בעקבות החלטת דרעי: "האמנים הגדולים לא יופיעו ביום העצמאות"
גורמים בתעשיית המוזיקה זועמים על החלטת שר הפנים להגביל את שכר האמנים באירועי יום העצמאות עד 70 אלף שקלים, בהתאם להמלצות הוועדה שיזם. גורם בכיר מזהיר: "יכול להתפתח פה קרב בין הרשויות המקומיות לאמנים". כרגע לא ברור האם ההחלטה תיושם על ידי הממשלה הבאה
הודעת שר הפנים אריה דרעי לפיה יוגבל שכר האמנים בערב יום העצמאות החל מהשנה הבאה מעוררת זעם בתעשיית המוזיקה. "יכול להתפתח פה קרב בין הרשויות המקומיות לאמנים. במקרה כזה, האמנים פשוט לא יגיעו להופיע. זה לא ישתלם להם ברמה הכלכלית", אומר גורם בכיר בתעשייה.
דרעי הודיע היום (ב') כי החליט לאמץ את המלצות הוועדה הציבורית שעסקה בהגבלת הסכומים שישלמו הרשויות המקומיות לאמנים באירועי יום העצמאות, החל מ-2020. עם זאת, לא ברור האם ההחלטה תיושם עם הקמת הממשלה הבאה. במענה לשאלת ynet האם לשר יש סמכות לקבל החלטה כזו בזמן ממשלת מעבר, נמסר ממשרד הפנים כי "הוועדה סיימה את עבודתה והגישה המלצותיה. השר תומך עקרונית בהמלצות הוועדה וקביעת הכללים תיעשה על פי הדין. הכללים הפרוצדורליים לרשויות ייקבעו לאחר הקמת הממשלה".
"אריה דרעי יכול להצהיר מה שהוא רוצה", אמר גורם באחת מחברות ההפקה שעוסקות במכירה של הופעות יום העצמאות לרשויות. "אי אפשר לדעת מה יקרה עד השנה הבאה, אבל אם אכן זה יהיה כך, אני לא רואה איך אמנים גדולים יבואו להופיע בשביל הסכומים האלה".
מנהלו של אחד האמנים הגדולים בארץ הוסיף כי "אמנים גדולים לא יבואו להופיע ביום העצמאות בשביל 70 אלף שקל. פעם היינו חיים על יום העצמאות, אבל היום לא. אם אמן עושה בהופעה אחת בחוץ מול ועדי עובדים 200-150 אלף שקל, אז למה שהוא יבוא להופיע ביום העצמאות בשביל חצי מזה?".
ההודעה של שר הפנים מגיעה לאחר חשיפת ynet בדבר סכומי העתק שמרוויחים הזמרים בערב החג: הזמר עומר אדם צפוי לקבל יותר מ-292 אלף שקלים על כמה מהופעותיו ביום העצמאות השנה. אייל גולן ועדן בן זקן יקבלו 228 אלף ו-222 אלף שקלים בהתאמה. הצמד סטטיק ובן אל תבורי יקבל 200 אלף שקלים על הופעותיו בערב החג.
הוועדה, שהכוונה להקימה פורסמה לראשונה ב-ynet לפני כשנה, יצאה לפועל על ידי דרעי בינואר 2019, בראשות עדי אלדר, לשעבר ראש עיריית כרמיאל ויושב ראש מרכז השלטון המקומי. במסגרת פעילותה, הוועדה גיבשה כללים לתקצוב אמנים במסגרת אירועי יום העצמאות ברשויות המקומיות.
במהלך הדיונים שמעו חברי הוועדה סקירות ועמדות מפי נושאי משרה העוסקים בתחום ההפקות והאירועים. בין היתר, הופיעו בפני הועדה מנכ"לית אמ"י, נציג חברת הפקות, מנהלי מחלקות תרבות ברשויות וכן נציגת משרד התרבות.
מלבד הגבלת הסכום שישולם לאמנים, הוועדה המליצה גם על חובת התקשרות ישירה עם האמן או עם מייצגו הבלעדי, על מנת למנוע שרשרת של עלויות נוספות. בנוסף, הוועדה המליצה על סיוע של משרדי הממשלה בתקצוב הופעותיהם של אמנים באירועי יום העצמאות בערי הפריפריה ועל שיתוף פעולה בין רשויות המאוגדות באשכולות אזוריים בארגון אירועים, על מנת לחסוך בעלויות.
השר דרעי אמר כי החליט לשים סוף להוצאות הכבדות של הרשויות על חשבון התושבים מדי יום העצמאות. "לתושבי הרשויות המקומיות יש את הזכות ליהנות מהופעות איכותיות במחיר שפוי, לא על חשבון שירותים חיוניים אחרים", הסביר. "אין סיבה שרשויות מוחלשות ישלמו סכומי עתק לזמרים ביום העצמאות מעל ומעבר ליכולות שלהן. הדבר מוביל לגירעונות כבדים לחלק מהרשויות. בנוסף, התשלומים המופקעים האלה באים על חשבון שירותים חיוניים אחרים שאין סיבה שייפגעו. יש מקום לתת הזדמנות גם לאמנים מקומיים וותיקים שכיום, בחלקם, נדחקים מהבמות הגדולות".