שתף קטע נבחר

 

כשחמאס קונה אנשי רשות: הפנים מאחורי המשבר הכלכלי

קיזוז כספי המסים שהולכים למחבלים והסירוב לקבל כל סכום מישראל, משפיעים בשטח: "כשאיש חמאס שם לך 200 דולר בכיס, תבין שאין מתנות חינם", אומרים פלסטינים שמשכורתם קוצצה בחצי. "ברגע שהמצב הכלכלי מתערער – הכול יכול לקרות"

פרג' נעסאן הוא קצין תיאום וקישור אזרחי עם ישראל ברשות הפלסטינית. למעשה, הוא הפנים של האיש הממוצע מאחורי המונח הסטרילי "פקידי הרשות הפלסטינית". בעברו היה קצין קישור ברמאללה וכיום הוא משרת ביריחו. מעמד ביניים פלסטיני קלאסי.

 

זה שלושה חודשים שנעסאן מקבל רק חצי ממשכורתו, בעקבות המשבר הכלכלי שאליו נקלעה הרשות כתוצאה מהחלטתה של ישראל לקזז מכספי המסים הפלסטיניים את התשלום למשפחות מחבלים - וסירובה של הרשות לקבל את הסכום המקוזז. סכום זה עומד בממוצע על 600 מיליון שקל בחודש.

 

הכלכלן ארז צדוק על סירוב הרשות לקבל כספי מסים    (צילום: אלי כהן)

הכלכלן ארז צדוק על סירוב הרשות לקבל כספי מסים    (צילום: אלי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרג' נעסאן ()
פרג' נעסאן במשרדו ביריחו. "כל בן אדם שלא יכול לקיים את משפחתו - עלול להגיב באופן בלתי צפוי"
 

"אנחנו נמצאים בפתחו של חודש הרמדאן שבו יש צורך ביותר כסף וההוצאות עולות, וכבר שלושה חודשים אין לי משכורת נורמלית. רק חמישים אחוזים", מסביר נעסאן. "הקיצוץ הזה משפיע לרעה על כל פקידי הרשות באופן ישיר, אבל באופן עקיף הוא משפיע לרעה על כל הכלכלה הפלסטינית. כי כשיש משכורת אז יש גם תנועה בשווקים ויש כוח קנייה. יש כסף שמחליף ידיים. ועכשיו כשהיד סגורה כולם מושפעים מזה".

 

הבחירות עברו - ובישראל נזכרו שרמאללה קורסת

 

שני עמודי תווך מחזיקים את היציבות ברשות הפלסטינית. הראשון הוא תפקודם של מנגנוני הביטחון נגד חמאס, והשני המצב הכלכלי הטוב באופן יחסי ביהודה ושומרון בעשור האחרון. "ברגע שהמצב הכלכלי מתערער – הכול יכול לקרות", אומר נעסאן. "ברגע שלבן אדם אין יכולת לקיים כלכלית את משפחתו ואת ילדיו, הוא עלול להגיב באופן שלא ניתן יהיה לצפות אותו. זה לא משנה מי זה. זה יכול להיות אני או אתה".

 

נאדר, פקיד מבית לחם שמקושר היטב לחלונות הגבוהים, סיפר כי חמאס מנסה לנצל את המצב לטובתו באמצעות "קנייה" שקטה של אנשים. "אני מכיר מישהו שאשתו עובדת במשרד רגיש ברשות הפלסטינית והם נכנסו למצב כספי קשה בעקבות הקיצוצים, כי הם חייבים להחזיר הלוואות וההוצאות נשארו אותו הדבר. בא מישהו לאיש הזה, שכולם יודעים שהוא מחמאס, ושם לו כל פעם מאתיים דולר בכיס בלי לבקש ממנו כלום בתמורה.

 

"הבנאדם לקח את הכסף כי הוא צריך אותו, אבל בחמאס יודעים שאותו אחד יזכור מי הושיט לו יד בעת צרה. אין מתנות בחינם. ואולי מחר חמאס יתחיל לבקש 'טובות' מאשתו באותו משרד. זה לא מקרה ייחודי – זה קורה עם עוד הרבה אנשים אחרים".

חברון לפני ה רמדאן (צילום: EPA)
חברון לפני הרמדאן, אשתקד. ההוצאה עולה בחודש המיוחד(צילום: EPA)
 

אין מה לעשות, באסירים לא נוגעים

לקראת חודש הרמדאן שצפוי להתחיל בשבוע הבא, הודיעה הרשות הפלסטינית שתיקח הלוואות מבנקים פלסטיניים כדי לשלם לפקידיה 60 אחוזים ממשכורתם במקום 50, אבל את קצין הקישור נעסאן המחווה הזאת לא מרגשת. "ההבדל בין שישים אחוז שכר לחמישים אחוז שכר אינו משמעותי. גם אם ישלמו לנו עכשיו משכורת מלאה של מאה אחוזים, ייקח לנו חודשיים-שלושה לחזור למסלול בגלל החובות וההלוואות שלקחנו בעקבות המצב".

 

בעניין השלכות המצב הכלכלי על היציבות הביטחונית אומר נעסאן כי אין לו ספק שתהיה לכך השפעה. "אני לא כלכלן גדול ולא מדינאי גדול, אבל אני אומר לך בצורה חד משמעית – הכול אפשרי".

 

גורם ביטחוני בכיר ברשות הפלסטינית שגם הלין על המצב הכלכלי בעקבות קיצוץ המשכורות הבהיר כי על אף הקושי – הרחוב הפלסטיני מוכן להקריב הרבה למען המשפחות של האסירים הביטחוניים, גם אם מדובר במשפחות של אנשי חמאס. "אין מה לעשות, אסירים אצלנו הם משהו שאסור לגעת בו – גם אם הם לא (מארגון) פתח. בדיוק כמו שאצלכם רגישים לחיילים שלכם מבלי לבדוק לאיזו מפלגה הם מצביעים".

 

עדיין מוקדם להבין כיצד ואם בכלל יהיה פתרון לסוגיה הזאת, אבל נראה שהפלסטינים לא מוכנים שההנהגה שלהם תמצמץ. "אני מאוד מקווה שתהיה בחינה מחודשת של ההחלטה הזאת", הסביר נעסאן. "הכסף הזה הוא לא מתנה מישראל. זה כסף שלנו וזו זכותנו לקבל אותו במלואו. אם יש לך אלף שקל שהם שלך – אני לא אוכל להתערב ולהכתיב לך מה לעשות איתם. ישראל לא יכולה להכתיב לנו מה לעשות עם הכסף שלנו. יש לנו זכות מלאה על הכסף הזה ששייך לנו מבחינה חוקית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים