"הסמל של הדרום": עובדי חרסה נאבקים בפיטורים
עובדי המפעל הוותיק הפגינו שוב במחאה על תנאי עזיבתם הכפויה בעקבות סגירתו. מזכיר האיגוד המקצועי בהסתדרות: "ההנהלה פעלה בצורה דורסנית". יו"ר ועד העובדים ל-ynet: "אנשים נתנו את הבריאות והנשמה - עכשיו שייתנו להם פיצויים ופרנסה"
עובדי חרסה בבאר שבע התכנסו שוב הבוקר (ג') מול שערי המבנה הסגור במחאה על סגירת המפעל ובעקבות כך, על תנאי עזיבתם של כ-120 מפוטרים. משם המשיכו להפגנה נוספת מול משרדי קבוצת חמת באשדוד. "זורקים אותנו בלי מענקים, בלי פיצויים מוגדלים", אמר איגור, יו"ר ועד עובדי המפעל, בראיון לאולפן ynet. "היינו הסמל של באר שבע, של הדרום כולו. אנחנו לא מעכלים".
איגור הוסיף כי לדעתו סיכוי העובדים המפוטרים למצוא עבודה חלופית בקרוב הוא נמוך. לאנשים בני 60-50 שעבדו עשרות רבות של שנים במפעל אין כבר כוח", אמר. "אין להם בריאות, הלך הגב. זו לא אוכלוסייה של הייטק. אלה אנשים קשי יום שעבדו פיזית קשה מאוד. צריך לדאוג להם. אם ההחלטה סופית - למרות שאנחנו חושבים שאפשר להציל את המפעל - לפחות שייתנו לנו להתפרנס בכבוד, שיספקו מענקים או פיצויים מוגדלים".
יבגני אינזבורג (40), אב לתינוק בן שנה, סיפר: "הבשורה נפלה עלינו ללא כל הודעה מוקדמת. הודיעו שהמפעל ייסגר מהיום למחר, ציפינו ליותר. אחפש עבודה אחרת, אני חייב. כולנו חייבים אבל אני עוד יחסית צעיר". יבגני שעבד במפעל במשך שנתיים הוסיף כי "יש פה חבר'ה שהיו פה עשרות שנים".
אלי קצב (56) שיצא לפנסיה לפני שנה לאחר שכיהן כאמור כיו"ר הוועד במשך 29 שנה, הגיע לתמוך בחבריו ואמר: "אני מרגיש נבגד. המפעל היה אחד הראשונים בבאר שבע, הוא קיים 70 שנה והעסיק בעבר כ-500 עובדים. מאז שהוא נמכר ליואב גולן הכול השתנה. תנאי העובדים הורעו וכולם נפגעו. ועכשיו הוחלט לסגור את המפעל, זה היה פשוט מחטף. נלחמנו בעבר למען המפעל, אבל לא האמנתי שיהיה בסדר. הניהול היה כושל מההתחלה, מערכת היחסים עם העובדים לא הייתה טובה".
גם אזימו ישר (54), שעבד במפעל במשך 24 שנה, תיאר את הכאב שהוא חש: "זה פשוט סכין בגב". לדבריו, העובדים התכנסו לאחרונה להרמת כוסית לרגל החג, שם נאמר להם ש"הכול בסדר". ישר סיפר כי כשהגיעו לעבודה בתום ימי חופשת החג - המפעל היה סגור. "זה הלחם שלנו, הפרנסה. חצי מהחיים שלנו עברו פה. אני לא יודע מה אעשה עכשיו. מי יקבל אותי לעבודה בגיל 54? העסקים רוצים צעירים וחזקים".
יקיר אוקנין, מזכיר האיגוד המקצועי בהסתדרות ומי שמלווה את המפעל במשך יותר משנה, אמר כי "היו פה ניהול כושל והתנהלות קלוקלת מבחינת ההנהלה. הגענו למדרון חלקלק שהוביל לסגירת המפעל. ההנהלה פעלה בצורה דורסנית כלפי העובדים ולא ניהלה שום משא ומתן ענייני איתם. הם הפתיעו אותם ביום בהיר אחד, לאחר החלטת הנהלת הדירקטוריון. מדובר בעובדים שנתנו את שנותיהם הטובות ביותר למפעל, בגוף ובנפש. כעת הם נמצאים במעגל האבטלה ללא פיצוי מוגדל, הולם וראוי".
בתחילת השבוע, יו"ר קבוצת חמת, יניב גולן, שלח מכתב לעובדים ובו הודיע על סגירת המפעל ההיסטורי לייצור כלים סניטריים, שהוקם בבאר שבע זמן קצר לאחר קום המדינה. המפעל מונה כ-115 עובדים, תושבי באר שבע והסביבה, אשר מועסקים ישירות כעובדי המפעל ומאוגדים בהסתדרות.
במכתב שהעביר גולן נכתב: "היום הוא יום קשה מאוד לכם ולי. עברו שמונה שנים מאז שרכשתי את קבוצת חמת, במהלכן ניסיתי בכל כוחי להשביח ולהביא את 'חרסה' לתוצאות עסקיות שיביאו ערך לכל העובדים ולבעלי המניות. לצערנו הרב המהלכים שלנו לא צלחו. לכן, עם הרבה כאב, אנו נאלצים לקבל החלטה קשה, אולי הקשה מכל, להפסיק את הייצור במפעל".