מו"מ תקוע: כחלון רוצה שיחות ישירות, לליברמן "דרישות בשמיים"
השיחות הקואליציוניות נפתחו בפגישות עם נציגי ש"ס ויהדות התורה, אך מחר לא יתקיימו כאלו עם שאר השותפות. כחלון מסרב לשלוח צוות מטעמו ודורש שיחות ישירות עם ראש הממשלה. באיחוד הימין כלל לא הציגו רשימת דרישות מוסכמת
השיחות הקואליציוניות נפתחו היום (א') באופן רשמי – אך האם הן כבר מקרטעות? בעוד צוותי המשא ומתן של הליכוד וש"ס נפגשו היום לראשונה, גורמים בכירים בצוות הליכוד טוענים כי בעקבות קשיים עם חלק מן השותפות, לא ניתן לקיים עימן פגישות ראשונות כחלק מהמו"מ להרכבת ממשלת נתניהו החמישית. לפי אחד מהגורמים במפלגת השלטון, "אין על מה לדבר" איתן.
אחת מאותן שותפות היא כולנו של משה כחלון. שר האוצר מסרב בינתיים לשלוח צוות מו"מ לשיחות עם הצוות המקביל של הליכוד, ובמקום זאת דורש לקיים שיחות ישירות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הם נפגשו כבר ביום חמישי וגם היום אחר הצהריים נועדו השניים בלשכתו של נתניהו. עם זאת, לפי אנשי כחלון, הפגישה היום לא עסקה במו"מ הקואליציוני. הפגישה כנראה לא תוכננה מראש.
גם בגזרת איחוד מפלגות הימין אין התקדמות. בליכוד מסרבים לפי שעה לקיים עימם פגישה, בטענה כי כלל לא העבירו את הדרישות הקואליציוניות שלהם באופן רשמי לליכוד. רשימת הדרישות שיצאה מטעמו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' גרמה לקרע עם יו"ר הרשימה הרב רפי פרץ – ומאז לא הוסכם בין השניים על רשימת דרישות מוסכמת ומקובלת.
מחר גם לא צפויה להתקיים פגישה בין צוותי הליכוד לבין ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. "אין כרגע מה לדבר איתו. הדרישות שלו בשמיים", אמר גורם בכיר בליכוד שנשאל מדוע לא תיערך פגישה מחר. בעקבות הביקורת כלפי המפלגה וברקע דרישותיה בתחום דת ומדינה, מסר יו"ר צוות המו"מ שלה, ח"כ עודד פורר, כי המפלגה "בעד המסורת היהודית ובעד ממשלת ימין לאומית, אך נתנגד בכל תוקף למדינת הלכה".
לדברי פורר, "איננו מבקשים להכניס 'עזים' במשא ומתן הקואליציוני, אלא אנו מבקשים לקדם את אותם הנושאים שראש הממשלה הודיע בעבר שהוא תומך בהם כמו חוק גיוס בני הישיבות שהוביל ליברמן ואימוץ מסקנות ועדת ניסים בנושא הגיור. אנחנו נהיה הבלם שלא יאפשר כפייה דתית בממשלת הימין הבאה".
השיחות עם החרדים, בניגוד לשלוש השותפות האחרות, מסתמנות כ"חלקות" יותר. למעט סוגיית חוק הגיוס המעוררת עימות בין יהדות התורה לישראל ביתנו – הדרישות של המפלגות החרדיות דומות למה שהיה להן בקדנציה הקודמת, אך ישנן כמה דרישות חדשות.
הערב כאמור נפגשו צוותי המו"מ של הליכוד וש"ס. "אנחנו מתחילים עם השותפה שקיבלה את מספר הקולות הגדול ביותר", אמר בפתח הפגישה במשכן הכנסת השר יריב לוין, שעומד בראש צוות הליכוד. "הייתה לנו שותפות טובה ואמיצה בקדנציה הקודמת עם ש"ס. נוכל להניח אבן נוספת בדרך להקמת הממשלה".
