"תושבי ירוחם לא יהיו עוד חוטבי העצים של התעשייה הישראלית"
ראשת מועצת ירוחם הטרייה מתמודדת עם האיום לסגירת מפעל הבקבוקים פניציה, ועם החשש לגורלם של מפעלים אחרים בעיר הדרומית. ומה הפתרון שלה? "הממשלה החדשה צריכה לתמרץ מיידית מעבר של תעשיות ביטחוניות לירוחם"
"אעשה הכל כדי לשחרר את העיר מהתלות במפעלי תעשייה מסורתית בשכר נמוך". כך אמרה ל"ממון" ראשת מועצת ירוחם טל אוחנה, האישה הראשונה שנבחרה לתפקיד זה מאז הוקמה ירוחם.
חשש לסגירת מפעל פניציה בירוחם בעקבות חרם חרדי
המנצחות הגדולות: הדיחה ראש עיר מכהן, גברה על המועמדת של נתניהו עובדי מפעל חרסה מפגינים נגד סגירת המפעל: "בגדו בנו"
"תושבי ירוחם לא יהיו יותר שואבי המים וחוטבי העצים של התעשייה הישראלית", הכריזה אוחנה. "90% מזמני מושקע במציאת חלופות למפעלים כמו פניציה ואמיליה קוסמטיקס, שנמצאים באתגר הישרדותי".
>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אוחנה (35), בעלת תואר שני במדיניות ציבורית, בת למשפחה בת חמישה ילדים מירוחם, הייתה סגנית ראש המועצה והתמודדה בבחירות האחרונות מול מועמדת מטעם הליכוד. אתמול נאלצה להתמודד מול האיום לסגירת מפעל פניציה לייצור בקבוקי זכוכית, שמעסיק 250 עובדים ובמשך שנים היה אחד העוגנים לתעסוקה בעיר. המפעל מתקשה לשרוד מול יבוא בקבוקים מטורקיה ומול חרם מצד גורמים דתיים בטענה כי הוא עובד בשבת.
גם עתידו של מפעל אמיליה למוצרי טואלטיקה, המעסיק כ-160 עובדים, אינו מובטח. בעליו טען כי המפעל בהפסדים ולפני שנה וחצי דרש פיטורי עובדים רבים כתנאי, בטענה כי אחרת ייאלץ לסגור.
כל הלואו-טק בירוחם
בגבולות ירוחם יש שישה מפעלים: פניציה, אמיליה, אקרשטיין (מרצפות), קוניאל (רעפים) וברנד (מתכת) שאף הוא בקשיים. כל המפעלים מסווגים כ"לואו-טק", למעט מפעל פריגו לתרופות שכולל גם מרכז פיתוח והשכר בו גבוה יחסית.
טל: "יוסי אקרמן, נשיא אלביט לשעבר, סיפר לי ששרת העבודה אורה נמיר הייתה מצלצלת אליו פעם בשבוע כדי לשאול כמה עולים כבר קלט לעבודה. כך ממשלה צריכה לנהוג, לעסוק בפרטים הכי קטנים של החיים. 44% מהמועסקים בירוחם מקבלים שכר מינימום או פחות. זה לא צמיחה כלכלית. הממשלה החדשה נדרשת לתכנן ולתמרץ מיידית מעבר של תעשיות ביטחוניות לירוחם כעוגן לתעסוקה בשכר נאות".
מדיניות הממשלה הייתה לעודד תעשייה מסורתית עתירת עובדים בעיירות פיתוח. היא נכשלה?
"המדיניות של לדחוף מפעלי לואו-טק לפריפריה כבר לא רלוונטית. אני רוצה מפעלים מתוחכמים יותר שמשלמים שכר גבוה. זה לא סביר להמשיך להעסיק אנשים בפריפריה בשכר מינימום. בירוחם אין בעיה של כוח אדם. יש כאן מהנדסים והנדסאים. אני רוצה עוד מפעלים כמו פריגו, שמעסיק 650 עובדים בשכר ממוצע של 8,500 שקל. מבחינתי הוא עוגן. שיקולים כלכליים בלבד לא יביאו לכאן יזמים, צריך גם ציונות וגם סיוע מהמדינה".
איך את מתמודדת עם נושא התעסוקה בירוחם?
"לפני חודש סיפר לי מנכ"ל מפעל ברנד שכיל לא תקנה ממנו את הדוברות החדשות כפי שעשתה בעבר. הרמתי טלפון למנכ"ל כיל ואמרתי לו, 'איך אתם, שמשתמשים במשאבי הטבע שלנו, מתכוונים לקנות דוברות בחו"ל בגלל פער מחירים לא ממש גדול?' אם היו קונים, היו מספקים עבודה לשנה למפעל".
יש בירוחם תשתיות אטרקטיביות ליזמים?
"יש הון אנושי מקצועי, יש קרקעות בשפע, מערכת חינוך רבת־הישגים, ולא פחות חשוב – רשות מקומית שמחויבת להצלחת היזם. לשמחתי, אני פוגשת בחודשים האחרונים יזמים שיש להם גם רוח ציונית".
מה המרחק מירוחם לבאר שבע?
טל: "זה לא בסוף העולם. רק 25 דקות מבאר שבע".