שתף קטע נבחר

הזריזים בעולם: 81% מהישראלים עוברים צנתור חירום תוך 12 שעות

סיבה לגאווה: ישראל היא המדינה המהירה ביותר בצנתורי חירום, כך עולה מסקר עולמי. בזמן שבישראל עוברים 81% מהחולים צנתור חירום תוך 12 שעות, בארצות הברית המספר יורד ל-70%, ובאנגליה - 65%. המשמעות - הצלת חיים ומניעת תחלואה. לצד העלייה ביעילות ומהירות - עדיין אין שיפור בזמן התגובה של המטופל והגעתו לבית החולים

טיפול יעיל ומהיר: סקר של האיגוד הקרדיולוגי שממצאיו יוצגו השבוע בכנס השנתי שלו, מלמד על שיפור משמעותי במהירות וביעילות הטיפול בישראל: 81% מהמטופלים בישראל עוברים צנתור מציל חיים ב-12 השעות הראשונות מרגע תחילת התסמינים.

 

מדובר בפרק זמן קצר יותר בהשוואה לעולם בו אחוז הצנתורים מצילי החיים בפרק הזמן הזה עומד על כ-65%, בארה"ב אחוז הצנתורים עומד על כ-70% ובאנגליה על כ-66%.

 

ניתוח (צילום: shutterstock)
ניתוח מציל חיים. תוך 12 שעות(צילום: shutterstock)

 

באיגוד הקרדיולוגי טוענים ששיעור החולים שעוברים צנתור בפרק זמן של 12 שעות נמצא במגמת עלייה מתמדת בעשור האחרון. 19% מהחולים שאינם עוברים צנתור מיידי, הם חולים שמגיעים לטיפול במקרים בהם חלף זמן רב מדי מרגע הופעת התסמינים ועד להגעה לבית החולים, דבר המפחית משמעותית מיעילות הטיפול ומוביל לעיתים למצב בו פתיחת העורק עלולה להזיק למטופל.

 

עוד עולה מהסקר שפרק הזמן הממוצע בו מטופל עם התקף לב מגיע לטיפול רפואי ועד שהצוות הרפואי פותח את העורק וגורם לחידוש זרימת הדם לאזור הבעייתי בלב התקצר באופן משמעותי. בשנת 2010 פרק הזמן הזה עמד על 106 דקות ב-2018 הוא התקצר ל-85 דקות. בפחות מעשר שנים התקצר זמן התגובה ב-20 דקות.

 

קיראו עוד

מחקר: נשים בהתקף לב מזעיקות עזרה 37 דקות מאוחר מגברים

הסיבות שעלולות לגרום להתקפי לב לחזור

 

התקף לב בנשים. אין הבדל בתמותה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקף לב בנשים. אין הבדל בתמותה(צילום: shutterstock)

 

חולים לא פונים מספיק מהר לקבלת טיפול

הסקר החדש מביא עמו בשורה מעודדת לנשים ביחס לנתוני העבר: בשנים האחרונות נטען, שנשים מתות יותר כתוצאה מאוטם שריר הלב ויש צורך לשפר את הטיפול בנשים אלו. על פי הנתונים של האיגוד הקרדיולוגי נמצא שבשנת 2018 אין הבדל משמעותי בתמותה בין נשים לגברים.

 

בנוסף מהנתונים ניתן לראות כי כי רק 1 מכל 5 מקרים של אוטם בשריר הלב (התקף לב) בישראל גורם לנזק משמעותי לשריר הלב.

 

לצד כל אלה, ישנם גם נתונים מדאיגים: לצד העלייה ביעילות הטיפול והשיפור המתמיד במהירות המענה הרפואי, עדיין אין שיפור בזמן התגובה של המטופל.

 

על פי הסקר, זמן התגובה של המטופל מרגע בו הוא חש בהופעת התסמינים הראשונים ועד שהוא מחליט לפנות לעזרה עומד על 125 דקות, בדיוק אותו פרק זמן בו לקח למטופלים לפנות לעזרה בשנת 2000 על אף שברור שקיצור זמן התגובה מסייע בהצלת חיים ובהפחתת הנזקים בעקבות אירוע הלב.

