סיורים ומוזיאונים ליום השואה
ריכזנו עבורכם מידע על אודות תערוכות, סיורים ומפגשים מעניינים. על הפרק: תא הזכוכית המקורי ממשפט אייכמן בתערוכה במוזיאון לוחמי הגטאות, שיחה עם הקומיקסאי מישל קישקה שכתב ואייר רומן גרפי על סיפורו של אביו בשואה ומיצג "בית הזכוכית" בניר גלים
המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית
מיזם "אוצרות הגליל" מציע להגיע לגליל המערבי לביקור במוזיאון ליהדות דוברת גרמנית בגן התעשייה תפן – אשר בחר להציג את השואה מזווית אחרת. מייסד המוזיאון ישראל שילוני ז"ל, התעשיין סטף ורטהימר ואוצרת המוזיאון רותי אופק בחרו לספר את סיפור החיים של הקהילות הדוברות גרמנית ולא את סיפור המוות. המוזיאון מציג תיעוד מרתק של העושר התרבותי והרוחני בקהילות היהודיות, ואת תרומתן התרבותית, כלכלית והחברתית להתפתחות ארצות אירופה. אין במוזיאון כל תיעוד למוות ולמחנות ההשמדה, אלא עדויות לעושר התרבותי והמקצועי בכלל תחומי החיים שבהם עסקו יהודי הקהילות בארצות דוברות גרמנית.
הכניסה בעלות 30 שקלים למבוגר, 23 שקלים לילד ו-15 שקלים לאזרח ותיק. המוזיאון פתוח בשעות 16:00-9:00. פרטים נוספים באתר.
סיור במושב השיתופי שבי ציון
שבי ציון הינו מושב שיתופי סמוך לנהריה, אשר הוקם בשנת 1938בשיטת "חומה ומגדל" על ידי קהילה יהודית בת 400 שנה מהכפר רקסינגן בגרמניה, בגלי ההגירה האחרונים טרם פרוץ מלחמת העולם השנייה. בעקבות החמרת הגזירות הנאציות על יהודי גרמניה בשנים 1938-1933, החליטה הקהילה היהודית בכפר להגר יחדיו מחוץ לגרמניה, ולשמר את מוסדות הקהילה המפותחים.
בית הכנסת בכפר נהרס בליל הבדולח, אולם שוטר נוצרי מקומי מצא למחרת הפוגרום בהריסות ספר תורה שניזוק קלות בלבד, ומסר אותו בחשאי לאחד מידידיו היהודים - שהעלה אותו "לרקסינגן שבפלשתינה", כדבריו. תושבי שבי ציון השיגו אישור מיוחד לא לקבור את ספר התורה הפסול, שנותר להם כמזכרת אחרונה מהקהילה שאיבדו בגולה. כיום הספר מוצג בפינת הנצחה בבית העם ביישוב, בה מונצחים גם שמות 128 קרובים שנספו בשואה.
סיור מיוחד במושב שבי ציון עובר בבית הכנסת, בבית העם ובפינת ההנצחה שבה מוצג ספר התורה. משך הסיור שעה וחצי וההשתתפות בעלות 50 שקלים לאדם אחד ועד עשרה משתתפים. הזמנת סיור באתר "אוצרות הגליל", או בטלפון - גו'די, 054-5641508.
בית לוחמי הגטאות
מוזיאון לוחמי הגטאות מציג תערוכות תערוכות קבע לצד תערוכות מתחלפות, וכעת מוצגת במקום תערוכה חדשה יחסית "מול תא הזכוכית" אשר מציבה את התא המקורי ממשפטו של אדולף אייכמן,
שבו ישב והאזין לעדויות הניצולים והתובע גדעון האוזר.
בנוסף, במוזיאון "יד לילד" מוצג הסרט "קורצ'ק של הילדים", אשר מתאר את החיים בבית היתומים של יאנוש קורצ'ק לפני המלחמה באמצעות ניצולים. הביקור ב"יד לילד" מזמן למבקרים הצעירים מפגש עם עולמם של הילדים שחיו בתקופת השואה. סיפור הילדים נחשף בעזרת ציורים, שירים, קטעי יומנים ופרקי עדות אשר באמצעותם מתוודעים הילדים אל השואה והילדים שנספו בה.
כרטיס משולב לשני המוזיאונים בעלות 40 שקלים למבוגר ו-30 שקלים לילד (מגיל 10). המוזיאון פתוח בשעות 16:00-9:00.
סרט ודיון בבית התפוצות
במוזיאון בית התפוצות באוניברסיטת תל אביב יוקרן במוצאי יום השואה הסרט "מי יכתוב את ההיסטוריה שלנו" - סרט ראשון אודות סיפורו של מפעל תיעוד יחיד במינו, שנעשה באופן מחתרתי בגטו ורשה על ידי חוקרים ועדים, תחת הנהגתו של ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום. בתום ההקרנה יתקיים דיון בהשתתפות פרו' פדינה פורת.
האירוע יתקיים במוצאי יום השואה בשעה 18:00. הרשמה בטלפון 03-7457880 ופרטים נוספים באתר.
בית העדות בניר גלים
בלבו של המושב ניר גלים הסמוך לאשדוד שוכן "בית העדות" – מוזיאון אינטימי העוסק בהנחלת זיכרון השואה מתוך נקודות האור שהבליחו בחושך הגדול אותה תקופה. הסיור במקום מתמקד בסיפורי הצלה, בדגש על סיפורים שבהם יהודים הצילו יהודים. התערוכה המרכזית במוזיאון היא מיצג "בית הזכוכית" - מיצג אינטראקטיבי חדשני העוסק בסיפור ההצלה של יהודי בודפשט לקראת סוף המלחמה, במרוץ נגד הזמן.
בערב יום השואה תתקיים במקום עצרת בנושא "עד שהמוות יפריד – אהבה בתקופת השואה", שבמרכזה יעמדו סיפורי אהבה שצמחו בתקופת השואה כקרן אור באפלה. את העצרת תנחה השחקנית עידית טפרסון, מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי יישא דברים והראל סקעת ילווה בקטעי שירה.
המוזיאון פתוח בשעות 16:00-8:30 והסיור בעלות 30 שקלים לאדם; העצרת תתקיים בערב יום השואה בשעה 20:00 והכניסה אליה חופשית. פרטים נוספים באתר.
סרטי שואה על גג עיריית תל אביב
בערב יום השואה יוקרן סרט השואה הישראלי "ילדי הצללים" כחלק מפרויקט סינמטק על גג העירייה. האירוע יכלול שיחה עם הבמאית נועה אהרוני. ההקרנה תתקיים בשעה 20:00. פרטים נוספים והרשמה באתר העירייה.
"סיפורים בשחור לבן" במשכנות שאננים
מישל קישקה, מגדולי הקומיקסאים בישראל, יגיע בערב יום השואה לשיחה על ספרו המאויר "הדור השני - דברים שלא סיפרתי לאבא" עם הבמאי גדי אייזן, בהנחיית המשורר ויוצר הקולנוע עמיחי חסון. קישקה חושף ברומן גרפי את סיפורו של אביו בתקופת השואה, שמשולב בסיפורם של בני ובנות הדור השני שגדלו בצל שתיקתם הרועמת של הוריהם ניצולי השואה והכאב הבין דורי, ביצירה אוטוביוגרפית מלאת קושי, כנות והומור. במפגש ייערך שיח על יצירה מתוך חורבן וזיכרונות משפחתיים, על איור כקול המאפשר לדבר עם הזוועה בגובה העיניים ועל חווית הדור השני.
המפגש יתקיים בערב יום השואה בשעה 19:30, באודיטוריום מרכז תרבות משכנות שאננים בירושלים. הכניסה חופשית בהרשמה מראש דרך "איוונטר" בטלפון 9609* או באתר.
הקומיקס של קישקה: עיפרון, מחק ומכונת זמן
עצרת מוזיקלית בתיאטרון היידישפיל
תיאטרון יידישפיל בשיתוף עם צוותא מפיקים עצרת מוזיקלית המבוססת על השירים הידועים מהעת ההיא אשר מספרים את סיפור השואה והגבורה. העצרת, "בכתב הדם והעופרת הוא נכתב", תתנהל ביידיש בליווי כתוביות בעברית, קריאת יזכור והדלקת נרות לזכר קורבנות השואה.