הוא הוסיף כי המו"מ עם השותפות האחרות ייקח זמן. "מדובר בהתדיינות שאמורה להתקיים במקביל בין מספר צדדים. הדבר הזה מצריך אורך רוח וייקח זמן. הוא לא יסתיים מהיום למחר, והמטרה היא לנסות ללבן את הדברים מראש כדי להגיע לתוצאה שתבטיח הקמת ממשלה יציבה. אנחנו התחייבנו לבוחר לעשות כל שניתן על מנת להקים ממשלת ימין, שמבוססת על השותפות בקואליציה הנוכחית".
השר לשעבר אריאל אטיאס, שעומד בראש צוות המו"מ של ש"ס, אמר כי אין בכוונתם לאיים או להציב אולטימטומים בשיחות. המפלגה צפויה לדרוש שלושה תיקים, ובהם הפנים, הדתות והקליטה, כמו גם סמכויות שהיו בידי משרד הפנים ועברו לידי שר האוצר משה כחלון.
"ש"ס היא הגדולה בקואליציה, וככזו, אנחנו רוצים לשמור על הדגלים שש"ס התחייבה להם בבחירות: הדגל המסורתי והדגל החברתי מצד שני. אנחנו נעמוד בזה, ונעשה את זה במתן ומשא ענייני", אמר אטיאס.
הערב התקיימה גם הפגישה הראשונה עם הצוות של יהדות התורה. למפלגה אין צוות מו"מ חיצוני, ומטעמה הגיעו לישיבה עם הליכוד ארבעה ח"כים ובהם יעקב ליצמן ומשה גפני. ליצמן אמר בפתח הפגישה כי "ליהדות התורה יש עקרונות ואנחנו נעמוד עליהם". הוא התייחס גם להישגי מפלגתו בבחירות: "אנחנו סומכים על השר לוין שבהגינותו יביא לידי ביטוי את העלייה שקיבלנו בבחירות בשני מנדטים, לטובת הנושאים החשובים לנו".
במפלגה דורשים לשמר את התפקידים של ליצמן (סגן שר הבריאות) וגפני (יו"ר ועדת הכספים). עם זאת, הם דורשים לקבל גם תיק שלישי, כמו שיכון או רווחה. הערכה היא, כי ביהדות התורה דורשים את תיק הרווחה (במעמד סגן שר ובלי שר מעליו) כדי למנוע את המשך עבודות הרכבת בשבת, שעליהן חותם מתוקף תפקידו שר הרווחה.
ליצמן הציג בפגישה הערב גם מסמך דרישות בנושא המשבר במערכת הבריאות. בין היתר דורש ליצמן עדכון אוטומטי לסל התרופות בשיעור של 1.5% מעלות הסל בשנה - כשהמשמעות לדבריו היא מעבר מתוספת שנתית של 500 מיליון שקלים בשנה לכ-750 מיליון שקלים בשנה - והצמדה לגידול האוכלוסייה והמחירים. עוד דורש ליצמן תוספת מיליארד שקלים לבסיס התקציב עבור תמיכה שוטפת בבתי החולים הציבוריים, ולקבוע ששיעור מיטות האשפוז הכלליות לא יפחת מ-1.75 לכל אלף בני אדם.
בסביבת ליצמן מסרו כי "נתעקש על סעיפי הבריאות לא פחות מסעיפי הדת. ליצמן יכול לבחור כמעט כל תיק אחר שירצה אך בחר להמשיך במשרד הבריאות מתוך תחושת שליחות לכלל הציבור. אנו מצפים מכל המפלגות לתמוך בדרישות ליצמן לבריאות. כל אלה שעשו רעש לפני הבחירות על מצב מערכת הבריאות - שלא יותירו את ליצמן לבדו. מבחינתנו הבריאות היא מעל הכל ולא מדובר בדרישות מגזריות".
ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה התראיין היום לאולפן ynet והתייחס לאפשרות שהמפלגה תדרוש את תיק הרווחה כדי לשלוט על האישורים לעבודות הרכבת בשבת. "אני חושב שזו סיבה דווקא לא לקחת את תיק הרווחה. בהיסטוריה כשהיה ממונה חרדי בתיק הרווחה או הכלכלה אז הנושא הזה עבר לשר אחר או למשרד אחר. גם כיום זה נמצא במשרד הרווחה בגלל שאת משרד הכלכלה החזיקו ש"ס ואת הנושא של ההיתרים בשבת העבירו לשר אחר. לא זו הסיבה, הפוך - זו מניעה מלקחת את התיק הזה".