מלחמת דרכונים בין רוסיה לאוקראינה
פוטין שוקל להציע לכל האוקראינים, לא רק אלה שבמזרח, מסלול מזורז לדרכון רוסי. הנשיא הנבחר של אוקראינה, הקומיקאי היהודי זלנסקי: "ניתן אזרחות אוקראינית לכל הסובלים משלטון מושחת, בראש ובראשונה לרוסים"
הנשיא הנבחר של אוקראינה, הקומיקאי היהודי וולודימיר זלנסקי, אמר היום (א') כי אל לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לצפות שאוקראינים רבים יקבלו את הצעתו לדרכון רוסי – ובאותה נשימה רמז שארצו בעצמה תציע לרוסים לקבל דרכון אוקראיני.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
פוטין אמר אתמול כי הוא שוקל להציע לכל האוקראינים מסלול מהיר לקבלת דרכו רוסי – צעד שהיה ברור כי יכעיס פוליטיקאים באוקראינה, שממשלתה מנהלת מאז 2014 מלחמה נגד בדלנים פרו-רוסים במזרח המדינה המקבלים תמיכה מרוסיה.
פוטין השמיע את ההצהרה ימים אחדים אחרי שחתם על צו המקל את הליך קבלת הדרכון הרוסי לתושבי אזורים במזרח אוקראינה הנמצאים בשליטת המורדים, ובעקבות הצהרתו קראה קייב להטיל עוד סנקציות בינלאומיות על מוסקבה. אחרי שיקבלו דרכון רוסי יוכלו תושבי מזרח אוקראינה שיחזיקו בדרכון כזה ליהנות מביטוח סוציאלי ודמי פנסיה מרוסיה. האיחוד האירופי גינה את תוכניתה של רוסיה לתת דרכונים רוסיים לתושבים במזרח אוקראינה, ואמר כי מדובר בעוד ניסיון לפגוע בריבונות אוקראינה ולערער את יציבותה.
היום, בעקבות הצהרתו של פוטין אתמול שרוסיה שוקלת להקל מתן דרכונים רוסיים לכל האוקראינים, כתב הנשיא הנבחר זלנסקי בפייסבוק: "מה שמבדיל את האוקראינים הוא שלנו יש חופש ביטוי בארצנו, תקשורת חופשית, אינטרנט. ניתן אזרחות אוקראינית לנציגי כל העמים הסובלים משלטון אוטוריטרי ומשלטון מושחת, בראש ובראשונה הרוסים, שכיום סובלים כנראה יותר מכולם".
13 אלף בני אדם, נזכיר, נהרגו במלחמה בין הכוחות האוקראיניים למורדים הפרו-רוסים מאז שפרצה ב-2014. במהלך הלחימה השתלטו המורדים על שטחים נרחבים במזרח אוקראינה, וצבא רוסיה פלש אל קְרים ובמשאל עם זריז סופח חצי האי לרוסיה. הפסקת אש בין הצדדים נכנסה לתוקף ב-2015.
הקומיקאי היהודי שהפך לנשיא: סיפורו של זלנסקי
פוטין אמר אתמול כי הוא מעוניין לדעת מהי עמדתו של הנשיא הנבחר של אוקראינה בנוגע למלחמה במזרח המדינה, והוסיף כי יש לו הרושם שזלנסקי לא ימלא את תנאי הסכם הפסקת האש מ-2015 אף שהאוקראינים עייפים מהמלחמה.
זלנסקי מצדו אמר שהוא מוכן לנהל שיחות, אך הזהיר את רוסיה שלא לנסות לדבר אל אוקראינה ואל האוקראינים "בשפת האיומים, הצבא והלחץ הכלכלי". "זו לא הדרך הטובה ביותר להפסקת אש ולפריצת המבוי הסתום", אמר. "אנחנו מצדנו מוכנים לדון בתנאים חדשים לדו-קיום בין אוקראינה לרוסיה, עם ההבנה שנורמליזציה אמיתית תתרחש רק אחרי שהכיבוש יסתיים לחלוטין – גם בדונבס וגם בחצי האי קרים".