העצרת תתקיים ביום השואה בשעה 19:30, באולם "צוותא" בתל אביב. הכניסה חופשית, מותנה בהרשמה מראש בטלפון 03-5254660.
"מאחורי הקלעים" של יד ושם
בין טקסי הזיכרון הרשמיים, יאפשר מוזיאון יד ושם לציבור המבקרים בהר הזיכרון הזדמנות להכיר את עבודתו בגוף ראשון – באמצעות סדרת מפגשים עם מומחי יד ושם. המומחים יחשפו לקהל מסמכים, תעודות, יצירות, חפצים ועוד, שאינם מוצגים לציבור ביום יום.
הפעילות המיוחדת תתקיים ביום השואה בשעות 13:45-11:00 וכל מפגש יימשך כחצי שעה. ההשתתפות על בסיס מקום פנוי. מידע נוסף באתר.
מפגש עם ניצולים במוזיאון השואה בחיפה
בחיפה פועל מוזיאון שואה ייחודי, שהוקם ומתופעל על ידי שורדי שואה המתגוררים במתחם עמותת "יד עזר לחבר" ברחוב קסל בהדר. המוזיאון הוקם לפני כשנתיים ביוזמת מנכ"ל העמותה, שמעון סבג, במטרה להנציח את עדויותיהם של דיירי הבית החם – בעודם בחיים. העדויות מוצגות במספר רב של מדיות, והדיירים עצמם משמשים מדריכים במוזיאון. במקום מאות עדויות של ניצולים המתגוררים במקום ובחיפה רבתי, לצד אוספים של פריטים שהובאו מתקופת השואה על ידי הניצולים עצמם או בני משפחותיהם. בנוסף, ניתן לצפות במוזיאון באוספי אמנות של שתי יוצרות המתגוררות בבית החם של העמותה, וכן של ניצולי שואה מרחבי הארץ.
המוזיאון פתוח בשעות 16:30-8:30. הכניסה חינם.
סיפורם של 5 חסידי אומות העולם
מוזיאון ידידי ישראל המוזיאון, שממוקם בלב העיר ירושלים, מציג רובד נוסף בסיפור הציוני ובדרך להקמת המדינה באמצעות סיפורם המרגש של ידידי ישראל לדורותיהם, ולקשר המתחזק לאורך השנים בין עמים שונים ויהודים מסביב לעולם. אחד המיצגים הבולטים במוזיאון, שעושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, הוא "אורות בחשיכה" המספר את סיפורם המיוחד של חמישה חסידי אומות העולם שהצילו חיי יהודים בשואה: אוסקר שינדלר, אירנה סנדלר, צ'יונה סוגיהארה, משפחת טן-בום וראול ולנברג.
בסוף המיצג זוכים המבקרים "להחזיק חיים בידיים" במסגרתו מופיעה על כף ידם של המבקרים תמונה של אחד מניצולי השואה שניצלו על ידי חסידי אומות העולם המוזכרים במיצג. מוזיאון ידידי ישראל, רחוב יוסף ריבלין 20 (ליד כיכר החתולות), ירושלים. הסיור במוזיאון בליווי מדריך בלבד ובתיאום מראש במייל reservations@fozhc.com או בטלפון: 02-5329400. מחיר: 44 שקלים למבוגר ו-33 שקלים לילד.
סיור ב"שביל הבריחה" ביער עופר
הקרן הקיימת תקיים טיול מודרך לציון יום השואה אל "שביל הבריחה" שביער עופר, המוכר גם כיער חוף הכרמל. השביל התוכני, שאורכו כ-2 ק"מ, מספר על התנועה שהבריחה כ-300 אלף ניצולי שואה ממזרח אירופה אל החופש - באמצעות תחנות שהוקמו לאורכו. משך הסיור כשעתיים, והוא אינו נגיש לעגלות וכיסאות גלגלים.
הסיור יתקיים ביום שישי בשעה 10:00. סיור ללא תשלום, אך מותנה בהרשמה מראש ב"קו ליער" 1-800-350-550 או באתר האינטרנט.