כמה זמן מותר לאחסן עוף במקרר?
עוף בכל צורותיו הוא אחד המאכלים הנפוצים בישראל. הוא עשיר בחלבון ואהוב על ילדים ומבוגרים כאחד. אלא שלעוף רגישויות מיוחדות וצריך לדעת איך לשמור עליו - לפני ואחרי ההכנה - בצורה בטוחה. דיאטנית מסבירה
אחד המזונות הפופולריים במטבח הישראלי הוא העוף על כל צורותיו. ישראלים מאוד אוהבים עוף ולכן אוכלים ממנו הרבה, הרבה יותר ביחס למדינות אחרות בעולם.
מדובר במזון עשיר בחלבון מלא, משביע מאוד שמשתלב נהדר כמרכיב עיקרי בכל ארוחה. כמזון כל כך משמעותי במטבח שלנו, חשוב לזכור מספר כללים הנוגעים להכנתו, בישולו ואיחסונו, שכן טיפול לא נכון בעוף, עלול להסתיים בזיהום חיידקי ובהרעלת מזון שעלולה להיות מסוכנת.
קיראו עוד:
בלי אנטיביוטיקה יותר בריא? מיתוסים על עוף
בדקנו: השניצלים המוכנים בסופר - מה הכי בריא?
כמה זמן ניתן לאחסן את העוף במקרר בצורה בטוחה ללא חשש להתפתחות חיידקים?
על פי הנחיות שהוציא ארגון החקלאות האמריקאי, עוף טרי ניתן לאחסן במקרר למשך יום-יומיים.
לעומת זאת, עוף מבושל יחזיק מעמד במקרר למשך 3-4 ימים. שימור העוף במקרר מונע צמיחה אפשרית של חיידקים בזכות הטמפרטורה הנמוכה, מתחת לארבע מעלות צלסיוס אשר מאטה התפתחות אפשרית של חיידקים.
חשוב לאחסן את העוף אשר בתוך המקרר בכלים הנכונים: כאשר העוף טרי, חשוב לשים את העוף בכלי שסגירתו הרמטית על מנת למנוע יציאת נוזלי העוף מתוך הכלי וחדירתם אל מזונות סמוכים במקרר, מחשש להעברת החיידקים ממזון אחר לאחר במידה ואלו קיימים.
את העוף המבושל יש לשים במיכל אטום.
אם נרצה לשמר את העוף למשך זמן ארוך יותר מכמה ימים בודדים, יש לאחסנו במקפיא. עוף טרי יכול להיות במקפיא עד 9 חודשים ואילו עוף לאחר בישול יישמר במקפיא למשך חודשיים עד חצי שנה.
כיצד נדע אם העוף מקולקל?
עוף מקולקל הוא עוף הנגוע בזיהום חיידקי.
אם מאחסנים את העוף במקרר או במקפיא למשכי זמן ארוכים יותר מהמומלץ, בהחלט קיים סיכוי שהעוף התקלקל וכפי שאומר משפט הבטיחות מספר אחת: 'כשיש ספק - אין ספק', גם כאן כדאי ליישמו ולא לקחת סיכונים מיותרים.
ובכל זאת, ישנם מספר סימנים על פיהם ניתן לדעת אם העוף מקולקל:
תאריך: אם תאריך התפוגה הרשום על גבי אריזת העוף כבר חלף, יש סיכוי שהעוף התקלקל.
צבע: כאשר העוף, בין אם טרי או מבושל, שינה את צבעו והפך להיות בגוונים של בין אפור לירוק, העוף בוודאות מקולקל. כתמים בצבעים אלו על גבי העוף מעידים על צמיחת חיידקים.
ריח: ריח חומצי שדומה לריח אמוניה, יהיה מנת חלקו של עוף מקולקל, טרי או מבושל. ובכל זאת, כדאי לזכור שריח כזה יהיה קשה לזיהוי במידה והעוף הושרה במרינדה.
מרקם: כאשר העוף התכסה בשכבה דקה מעליו, ככל הנראה הוא התקלקל. במקרה כזה, ניסיון לשטוף את העוף על מנת להסיר את השכבה שנוצרה, לא רק שאינה תעזור, היא אף עלולה לפזר את החיידקים סביב, לכלים, למשטחים ולמזונות אחרים וכך לגרום להעברת הזיהום הלאה.
במקרים אלה כדאי לא לקחת סיכון ולהשליך את העוף.
מהם הסיכונים באכילת עוף מזוהם?
עוף מקולקל הוא עוף שהזדהם באוכלוסיית חיידקים מחוללי מחלה (פתוגניים) שעלולים להוות סכנה. אכילת מזון מזוהם עלולה לגרום להרעלת מזון. חלק מהחיידקים האופייניים במקרה כזה הם למשל סלמונילה וקמפילובקטר.
בישול יסודי בטמפרטורה גבוהה של עוף טרי, גם אם היה נגוע בחיידקים, תסייע להשמדתם וסילוקם מהעוף.
אולם, כאשר החיידקים בכל זאת הצליחו לצמוח למרות הבישול, חימומו מחדש או בישולו בשנית, יכול להשמיד רק את החיידקים הנמצאים על גבי השטח החיצוני של העוף אך לא ניתן יהיה להיפטר מאותם רעלנים שהופרשו על ידי החיידקים וחדרו לתוף העוף פנימה. אלו גם עלולים לגרום להרעלת מזון במידה ונאכל מהעוף.
הרעלת מזון עלולה להיות מסכנת חיים אם אינה מטופלת.
התסמינים האפשריים הם: חום גבוה, צמרמורת, בחילות, הקאות, שלשולים, סימני דם בצואה והתייבשות. במקרים מסוימים בהם מדובר בהרעלה חמורה ויש צורך באשפוז.
שירי נקש היא דיאטנית קלינית