רוסיה, איראן וטורקיה נגד ההכרה בגולן: "איום על המזרח התיכון"
נציגי המדינות שהשתתפו בפסגה בקזחסטן שעוסקת ביציבות בסוריה פרסמו הצהרה משותפת בעקבות החלטת ארה"ב להכיר ברמת הגולן כשטח בריבונות ישראלית. "ההכרה חותרת נגד החוק הבינ"ל והחלטות האו"ם"
שלושה ימים אחרי שנתניהו הבטיח לקרוא ליישוב חדש שיוקם ברמת גולן על שם הנשיא טראמפ - רוסיה, איראן וטורקיה גינו את ההכרה האמריקנית בריבונות הישראלית ברמת הגולן.
בהצהרה משותפת שפרסמו אמש (שישי) מסרו שלוש המדינות כי הן מחויבות לריבונות, לעצמאות ולאחדות של סוריה בהתאם לעקרונות האו"ם.
נציגי המדינות נשאו את ההצהרה במהלך פסגה נוספת באסטנה, בירת קזחסטן, שעסקה בהחזרת היציבות בסוריה לאחר מלחמת האזרחים. "ההכרה בגולן היא חתירה נגד החוק הבינלאומי והחלטה 497 של מועצת הביטחון של האו"ם, והיא מאיימת על השלום והביטחון במזרח התיכון", מסרו המדינות.
שלוש המדינות שתומכות בסורים לא לבד. בחודש שעבר הודיעו מדינות ערב כי "החלטת טראמפ בנוגע לגולן לא משנה את המצב החוקי של האדמות שמוגדרות אדמות כבושות בהתאם לדין הבינלאומי". נציגי המדינות, שהשתתפו בפסגת הליגה הערבית, הבהירו כי הם תומכים בזכותה של סוריה להחזיר לידיה את הגולן.
שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני הודיעה גם כי בניגוד לארצות הברית, 28 המדינות החברות באיחוד לא יכירו בריבונות הישראלית בגולן. "עמדת האיחוד האירופי בעניין רמת הגולן לא השתנתה. בהתאם למשפט הבינלאומי והחלטות מועצת הביטחון של האו"ם 242 ו-497, האיחוד האירופי לא מכיר בריבונות הישראלית ברמת הגולן הכבושה".
בשאר ג'עפרי, השגריר הסורי באו"ם שהשתתף בדיון על הנושא במועצת הביטחון, אמר כי "מעשיה של ארצות הברית משאירים רק ברירה אחת - שימוש בכוח". הוא הוסיף כי ההכרה בגולן היא "חלק מפרויקט קרימינלי של ארה"ב - והצהרתו של טראמפ היא סטירה בפני העולם". ג'עפרי אף האשים את טראמפ בכך שהכיר בגולן על מנת לקבל תמיכה מהלובי היהודי בארה"ב, ועקץ את הנציג האמריקני: "אם אתם כל כך רוצים תמיכה ישראלית, אולי תתנו להם כמה מהמדינות שלכם? למה שלא תתנו להם את צפון קרוליינה?".
השגריר הישראלי דני דנון השיב לו ואמר: "שנים שאסד טובח בבני עמו ומאפשר לאיראן להתבסס צבאית בתוך סוריה כדי לפגוע במדינת ישראל. למי האו"ם רוצה לתת את הגולן - ללוחמים איראניים, למליציות שיעיות או לכוחות ג'יהאד?".
הנשיא טראמפ חתם על ההכרה ההיסטורית של ארצות הברית בריבונות ישראל בגולן, בתום פגישה עם ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון לפני כחודש.
אחרי הפגישה, יצאו השניים לעיתונאים והנשיא האמריקני חתם על המסמך. נתניהו הודה לטראמפ: "חברי היקר דונלד, הראית בעקביות תמיכה יוצאת דופן בישראל, בזכות שלנו להגן על עצמנו. אתה לעולם לא נרתע, אתה תמיד שם, כולל היום, ואני מודה לך".
בפתח דבריו אמר טראמפ לנתניהו: "אני נוקט צעד היסטורי כדי לקדם את יכולתה של מדית ישראל להגן על עצמה. פעולות של איראן בסוריה, כולל חיזבאללה, ממשיכות לגרום לרמת הגולן להיות פוטנציאל לתקיפה. אנחנו לא רוצים לראות עוד מתקפות כמו הבוקר צפונית לתל אביב. בפגישה שלנו אני וראש הממשלה דיברנו על האיומים האלה במזרח התיכון ובחוץ".
ביום שלישי האחרון הודיע נתניהו כי בכוונתו לקרוא ליישוב ברמת הגולן על שמו של טראמפ. "לפני כמה שבועות הבאתי הכרה רשמית של הנשיא טראמפ המכיר בריבונות הישראלית על רמת הגולן לנצח", אמר נתניהו במהלך טיול שערך עם משפחתו ברמת הגולן. "יש צורך לבטא את ההערכה שלנו בקריאת שמו של יישוב או קריה על שמו של דונלד טראמפ ברמת הגולן, אני אביא את זה לממשלה בקרוב".