 

בנוסף כמעט מחצית מהמטופלים בארץ שחווים התקף לב, מוותרים על הזמנת אמבולנס ומגיעים באופן עצמאי לבית החולים - דבר המסכן אותם ואת סביבתם.

 

אחת הסיבות לכך היא ככל הנראה היעדר מודעות מספקת לסימני התקף הלב (כאבים בחזה או ברום הבטן, קוצר נשימה, הזעה קרה, חולשה קשה פתאומית ו/או בחילה), אך גם בשל החשש הקיים מהעלות הכספית הכרוכה בקריאה לניידת טיפול נמרץ.

 

קשר הדוק בין מצב נפשי למצב גופני

השנה סקר כלל גם נתונים שאספו האחיות בטיפול נמרץ על מטופלים שעברו התקפי לב. נתוני האחיות מצביעים על קשר הדוק בין מצבם הנפשי למצבם הגופני של מטופלים אשר עברו התקף לב.

 

על פי הסקר 53% מהמטופלים חוו קשיים נפשיים לפני התקף הלב: 21% דיווחו כי היו מוטרדים מבעיות במקום העבודה או הלימודים, 20% דיווחו על דאגה לבריאות קרובי משפחתם ו-13% הצביעו על בעיות פיננסיות כמקור לדאגה.

 

אולם מסתבר כי הקושי הנפשי אינו מסתיים אחרי התקף הלב, על פי המחקר כ-40% מהמטופלים חשו עצבות וחלקם אף דיכאון כבר בתקופת האשפוז אחרי אירוע הלב (25% דיווחו על עצבות, 15% דיווחו על דיכאון).

 

"ישראל הפכה להיות מעצמת צנתורים מצילי חיים בקנה מידה עולמי, נתון אשר מוביל לירידה בתמותה בישראל וזאת לצד שימוש נרחב בתרופות מצילות חיים כגון תרופות לדילול הדם והורדת כולסטרול בזמן אוטם ולאחריו", מסביר פרופ' רן קורנובסקי נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל וראש מערך הקרדיולוגיה במרכז הרפואי רבין, "גם השיפור ברפואת הלב המונעת, המעבר לאורח חיים בריא ופעילות גופנית והמלחמה בעישון - מקטינים משמעותית את הסיכוי לאוטם ולמוות על רקע לבבי".

 

ד״ר זאזא יעקובישוילי, ראש החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד הקרדיולוגי מוסיף: "הנתונים בנוגע לתוצאות הטיפול בהתקפי לב במדינת ישראל, מעידים על שיפור משמעותי במהירות ואיכות הטיפול של היחידות לטיפול נמרץ ומכוני הצנתורים במדינת ישראל, במובן זה ישראל משמשת כמודל ודוגמא עולמית בתחום רפואי חשוב זה".

 

סקר ה-ACSIS מתבצע במדינת ישראל במשך כחודשיים אחת לשנתיים מאז שנת 1992, ובמסגרתו נאסף עד כה מידע על יותר מ-15 אלף מטופלים שהתקבלו עם אוטם חד בשריר הלב ותעוקת חזה לא יציבה ב-25 יחידות לטיפול נמרץ לב ברחבי הארץ.

 

הנתונים מעובדים על ידי החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד הקרדיולוגי ובעזרת עמותת המרכז הישראלי למחקרי לב וכלי דם. הממצאים המלאים של הסקר שכלל 1,800 מטופלים יוצגו השבוע בכנס האיגוד הקרדיולוגי בישראל בהשתתפות כ-1,500 קרדיולוגים ואנשי צוות רפואי בכירים מהארץ ומהעולם.

 

מה תעשו אם מישהו לקה בהתקף לב לידכם?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקף לב. טיפול מציל חיים תוך 12 שעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים