יום אחרי הירי: אלפים בעצרת הזיכרון לשואה בניו יורק
הטקס המרכזי במוזיאון למורשת השואה הוקדש למאבק באנטישמיות והמשתתפים הקריאו את שמותיהם של הנפגעים בפיגוע בקליפורניה. הקונסול דיין: "חשבנו שהאנטישמיות תיגמר אחרי מלחמת העולם השנייה. התבדינו". במקביל: לאומנים פולנים הפגינו נגד השבת הרכוש היהודי
על רקע אירוע הירי אמש בבית הכנסת בעיירה פאווי שבקליפורניה, שבו נרצחה לורי גילברט קיי, נערכה אתמול (א') עצרת הזיכרון המרכזית לשואה ולגבורה בניו יורק בסימן זיכרון השואה והמאבק באנטישמיות. בזמן העצרת, לאומנים פולנים הפגינו נגד השבת הרכוש היהודי מול הקונסוליה הכללית של ישראל. הרב ישראל גולדשטיין, שאיבד את אחת מאצבעותיו לאחר שהרים את ידיו כדי להגן על עצמו בזמן הירי, סיפר ממיטתו בבית החולים על מה שהתרחש בבית הכנסת. "צעקתי הכי חזק שיכולתי כדי להעביר את כל הילדים לבית שכן. למזלנו, קרה נס והנשק שלו נתקע", הוא אמר. "קרו נסים רבים באירוע הזה. עם ישראל חי. לא ינצחו אותנו".
אלפי בני אדם השתתפו בטקס הרשמי הוותיק ביותר בעיר, בהם ניצולי שואה, הקונסול הכללי בניו יורק דני דיין, נבחרי ציבור, דיפלומטים ותלמידי בתי ספר. במהלך הטקס נאמו הסנטור הדמוקרטי הבכיר צ'אק שומר, ויו"ר מוזיאון המורשת היהודית, רוברט מורגנטאו.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שוחח בטלפון עם הרב גולדשטיין ומסר לו את תנחומיו בשם העם האמריקני. גולדשטיין אמר לכתבים כי טראמפ ניחם אותו ודיבר על אהבתו לשלום, ליהדות ולישראל.
הרשויות הודיעו כי ג'ון ארנסט, החשוד בירי בבית הכנסת של חב"ד בפאווי, פעל לבדו, ככל הנראה, ולא במסגרת ארגון. עוד נמסר כי ארנסט מואשם ברצח ובשלושה ניסיונות רצח.
הקונסול דיין אמר באירוע כי "פוגרומים נגד יהודים, קריקטורות אנטישמיות וטענות של חוסר נאמנות יהודים למדינותיהם - כל אלה קדמו לשואה. חשבנו שהאנטישמיות תיגמר אחרי הקטסטרופה של מלחמת העולם השנייה, אך התבדינו. אותם ניצנים חוזרים כיום, אך אנחנו למודי ניסיון ויודעים לאן הם עלולים להוביל.
"הגיע הזמן שהעולם כולו יתגייס למאבק נחוש בחיה האנטישמית", המשיך דיין. "לעולם לא עוד - זה ממש עכשיו. למדינת ישראל אין סמכות מחוץ לגבולותיה, אך יש לנו אחריות ואנחנו נחושים למלא אותה".
בטקס השנה הונף דגל המלחמה באנטישמיות, הוצגו מופעים מוזיקליים משוחזרים, והתקיימה "הדלקת נרות בין-דורית" של 36 ניצולות שואה בליווי ניניהן. שמותיהם של נפגעי הירי בפאווי הוקראו בקול.
הרב דוד קסטיליונה, שבית הכנסת שלו מרוחק קילומטרים ספורים מזירת הירי בשבת, אמר: "אני פשוט המום ולא יכול להתמודד עם המצב שהעולם הגיע אליו. הירי בבית הכנסת של חב"ד הותיר בי עצבות נוראה וזעם שלא ניתן לתאר במילים". הרב הוסיף כי "רק בשבת ציינו חצי שנה לטבח בבית הכנסת עץ חיים בפיטסבורג, והשבוע נציין את יום הזיכרון לשואה ולגבורה - מה שהופך את זה להרבה יותר כואב".
בתוך כך, ראש העיר פאווי סטיב ווס אמר מוקדם יותר לרשת CBSN כי "בשום עיר אין מקום לשנאה. בטח שלא במקום כמו פאווי". ווס סיפר על הרגעים שלאחר הירי: "כשמשרד השריף הודיע לי על האירוע בבית הכנסת הרגשתי בחילה", והודה לרשויות החירום המקומיות - "שעבדו בשיתוף פעולה נפלא וטיפלו באירוע במהירות".
מוקדם יותר אמש נפגש אלמוג פרץ עם אחייניותיו נויה וליאן שהיו עימו בבית הכנסת בעת הירי. "הלב לא היה במקום", שחזר את דאגתו לילדה הקטנה. "רצתי עם כל הילדים, פתחתי להם את השער האחורי והם רצו מבית הכנסת לבית סמוך. תוך כדי שרצתי הוא ירה לכיוון שלי ופגע בי ברגל. המשכתי לרוץ עם הילדה, לא עצרתי. גם האחיינית שלי נפגעה, היה לה רסיס בראש וחתך קטן ברגל. למזלנו, כל הילדים רצו והצלחנו לברוח".
גולדשטיין, שמתאושש מניתוח בבית החולים, סיפר: "הוא החזיק רובה והחל לירות לעברי ברגע שעמד מולי. הוא המשיך לירות והרג את לורי קיי על המקום".
גולדשטיין סיפר שלמרות הפציעה, אחרי שהיורה נעצר הוא המשיך את הדרשה מחוץ לבית הכנסת - כשהוא ושאר המתפללים ממתינים לצוותי החירום. בראיון אתמול הבהיר גולדשטיין שהטרור לא יפחיד את יהודי ארה"ב.
"הטרור לא ינצח", אמר הרב. "לפני 70 שנה, בזמן השואה, ירו בנו ככה. אני רוצה שאחינו האמריקאים ידעו שלא ניתן לזה לקרות כאן. לא כאן בסן דייגו, לא כאן בפאווי, לא כאן בארה"ב".
הירי אירע בסביבות השעה 11:30 בזמן התפילה בבית הכנסת. היורה, ג'ון ארנסט, נכנס לבית הכנסת ופתח באש. בעת שניסה להימלט, איש משמר הגבול האמריקני שהיה בבית הכנסת שלא בתפקיד ירה לעברו. הוא פגע ברכב, אבל החשוד לא נפגע. ארנסט יצא מרכבו בעקבות זאת, הרים את ידיו לאות כניעה ונלקח למעצר. ברכבו נמצא הנשק ששימש אותו בירי.