הפיתוח הישראלי שיגרום לתאי כבד לרפא סוכרת
מחקר חדש שנערך בבית החולים רמב"ם יבדוק האם ניתן לקחת תאי כבד של מטופל, לתכנת אותם מחדש ולהפוך אותם לתאים מייצרי אינסולין. "אני נרגשת שישראל עומדת בפני קפיצת הדרך המחקרית", אומרת המדענית הראשית של החברה. עם זאת, הפיתוח צפוי להימשך מספר שנים
כיום אין פתרון לריפוי של מיליוני חולי הסוכרת ברחבי העולם התלויים בטיפולי אינסולין חיצוניים כדי לחיות. אצל חולים אלה נפגע תפקוד הלבלב, ותאי הבטא בו לא מייצרים את האינסולין, הדרוש לגוף לצורך הכנסת הסוכר לתאי הגוף.
קיראו עוד:
השיטה להעלמת סוכרת מסוג 2 בתוך 3 חודשים - למי מתאימה?
מותר לאכול מתוק? מדריך התזונה לחולי סוכרת
8 הפעולות שיאזנו את רמות הסוכר שלכם בדם
תאי הכבד יהפכו לתאי לבלב
מחקר חדש ופורץ דרך יבחן האם ניתן לקחת תאי כבד של חולה ובאמצעות תכנות מחדש לבצע בהם שינוי גנטי ולהפוך אותם לתאים דמויי לבלב. מדובר במחקר ראשון מסוגו בעולם שיתחיל מהשבוע הבא במרכז הרפואי רמב"ם ויחד עם חברת אורג'נסיס (Orgenesis), מפתחת הטכנולוגיה, יגייס את קבוצת החולים הראשונה לניסוי.
בשלב זה של המחקר יילקחו תאי כבד מחולי סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) או מחולים שעוברים כריתה של הלבלב. את התאים יהפכו בטכנולוגיה ייחודית בתנאי מעבדה מתקדמים לתאי בטא של הלבלב. לאחר הפיכת תאי הכבד לתאי בטא של הלבלב ייבדק האם התאים החדשים מסוגלים להגיב לרמות סוכר גבוהות, והאם הם מייצרים ומפרישים אינסולין.
בנוסף, תיבדק התגובה החיסונית של דם החולה לתאים החדשים, כדי לוודא שתאי מערכת החיסון של החולה לא דוחים אותם. אם שלב זה יעבור בהצלחה, השלב הבא יהיה אישור של רשויות הבריאות להחזיר את התאים המתוכנתים לכבד של החולה ולבחון האם הם ייקלטו בגוף החולה ויפרישו אינסולין.
"זהו צעד משמעותי בדרך למציאת ריפוי למחלת הסוכרת", מסביר פרופ' נעים שחאדה, החוקר הראשי ומנהל המערך לאנדוקרינולוגיה וסוכרת ברמב"ם. "אם הטכנולוגיה תוכיח את יעילותה, מדובר יהיה במהפכה טיפולית. נוכל לפטור את החולים מהתלות באינסולין ולגרום לאיבר אחר בגוף לייצר באופן עצמאי את האינסולין הנדרש, ללא תלות בלבלב".
מדובר בטכנולוגיה פורצת דרך שהיא פרי פיתוח ישראלי, של פרופ׳ שרה פרבר, המדענית הראשית של חברת אורג׳נסיס. "אני נרגשת וגאה שישראל היא המקום הראשון בעולם שעומד בפני קפיצת הדרך המחקרית, שבעתיד תוכל לשפר באופן דרמטי את חייהם של החולים, ונוכל להתחיל לדבר על ריפוי מחלת הסוכרת", אומרת פרופ׳ פרבר.
החולים במחקר הם אלה שהלבלב שלהם לא מייצר אינסולין ושעומדים בפני ניתוח בטני, ביניהם חולי סוכרת מסוג 1 שצריכים לעבור ניתוח בטן, או חולים שצריכים לעבור ניתוח לצורך כריתת הלבלב. במסגרת החלק הכירורגי של הניסוי, אותו יוביל פרופ׳ יורם קלוגר, מנהל המערך הכירורגי של רמב"ם, תילקח בזמן הניתוח של כל חולה גם ביופסיה מהכבד. הדגימה מהכבד תעבור בתנאי מעבדה התרבות של התאים שחלקם ישמר כבנק תאים לשימוש עתידי. אז, בטכנולוגיה מתקדמת, יעברו התאים שינוי גנטי ויתוכנתו מחדש כתאי בטא של הלבלב, ויהפכו לתאים מייצרי אינסולין. התאים ייבדקו בתנאי מעבדה, ותיבדק יעילות ייצור האינסולין.
במקביל יבדקו את תגובת המערכת החיסונית של החולה לתאים החדשים. הניסוי בבני אדם אושר לאחר שניסויים בחיות הראו שהתאים המתוכנתים שהושתלו חזרה בכבד עמדו במדדי בטיחות גבוהים. עם זאת, מוקדם לקבוע שהטיפול יעיל לריפוי סוכרת ויהיה צורך להמתין לתוצאות המחקרים על מנת להסיק מסקנות.