שתף קטע נבחר

 

מרומא לירושלים: "מנחת הפיוס" של צאצאי הגרמנים

היא מצופה זהב, מתנשאת לגובה 150 ס"מ ומשקלה 120 ק"ג. במשך שנה וחצי עמלו 11 צעירים מגרמניה - חלקם צאצאים לחיילי אס-אס - על שחזור מדויק של מנורת המקדש המופיעה על שער טיטוס. את העלות, כחצי מיליון שקלים, תרמו אלפי גרמנים שחלקם מכרו את תכשיטיהם. בשבוע הבא תגיע המנורה לחופי ישראל, במסע ההפוך - "מתנת פיוס" מהעם הגרמני ליום העצמאות

 

 

קבוצה של 11 צעירים גרמנים, חלקם צאצאים של נאצים, בנתה רפליקה מדויקת של מנורת המקדש על פי התבליט על שער טיטוס ברומא. מנורת שבעת הקנים שלהם - תרומת אלפי אזרחים גרמנים - היא דגם מדויק בגודל טבעי ומצופה זהב, פרויקט שעלותו חצי מיליון שקלים. המטרה: להעניק מתנה ליום העצמאות ה-71 למדינת ישראל מהעם הגרמני, "מנחת פיוס", שתוצב בירושלים – בכנסת ולאחר מכן בכותל המערבי.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

דגם המנורה העשוי אלומיניום ומצופה בזהב מתנשא לגובה של 150 ס"מ ומשקלו 120 ק"ג. במשך שנה וחצי עמלו עליו 11 הצעירים מגרמניה (שניים מהם משוויץ ומהולנד) – והוא מומן מתרומות של מאות ואלפי משפחות ויחידים מרחבי גרמניה שביקשו להצטרף למיזם המיוחד, בשל משמעות הפיוס ואהבת ישראל והעם היהודי.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במהלך התקופה נאספו מהציבור הגרמני באמצעות מגבית כ-120 אלף יורו (כחצי מיליון שקלים). בין התורמים, כולם נוצרים אוהבי ישראל, היו גם משפחות שתרמו את הזהב ומכרו תכשיטים כדי להצטרף לפרויקט הפיוס.

 

העתק של מנורת בית המקדש ()
היוזמים עם המנורה ליד שער טיטוס. אלכס דייצה (בצהוב)

 

המסע ההפוך

חלק מ-11 היוזמים ובהם אלכס דיצה, ממובילי הפרויקט – הם צאצאים למשפחות של חיילי אס-אס, והם רואים סמליות מיוחדת בדרך שעושה המנורה לישראל: במסע סמלי מגרמניה – לרומא, אליה הגיעו במהלך החג השני, שם התקיים טקס לפני שער טיטוס. משם תובא המנורה בספינה מיוחדת שתפליג ב-29 באפריל מחופי איטליה, ותגיע לנמל חיפה ב-5 במאי 2019. למעשה, המסע ההפוך לזה עשתה מנורת המקדש שנשבתה בידי טיטוס.

 

לוקה אליאס הזל, יוזם הפרויקט, מסר כי דגם המנורה יוצג לציבור בטקס בירושלים ויימסר כתרומה לעם היהודי כשהכוונה להציבו במקום בולט וראוי. הוא רואה בפרויקט כולו מחווה של רצון טוב וסימן לפיוס וכפרה, תוך הצגת סולידריות עם ישראל.

 

"מנורת שבעת הקנים היא סמלה של מדינת ישראל", הוא אומר, "וגם בשבילנו היא סמל המדבר בקול רם ומשמעותי יותר מכל המילים. באנו להזדהות ולברך את מדינת ישראל והעם היהודי ולהעניק בלב רחב ובהזדהות את התשורה הצנועה הזאת. אנו מבקשים בהזדמנות זו לאחל חג עצמאות שמח לכל עם ישראל".

 

העתק של מנורת בית המקדש ()
בין יום השואה ליום העצמאות: המשלחת עם ההעתק של מנורת בית המקדש

 

העדות האחרונה

לוקה וחבריו החליטו לבנות את דגם המנורה בדיוק כפי שזו מתועדת בשער טיטוס ברומא. שער טיטוס נבנה על ידי הקיסר דומיטיאנוס, שהקדיש אותו כשער ניצחון לאחיו, טיטוס, לכבוד ניצחונו על היהודים ודיכוי המרד. כשהחריב טיטוס את בית המקדש השני בירושלים, הוא הגלה עשרות-אלפי יהודים לרומא כשבויים ועבדים. על פי ההיסטוריון, יוספוס פלביוס, שראה ותיאר את המסע האחרון של כלי המקדש - הובאה המנורה במצעד ניצחון מירושלים לרומא לאחר חורבן בית המקדש בירושלים, בשנת 70 לספירה.

 

העתק של מנורת בית המקדש ()
שנה וחצי של עבודה

 

ההיסטוריה של מצעד הניצחון הרומי מתועדת בקשת טיטוס, וזהו הרמז היחידי שמעיד על גורלה של המנורה וכלי המקדש שנבזזו על ידי הרומאים. בתבליט מופיעים שבויים יהודים המובלים כפופים לרומא, כשהם נושאים את מנורת המקדש, את מזבח הזהב ואף כלי נגינה. בכך למעשה החלה תקופת גלות בת כאלפיים שנה ששיאה בשואה. עם קום המדינה הוחלט לאמץ את המנורה משער טיטוס כסמל המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תהליך של שנה וחצי של עבודה
מומלצים