דמוקרטיות לא רוצות אישה מול טראמפ: "אמריקה לא בשלה"
בקונגרס האמריקני יש מספר שיא של נשים, אך המירוץ לנשיאות זו אופרה אחרת. מצביעות דמוקרטיות נזכרות במפלה של קלינטון וחוששת מתסריט דומה: "היה לנו את הצ'אנס שלנו, עדיף לבחור בגבר לבן בן 65 פלוס"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הבחירות לנשיאות ארה"ב 2020 – סיקור נרחב
"אני רציתי לתמוך באישה, אבל זה קשה לראות שיש עוד הרבה אנשים שעדיין לא תומכים בנשים. אני מרגישה שהאמריקנים פשוט עדיין לא שם", אומרת וונדי מק'בי, סטודנטית בת 20 מאוניברסיטת איווה. המועמד המועדף האלה מבין הדמוקרטים כרגע הוא בטו אורורק, חבר קונגרס לשעבר בטקסס שנחשב לכוכב העולה של המפלגה הדמוקרטית.
החשש של הדמוקרטים ממועמדת נוספת בבחירות לנשיאות הוא לא רק באיווה. עשרות נשים דמוקרטיות באיווה, ניו המפשייר ודרום קרוליינה – שלוש מהמדינות הראשונות שבהן יתקיימו הפריימריז, העריכו שארה"ב עדיין לא מוכנה לבחור באישה לנשיאות. הן נזכרות במפלה של הילרי קלינטון ב-2016 – בסופה של מערכת בחירות מכוערת שהייתה גדושה בסקסיזם ובטענות לאפליה נגד נשים.
החשש של אותן נשים הוא סוג של פרדוקס במפלגה הדמוקרטית. רוב קהל הבוחרים של הדמוקרטים בבחירות האמצע היו נשים. מספר הנשים הדמוקרטיות בקונגרס הגיע לשיא. מבין 20 המועמדים הדמוקרטים בפריימריז יש שש נשים. בין המועמדות הבולטות: הסנאטוריות אליזבת וורן, קמאלה האריס, איימי קלובשאר וקירסטן ג'יליברנד. האם לאחת מהן יש סיכוי להיבחר?
הדמוקרטים רוצים להדיח את טראמפ בכל מחיר, וחלקם לא רוצים "לקחת סיכון" ולבחור שוב במועמדת. מבחינתם מדובר בהימור. "אני חושבת שהרבה אנשים הצביעו לו בגלל שהם לא רצו להצביע לה", אומרת קטרינה ריליי, בת 69 מדרום קרוליינה על הבחירה בין טראמפ לקלינטון ב-2016. "אני לא רוצה שזה יקרה שוב".
"אני חוששת שהנשים אומרות לעצמן - 'טוב, היה לנו את הצ'אנס שלנו. היה לנו את הילרי. הילרי לא הצליחה. עדיף פשוט לבחור בעוד גבר לבן בן 65 פלוס שהסיכויים שלו לנצח הם הגבוהים ביותר", אומרת הלן הולדן סלוטג'ה, עורכת דין בת 52 מניו המפשייר.
אותם גברים לבנים מבוגרים הם כרגע הפייבוריטים בפריימריז הדמוקרטיים: ג'ו ביידן, הסגן של ברק אובמה, בן 76. הסנאטור ברני סנדרס, שהפסיד לקלינטון בפריימריז ב-2016, בן 77. חוץ משני המועמדים הוותיקים, מי שמקבלים את רוב תשומת הלב התקשורתית הם גברים צעירים – בטו אורורק וראש העיר ההומו פיט בוטיג'ג'. שניהם מעוררים עניין יותר מהנשים שמתמודדות בפריימריז הדמוקרטיים.
החוקרת אמנדה האנטר מתייחסת לאתגרים שאיתם מתמודדות נשים שרצות לנשיאות, ואומרת שיש הבדל בין תמיכה באישה בתפקיד ציבורי שאינו בכיר לתמיכה במועמדת לנשיאות. היא אומרת שאישה שרצה לנשיאות צריכה לשכנע את הבוחרים הרבה יותר מגבר שיש לה את הכישורים המתאימים. "גברים יכולים פשוט להציג את הרזומה שלהם. נשים חייבות להצדיק שוב ושוב את מה שהן השיגו".
סקר של מכון הסקרים האמריקני "פיו" מיולי 2018 תומך בדבריה של האנטר. לפי המחקר 76% מהנשים אומרות שהסיבה המרכזית למיעוט הנשי בתפקידים בכירים קשורה לכך שהן צריכות להוכיח את עצמן יותר מהגברים. כ-60% מהנשאלות סיפרו שהן מאמינות שאפליה מגדרית מהווה מכשול. 57% מהנשים אמרו שהן לא מאמינות שהאמריקנים מוכנים לבחור אישה לתפקיד בכיר.
יועצים לחלק מהפוליטיקאיות הבכירות במפלגה הדמוקרטית מספרים שבקבוצות המיקוד ובסקרי דעת הקהל עולה חשש גדול מבחירת אישה כמועמדת לנשיאות. "זה ההאנגאובר של הילרי", אמר אחד היועצים. נשים שהשתתפו בקבוצות המיקוד אמרו שהן רוצות מועמד שיוכל להיאבק עם טראמפ ראש בראש בעימותים.
קלינטון אמנם הרשימה את האמריקנים יותר מטראמפ בשלושת העימותים ביניהם, אך לפי הנשים בקבוצות המיקוד הרגע הזכור ביותר מהעימותים היה כשטראמפ הלך מאחורי גבה של קלינטון ונעמד מאחוריה על הבמה.
ג'ניפר פאלמיירי, יועצת בקמפיין של קלינטון ב-2016, קוראת לנשים "לא לחשוש מרוחות הרפאים של 2016". היא מוסיפה: "נשים שרוצות לתמוך במועמדת אישה לא צריכות לחשוב על זה יותר מדי, רק לעמוד באומץ מאחורי האמונה שלהן ולהאמין בכוח שלהן לעשות את ההבדל. זה מה שנשים עשו ב-2018 (שנת בחירות האמצע) ותראו מה קרה".
אחרי ההפסד בבחירות 2016 אמרה קלינטון שחלק מהסיבות להפסד שלה היו מיזוגניה וסקסיזם. חלק מהנשים בפריימריז של 2020 לא מהססות לדבר על הנושאים האלה. "האם יש אפליה מגדרית באמריקה היום? בוודאי שכן", אומרת המועמדת ג'יליברנד. "האם יש אפליה מגדרית בכל תעשיה? בוודאי שכן. אבל אני חושבת שכל אחת מאיתנו יכולה להתגבר על זה".
אליזבת וורן, מועמדת נוספת, סיפרה ביום שישי לקהל באיווה על הסקסיזם שהיא חווה בגבעת הקפיטול. היא אומרת שכאשר היא מדברת על הנושאים האלה עם עמיתיה בסנאט, הם אומרים לה שהיא "מבקשת יותר מדי". וורן אמרה שאותם פוליטיקאים אמרו לה שהיא צריכה "לחייך יותר" ולא לומר דברים קשים במהלך הקמפיין. הקהל באיווה הגיב בקריאות בוז.