סוף לאפליה במונרכיה הסונית.
החוק הבינלאומי אוסר להוציא להורג את מי שנעצרו ומשפטם החל כשהיו קטינים. אחד מאותם נידונים למוות עבד אל-כרים אל-חוואג'. הוא נעצר לפני ארבע שנים, כשהיה בן 16. סעודיה האשימה אותו בהפצת מידע על הפגנות נגד השלטון, באמצעות הווטסאפ. במשפטו הוא הורשע "בעבירות סייבר".
מוג'תבא א-סוויקאת נעצר ב-2012, כשהיה בן 17. מוג'תבא נעצר בשדה תעופה בסעודיה, לפני טיסה עם המשפחה. הוא אמור היה להתחיל חיים חדשים בארה"ב וללמוד באוניברסיטת מערב מישיגן. לפי ארגון זכויות אדם מוג'תבא נעצר בגלל שהשתתף בהפגנות נגד השלטון במזרח סעודיה.
במעצר החוקרים היכו את מוג'תבא בכל הגוף, ואילצו אותו להודות בעבירות טרור שלא ביצע. ב-2017 קראה האוניברסיטה במישיגן לשחרורו של הצעיר שנרשם ללימודי כלכלה ואנגלית באוניברסיטה, ואמרה שהוא היה "הבטחה גדולה". מוג'תבא ועבד אל-כרים הוחזקו בבידוד במשך חודשים, ולא היו רשאים לקבל עורכי דין.
באמנסטי אמרו ש-11 מהנידונים למוות הורשעו בריגול עבור היריבה השיעית הגדולה של סעודיה – איראן. הם נידונו למוות ב-2016 והשבוע הוצאו להורג. לפי ארגון זכויות האדם Human Rights Watch 33 מ-37 הסעודים שהוצאו להורג הם שיעים. מבצע ההוצאה להורג של סעודיה הוא הגדול ביותר שלה מאז 2 בינואר 2016, אז הוציאה להורג 47 בני אדם, בהם איש דת שיעי בכיר.
הרשויות בסעודיה אמרו שההוצאות להורג היו עונש על "אידיאולוגיה טרוריסטית קיצונית", ושהנידונים למוות הקימו "תאי טרור כדי להשחית ולשבש את הביטחון" וללבות סכסוכים עדתיים. בצ'לט קראה לריאד לבחון את חוקי המאבק בטרור ולא להוציא להורג את הנידונים למוות – כולל שלושה אסירים שסיפוריהם הוצגו בפני האו"ם.
הקהילה הבינלאומית בוחנת ברצינות רבה יותר את מצב זכויות האדם בסעודיה, מאז הרצח של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. פדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד האירופי, אמרה שההוצאות להורג השבוע מטילות בספק את הכבוד שיש לסעודיה להליך משפטי הוגן ועלולות לגרום לאלימת עדתית.
אחרי סין איראן וסעודיה הן שתי המדינות שבהן מספר ההוצאות להורג הוא הגבוה ביותר. באמנסטי אמרו שסעודיה העלתה מתחילת השנה את מספר ההוצאות להורג. מתחילת 2019 סעודיה הוציאה להורג לפחות 104 בני אדם, לעומת 149 בכל 2018.