איסור בורקה בסרי לנקה, טבח בכנסייה באפריקה
סרי לנקה: שבוע אחרי מתקפת הטרור נכנס לתוקף החוק שלפיו מוסלמיות לא יוכלו לעטות את כיסוי הפנים האיסלאמי. מוסלמים מזהירים: "צעד טיפשי שייצור מתח". כוחות הביטחון חוששים מעוד מחבלים – שיתחפשו לחיילים. חשד לפיגוע ג'יהאד בבורקינה פאסו: אופנוענים רצחו כומר ומתפללים
שבוע אחרי מתקפת הטרור שבה נרצחו 253 בני אדם, סרי לנקה חוששת מעוד פיגועים. אחרי שהנשיא מייתריפלה סיריסנה הכריז על מצב חירום נכנס היום (ב') לתוקף חוק חדש שעליו הודיע: מעתה לא יותר לנשים מוסלמיות לכסות את פניהן בציבור. סיריסנה הבהיר כי האיסור יכלול כל סוג של כיסוי פנים שעשוי למנוע את זיהויו של אדם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מתוך 21 מיליון תושבי סרי לנקה שיעורם של המוסלמים הוא מעט פחות מ-10%, ולפי הערכות רק מוסלמיות מעטות נוהגות לכסות את פניהן בכיסוי מוסלמי – בורקה או ניקאב. רוב המוסלמים בסרי לנקה מקיימים גרסה מתונה וליברלית יחסית של האיסלאם.
על כל פנים, האיסור שהטיל הנשיא עורר כעס מצד ארגוני מוסלמים, וחילמי אחמד, סגן נשיא המועצה המוסלמית של סרי לנקה, אמר ל-BBC: "זה המעשה הכי טיפשי שאפשר לעשות. רק לפני שלושה ימים הקהילה המוסלמית בעצמה קיבלה החלטה בנושא הזה והורתה לכל המוסלמיות מסיבות ביטחוניות שלא לעטות כיסוי פנים. אנחנו מגנים בתוקף את ההחלטה הזו, ולא נקבל מצב שבו הרשויות יתערבו בדת בלי להתייעץ עם המנהיגים הדתיים".
בקהילה המוסלמית יש מי שחוששים שהאיסור על כיסוי הפנים האיסלאמי דווקא יעורר מתח בין הקבוצות האתניות במדינה.
היום הזהירו גורמי ביטחון בסרי לנקה כי פעילי טרור איסלאמיסטים העומדים מאחורי מתקפת הטרור בחג הפסחא מתכננים פיגועים נוספים, וכי ייתכן שהמחבלים הבאים יהיו מחופשים לחיילים. מאז מתקפת הטרור ביום ראשון שעבר נעצרו עשרות בני אדם בחשד שמדובר באיסלאמיסטים מסוכנים.
כוחות הביטחון של סרי לנקה, נזכיר, מעריכים כי את הפיגוע ביצעו חברים בשני ארגונים איסלאמיסטיים קטנים, "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית" וג'מאעת אל-מילאתו איברהים". עם זאת, ארגון הטרור העולמי דאעש הוא שנטל אחריות לפיגועים, ולנטילת האחריות הוא צירף תמונות של המחבלים נשבעים לכאורה לפני צאתם למתקפה. הרשויות בסרי לנקה מודות כי נראה שהמחבלים נעזרו ב"רשת בינלאומית".
ראש ממשלת סרי לנקה, רניל וויקרמסינגה, אמר שבתכנון המתקפה הייתה מעורבת קבוצה קטנה ומסוגרת, בעיקר קבוצה של חברים קרובים ובני משפחה. את התיאומים עשו זה עם זה פנים אל פנים, אולי כדי להימנע ממעקב אלקטרוני. "הם היו קבוצה קטנה מספיק כדי לא להשתמש בכלי תקשורת רגילים, ובמקום זה נפגשו אחד עם השני", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס.
עם זאת, סוג חומרי הנפץ שבו השתמשו והעובדה שהצליחה להסתיר היטב את המזימה מעידים שהם קיבלו הנחיות. הרשויות בסרי לנקה מעריכות שזהראן האשים, מייסד "ג'מאעת א-תווחיד הלאומית", הוא המוח מאחורי מתקפת הטרור וגם היה אחד מתשעת המחבלים המתאבדים שהתפוצצו במהלכה.
בתוך כך, גם בבורקינה פאסו שבאפריקה מדווחים הערב על פיגוע ג'יהאד, שהתרחש אתמול: חמושים בלתי מזוהים רצחו כומר וחמישה מתפללים בפיגוע בכנסייה פרוטסטנטית בצפון המדינה, אך פרטים על כך נמסרו רק היום.
מאז תחילת השנה סובלת בורקינה פאסו מעלייה במפלס הטרור האיסלאמיסטי, אבל זו הפעם הראשונה מאז תחילת גל הטרור שבה מתבצע פיגוע בכנסייה. במדינה, השוכנת במערב אפריקה, שוררת בדרך כלל סובלנות כלפי הדתות השונות, אבל בשנים האחרונות פעילים בה מחבלים מאל-קאעידה ודאעש.
לפי הדיווחים, התוקפים הגיעו לכנסייה בשבעה אופנועים ממש בסוף התפילה של יום ראשון, ואז רצחו את הכומר, שניים מבניו ושלושה מתפללים נוספים.