קיסר חדש ביפן, האתגר הראשון: דונלד טראמפ
בטקס בארמון בטוקיו קיבל נרוהיטו את "כס החרצית" וחרב הקיסר, והחליף את אביו אקיהיטו, הקיסר הראשון זה 200 שנה שבוחר לפרוש בעודו בחיים. החודש תגיע המשימה הדיפלומטית הראשונה של הקיסר הטרי: לארח את הנשיא הססגוני של ארה"ב
הקיסר החדש של יפן, נרוהיטו, נכנס הבוקר (יום ד') לתפקיד, יום אחרי פרישת אביו, הקיסר אקיהיטו, שכיהן ב-30 השנים האחרונות. מבחינה רשמית הפך נרוהיטו לקיסר החדש כבר אמש, כשביפן הצביעו מחוגי השעון על חצות הלילה, אבל כניסתו בפועל לתפקיד נעשתה היום, בטקס רשמי בארמון הקיסרי "מטסו נו מה" בטוקיו. במסגרת הטקס הוא קיבל את כס החרצית והוגשה לו חרב המסמלת את כניסתו לתפקיד.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנאום ההכתרה שלו הצהיר נרוהיטו בן ה-59 כי הוא חש יראת כבוד, והבטיח לשמש סמל לאומה ולאחד את העם. נרוהיטו הוא הקיסר הראשון של יפן שנולד אחרי מלחמת העולם השנייה, הראשון שלמד בחו"ל והראשון שמי שגידלו אותו הם הוריו בלבד. הבוקר הודה להם על פועלם.
בטקס ההכתרה, שנמשך כחמש דקות, ליווה את נרוהיטו אחיו, יורש העצר אקישינו. לפי חוקי בית המלוכה, לנשות המשפחה אסור להשתתף בחלקו הראשון והעיקרי של הטקס, ולכן נמנע מרעייתו של הקיסר החדש, הקיסרית מסאקו, לקחת בו חלק. עם זאת, בפעם הראשונה נכחה בטקס אישה כאורחת: זו הייתה סטסוקי קטיאמה, שבאה כחברה בממשלתו של שינזו אבה. מסאקו, לבושה בשמלה לבנה וכשכתר לראשה, נכנסה לחדר בחלק השני של הטקס, יחד עם שאר בנות משפחת המלוכה הבגירות.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שיגיע החודש לביקור ביפן ובכך יזמן לזוג הקיסרי החדש את המבחן הדיפלומטי הראשון שלו, שלח ברכות. "העם היפני פותח עידן חדש, ובהזדמנות זו נחדש את הקשרים והידידות החזקים בין שתי המדינות שלנו", מסר בהודעה.
מועדונים, זיקוקים וספירה לאחור
גם נשיא סין שי ג'ינפינג שלח ברכות, וכמוהו נשיא דרום קוריאה מון ג'אה אין, שהביע תקווה שנרוהיטו, כמו אביו, "יזכור את כאב המלחמה וימשיך לנקוט צעדים של ממש לעבר השלום". בין יפן לשכנותיה באסיה עדיין שוררת מתיחות במישורים רבים על רקע מלחמות העבר. יחסיה עם בייג'ינג השתפרו לאחרונה, ואילו יחסיה עם סיאול קרירים. באוקטובר ייערך לנרוהיטו טקס גדול יותר, שבו ישתתפו גם נכבדים מחו"ל.
קיסר חדש ביפן – עוד כתבות:
הראשון זה 200 שנה: הקיסר פרש והודה לעם
"איך נעביר את הזמן?". יפן הוורקוהולית מודאגת מחופשה ארוכה
באג 2000 של יפן: יש שם לעידן הקיסרי החדש
ביפן מוכרים פחיות עם אוויר מ-2019 למזכרת
נרוהיטו ורעייתו מסאקו, דיפלומטית לשעבר בת 55, חיו ולמדו בחו"ל במשך שנים, ולכן רבים מקווים שסגנונם יהיה בינלאומי יותר ושהם יצליחו לקרב את בית המלוכה אל העם. מסאקו מיעטה בעבר להופיע בציבור, משום שהתמודדה עם מחלה הנובעת מלחץ ומחרדה, וגורמים בארמון העידו כי היא סובלת מקשיי הסתגלות לחיי המלוכה. עובדה זו עוררה תהיות באשר ליכולתה למלא את תפקיד הקיסרית, אבל לאחרונה הופעותיה הפומביות תכופות יותר.
הפעם האחרונה שבה נכנס לתפקיד קיסר חדש הייתה ב-1989, כשאקיהיטו קיבל את הקיסרות בזמן האבל על מות אביו, הירוהיטו. הפעם מצב הרוח ביפן חגיגי יותר: ברחבי המדינה תלויות כרזות המקדמות בברכה את ה"רייווה" ("הרמוניה יפהפייה"), שמו של העידן הקיסרי החדש שמתחיל עם כניסת נרוהיטו לתפקיד, ותושבי יפן הוורקוהלית נהנים מחופשה חסרת תקדים – בת עשרה ימים.
במועדונים ברחבי יפן ספרו לפני חצות הלילה לאחור, וכשהגיעה השעה 00:00 ונרוהיטו הפך רשמית לקיסר – רבים הריעו, וזיקוקים נורו לשמיים. בשלטים אלקטרוניים ברכבת התחתית של טוקיו ריצדו כתובות כמו "ברכות לקיסר לרגל כניסתו לתפקיד", ובחנות אלקטרוניקה אחת במרכז טוקיו לבשו העובדים חולצות אדומות עם הכיתוב "עידן רייווה חדש שמח". עשרות זוגות עמדו בתור למשרדי ממשלה כדי להגיש מסמכי נישואים ממש ביום שבו נכנס לתוקף עידן ה"רייווה".
הקיסר ה-126
האיסור על שיתופן של בנות מלוכה בטקס ההכתרה הבוקר הוא תזכורת לחוסר הוודאות בנוגע לעתידו של בית המלוכה היפני, הפטרנליסטי למדי. במשפחתו של הקיסר יש כעת רק שני יורשים זכרים פוטנציאליים, אחיו ובנו בן ה-12 של האח, וחוקי הבית אינם מאפשרים לפי שעה את העברת הקיסרות לאישה.
לפי הספירה הרשמית של הארמון, נרוהיטו הוא הקיסר ה-126 של יפן. היסטוריונים מעריכים שהספירה הזו כוללת גם דמויות מיתיות מסביבות המאה החמישית לספירה והלאה. לפי חוקת יפן לקיסר יש תפקיד סמלי וטקסי בלבד, והוא נעדר כוח פוליטי.
לפני שתמה מלחמת העולם השנייה זכה הקיסר ביפן ליחס של אל חי מצד הממשלה, אבל הקיסר הירוהיטו שם לכך סוף אחרי תבוסת יפן במלחמה ב-1945. ב-30 שנות כהונתו חולל הקיסר אקיהיטו שפרש אתמול שינוי עמוק כשניסה לאמץ דמות של משכין שלום ולהתקרב אל העם.
מומחים לענייני הארמון אומרים כי ייתכן שהקיסר החדש נרוהיטו יקדיש מזמנו לעניינים בינלאומיים יותר, כגון מניעת אסונות ושינויי אקלים, שעשויים להתקבל באהדה בקרב צעירים ביפן.