קרב ירידה מורט עצבים בטלפון / עושה היסטוריה
רפאל נאה חוזר לסיפורים הגדולים מימי הסיקור שלו, והפעם נזכר במחזור הסיום של עונת 1968/69 בליגה הבכירה בכדורסל, שם קבוצות מהקיבוצים נאבקו כדי לשרוד ואת התוצאות הסופיות היה צריך להתאמץ כדי להשיג. וגם: מי חזה את השינוי בכדורסל הישראלי, ומדוע שני עיתונאים הוזעקו לאסיפת חברים בגן שמואל?
קחו למשל את עונת 1968/69. הפועל תל אביב זכתה באליפות בליגה הבכירה, והליגה כללה אז גם את מכבי תל אביב, הפועל חולון, הפועל חיפה, מכבי חיפה, מכבי רמת גן, הפועל ירושלים וכמה קבוצות אגדיות מהקיבוצים: הפועל בית אלפא, הפועל גבעת ברנר, הפועל ניר דוד, הפועל גבת והאימפריה של פעם, הפועל משמר העמק. והייתה גם הפועל קריית חיים, שאוהדיה היו זורקים בובקעס מעצי הברוש שמסביב למגרש.
אי אפשר לשכוח את המחזור שהוריד את המסך על העונה. הפועל ניר דוד, שנאבקה יחד עם הפועל גבת נגד הירידה, ניצחה באולמה במפתיע את הפועל חיפה 76:79, בזכות ארבע זריקות עונשין שהחטיאו במפתיע שמואל אבישר ושמואל מינץ החיפאים. האמת היא ששחקני חיפה הגיעו למשחק אדישים למדי, ללא מאמנם יגאל דר, קיבוצניק מאשדות יעקב. הוא העלה שנה לפני כן את ניר דוד לליגה הבכירה והוצע לו לחזור לעונה נוספת, אבל כדי למנוע רינונים לפני המשחק הוא ביקש לשחררו מהתפקיד. רני כהנא, מאמן קבוצת הנשים של המועדון, תפס את מקומו, אבל דר לא הצליח להימנע מהדיבורים גם לאחר עזיבתו.
התוצאה שהשיגה ניר דוד לא הייתה מספיקה לבדה, וכדי להבטיח סופית את הישארותה היא הייתה זקוקה לניצחון ביתי של הפועל ירושלים על גבת, כדי שהמפסידה תרד יחד עם משמר העמק. 22 שניות לסיום המשחק של גבת בבירה, ביתרון 78:79, ביצע יואל שטיינברג עבירה מכוונת על בארי שיפמן האורח. שחקני גבת צהלו, אבל מהר מאוד התברר כי השמחה היתה מוקדמת, וידי הזהב של שיפמן – שקלע 28 נקודות במשחק – איכזבו והחטיאו את שתי הזריקות מהקו. שלוש שניות לסיום יצחק נוימן הירושלמי חתם עם 79:80.
כדורסלני גבת, שכבר נגעו בהישרדות, התבשרו על ניצחון ניר דוד ועזבו עם הראש באדמה. מהצד השני, יו"ר ניר דוד, אלי פז, שמע על הפסד גבת בטלפון ובישר עליו לשחקניו הצוהלים. לא שזה היה קל: הוא התקשר למספר מקומות בירושלים כדי לנסות לגלות את התוצאה, וכשלא קיבל תשובה נעזר בטלפון של אחיו, העיתונאי ישראל פז (על המשמר וחדשות הספורט). כשנזכרתי בהודעות הטלפוניות לא הפסקתי לצחוק במשך שעה.
עוד במחזור האחרון והדרמטי הזה: מאמן האלופה הנכנסת הפועל ת"א, שמעון שלח, שניהל את המשחק נגד מכבי חיפה לבדו (ללא בארי ליבוביץ' שיצא לארה"ב), הרשה לעצמו להציב חמישייה שונה מהרגיל עם אריה מליניאק, יהושע וינגרטן, דני ברזילי, לארי זולוט ומארק טורנשיין, ועדיין קבוצתו ניצחה. האלופה היוצאת, מכבי ת"א, פגשה במגרש הפחים שלה את הפועל גבעת ברנר, ואמנון אבידן, חיים שטרקמן ותני כהן-מינץ השלימו את ה-67:84 בהתקפות מתפרצות. אוהדי הפועל חולון שאגו בהפסקה "ליגה א'" לשחקני הקבוצה, כשהייתה בפיגור 42:29 מול היורדת ממשמר העמק, וגם כשמצב הרוח השתפר בסיום עם ניצחון 72:75 הקללות נמשכו.
הנבואה של עמי שלף ז"ל
הדברים השתנו בעשורים הבאים. עמי שלף ז"ל, שחקן פנטסטי, שעם פרישתו היה רכז הכדורסל של הפועל, כנראה צדק כשאמר בעבר: "כל הקבוצות פוזלות לעבר אמריקאים, וזה יביא בסופו של דבר לקריסת קבוצות ההתיישבות העובדת – אבל גם הכדורסל הישראלי יתרסק". הוא היה איש ללא פשרות, עמי, אחד העסקנים הכי ישרים ושקופים שפגשתי מעודי. מילה שלו הייתה מילה. קודם כל הוא היה בן אדם, ורק אחר כך עסקן ופוליטיקאי. הוא חסר לי מאוד, ובפרט לכדורסל הישראלי. נכון, הוא היה אדום בנשמה, אבל גם כשהיו לשמלוק מחרובסקי ממכבי טענות, הם נפגשו לדון בהן ברוח טובה, ואפילו שמלוק הביקורתי בדרך כלל לא היה יכול להגיד עליו מילה רעה. גם לא שמעון מזרחי, שלא תמיד הסכים עם התנהלותו.
אבל בואו נחזור לנקודה של שלף: האכפתיות של השחקנים אז רחוקה מלהיות זו של היום. השמות שהזכרתי שיחקו תמורת גרושים. בקיבוצים היו מטורפים על כדורסל, אבל לא היו
יכולים לשלם יותר מדי. כל החלטה לגבי השקעה בקבוצת הכדורסל חייבה התערבות באסיפת קיבוץ, ורוב הוותיקים התנגדו בתוקף לתמיכה הזו בקבוצות הכדורסל. הם נהגו לומר שעדיף להשקיע בבניית בתי מגורים ומועדונים לוותיקים.
במקרה אחד, תאמינו או לא, נקראנו העיתונאי משה לרר ואני להופיע באסיפת קיבוץ בגן שמואל, כדי לשכנע את החברים בחשיבות קבוצת הכדורסל אחרי שעלתה לליגת העל. אחרי ערב ארוך של ויכוחים ודיבורים, הבוס של הכדורסל בקיבוץ, חנני, יצא במפח נפש. ולמרות שנותרו רק הזיכרונות, אין ספק כי להתיישבות העובדת יש חלק גדול בבניית הכדורסל בארץ.